Her får du 3 superenkle barnematoppskrifter du kan starte med

Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 – 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde. 

3 enkle barnematoppskrifter å starte med

BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter

Her får du 3 enkle barnematoppskrifter du kan begynne med som den første maten.

Gulrot- og søtpotetmos

BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter

Denne mosen er fortsatt en hit her i huset. Når du lager grønnsaksmos bør du alltid huske å bruke en fettkilde som kokosolje, olivenolje, klarnet smør eller smør. Fett gir smak, men øker også næringsopptaket. De fettløselige vitaminene tas rett og slett lettere opp ved hjelp av en fettkilde. Grønnsaksmoser kan varieres i det uendelige, test ut og prøv deg frem. Hvis du er helt i startfasen er det lurt å teste en og en matvare.

Fra 6 måneder (flere porsjoner)

Ingredienser:

 • 1 stor klatt smør
 • 5 stk gulrøtter
 • 1 pastinakk
 • 5 stk medium størrelse søtpotet
 • 1,5 dl vann eller gjerne kraft

Sånn gjør du: 

 1. Kutt alle rotgrønnsakene og ha i gryta.
 2. Ha i 1,5 dl vann og dampkok under lokk i ca 30 minutter
 3. Mos alt med en stavmikser, tilsett smør og server. Frys ned resten i passelige porsjonstørrelser.

Leverposte

BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter

Vi har sagt det tidligere og vi sier det igjen, lever er rett og slett supermat for små babyer! Siden babyen din spiser små mengder er det viktig at maten du tilbyr er næringsrik. Lever er en spesielt god kilde til mineralene jern, sink og kobber, men inneholder også mange andre vitaminer og mineraler som har viktige oppgaver i kroppen. Det er forresten veldig lite lever som skal til før du har gitt babyen din en skikkelig næringsbombe!

Ingredienser

400g kyllinglever
350g kyllingkjøttdeig/annen
kjøttdeig (øko)
1⁄2 gul løk
1 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1 ts maizena/potetmel
1 ts tomatpuré
100 g smør
En knivsodd kanel
1 ts muskatnøtt
1 ts allehånde
1 ts salt
Kvernet pepper

Sånn gjør du

Dagen før: Legg kyllinglever i vann over natten. Da forsvinner litt at den karakteristiske leversmaken (frivillig).

Sett stekeovnen på 170 grader. Bruk den dype langpannen og ha i ca 3-4 liter vann. Leverposteien skal bakes i vannbad. Hakk løk og hvitløk og stek dette mykt i litt smør i en stekepanne. Rens leveren for sener.

Smelt smøret på svak varme. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør dette i ca 1-2 minutter til du har en glatt røre. Ha røren i en smurt brødform. Stekes i vannbad på 170°C i 1 – 1 1/2 time Del i biter og frys ned når den er kald. Vel bekomme!

Lever har et høyt innhold vitamin A som kan være uheldig ved inntak av store mengder. Om du gir mye lever kan det være greit å sjekke at du ikke gir babyen mer enn 70 gram lever i uken.

Bløtkokt eggeplomme

BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter

Skikkelig hjerneføde! Du har kanskje hørt det før, et egg inneholder alle vitaminer og mineraler vi trenger bortsett fra vitamin C. Det er ikke rart egg er næringsrikt, det skal jo tross alt gi liv til en liten kylling! Det er i plommen mye av godsakene finnes, hviten er det lurt å vente med til babyen har fylt ett år.

Ingredienser til 1 porsjon:

1 stk økologisk egg

Sånn gjør du:

 1. Kok et egg i 3-4 minutter
 2. Knekk egget og fjern eggehviten fra eggeplommen forsiktig
 3.  Du kan gi eggeplommen som den er eller tilsette den i grøt/grønnsaksmos eller sammen med lever.

Når du introduserer eggeplomme til babyen din som en del av de første smaksprøvene, bør du starte i det små. Ta litt på en skje, la babyen din smake. Så kan du øke mengden gradvis.

 

Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis barnet får noe du mener kan være en allergisk reaksjon (eller det er allergi i familien), bør du spørre om råd hos lege og/eller hos helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.