Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 – 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde.
3 enkle barnematoppskrifter å starte med
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Her får du 3 enkle barnematoppskrifter du kan begynne med som den første maten.
Gulrot- og søtpotetmos
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Denne mosen er fortsatt en hit her i huset. Når du lager grønnsaksmos bør du alltid huske å bruke en fettkilde som kokosolje, olivenolje, klarnet smør eller smør. Fett gir smak, men øker også næringsopptaket. De fettløselige vitaminene tas rett og slett lettere opp ved hjelp av en fettkilde. Grønnsaksmoser kan varieres i det uendelige, test ut og prøv deg frem. Hvis du er helt i startfasen er det lurt å teste en og en matvare.
Fra 6 måneder (flere porsjoner)
Ingredienser:
- 1 stor klatt smør
- 5 stk gulrøtter
- 1 pastinakk
- 5 stk medium størrelse søtpotet
- 1,5 dl vann eller gjerne kraft
Sånn gjør du:
- Kutt alle rotgrønnsakene og ha i gryta.
- Ha i 1,5 dl vann og dampkok under lokk i ca 30 minutter
- Mos alt med en stavmikser, tilsett smør og server. Frys ned resten i passelige porsjonstørrelser.
Leverposte
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Vi har sagt det tidligere og vi sier det igjen, lever er rett og slett supermat for små babyer! Siden babyen din spiser små mengder er det viktig at maten du tilbyr er næringsrik. Lever er en spesielt god kilde til mineralene jern, sink og kobber, men inneholder også mange andre vitaminer og mineraler som har viktige oppgaver i kroppen. Det er forresten veldig lite lever som skal til før du har gitt babyen din en skikkelig næringsbombe!
Ingredienser
400g kyllinglever
350g kyllingkjøttdeig/annen
kjøttdeig (øko)
1⁄2 gul løk
1 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1 ts maizena/potetmel
1 ts tomatpuré
100 g smør
En knivsodd kanel
1 ts muskatnøtt
1 ts allehånde
1 ts salt
Kvernet pepper
Sånn gjør du
Dagen før: Legg kyllinglever i vann over natten. Da forsvinner litt at den karakteristiske leversmaken (frivillig).
Sett stekeovnen på 170 grader. Bruk den dype langpannen og ha i ca 3-4 liter vann. Leverposteien skal bakes i vannbad. Hakk løk og hvitløk og stek dette mykt i litt smør i en stekepanne. Rens leveren for sener.
Smelt smøret på svak varme. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør dette i ca 1-2 minutter til du har en glatt røre. Ha røren i en smurt brødform. Stekes i vannbad på 170°C i 1 – 1 1/2 time Del i biter og frys ned når den er kald. Vel bekomme!
Lever har et høyt innhold vitamin A som kan være uheldig ved inntak av store mengder. Om du gir mye lever kan det være greit å sjekke at du ikke gir babyen mer enn 70 gram lever i uken.
Bløtkokt eggeplomme
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Skikkelig hjerneføde! Du har kanskje hørt det før, et egg inneholder alle vitaminer og mineraler vi trenger bortsett fra vitamin C. Det er ikke rart egg er næringsrikt, det skal jo tross alt gi liv til en liten kylling! Det er i plommen mye av godsakene finnes, hviten er det lurt å vente med til babyen har fylt ett år.
Ingredienser til 1 porsjon:
1 stk økologisk egg
Sånn gjør du:
- Kok et egg i 3-4 minutter
- Knekk egget og fjern eggehviten fra eggeplommen forsiktig
- Du kan gi eggeplommen som den er eller tilsette den i grøt/grønnsaksmos eller sammen med lever.
Når du introduserer eggeplomme til babyen din som en del av de første smaksprøvene, bør du starte i det små. Ta litt på en skje, la babyen din smake. Så kan du øke mengden gradvis.
Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis barnet får noe du mener kan være en allergisk reaksjon (eller det er allergi i familien), bør du spørre om råd hos lege og/eller hos helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
