Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 – 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde.
3 jernrike barnematoppskrifter
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Her får du 3 jernrike barnematoppskrifter. Hvis du ikke har testet ut alle ingrediensene i leverposteioppskriften, kan du teste først eller ta vekk de babyen ikke har smakt før. Vi kan ikke garantere at den smaker like himmelsk, men næringsrik er den i alle fall.
Leverpostei
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Denne leverposteioppskriften er lånt fra Naturlig Liv. Kim og resten av gjengen i Naturlig Liv mener dette er verdens beste leverpostei og vi er absolutt ikke uenige i det.
- 400g lever av økologisk gris (evt av lam eller kalv)
- 300g spekk av økologisk gris (evt smør, ghee eller annet fett du tåler og liker)
- 1 økologisk egg
- 1 liten gul løk (hakket)
- 1 ss økologisk tomatpure
- 3-4 stk ansjos
- 2-3 ts malt muskat
- 2-3 ts malt nellik
- 2 ts malt allehånde
- 1 ts uraffinert havsalt (dropp gjerne saltet til de aller minste)
- 1-2 ts sort pepper
- 1 knivsodd økologisk cayennepepper
Du finner hele oppskriften og fremgangsmåten her
Kjøttmiddag
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Små bebiser kan kose seg med et skikkelig kjøttmåltid de også. Denne kjøttmiddagen er supergod for hele familien. Det eneste du trenger å gjøre, er å tilpasse mengde, krydder og konsistens til voksnes ganer så kan du servere denne til hele familien.
Fra 6 måneder (flere porsjoner)
Ingredienser:
- 100 gram kjøtt fra f.eks okse eller kalv, bruk gjerne kjøtt med bein
- Smør til steking
- 2 ss eplecidereddik
- 2 stk selleri
- 2 økologiske poteter
- 3 økologiske gulrøtter
- 1 dl frosne erter
- 3 dl kraft
- Rosmarin
Sånn gjør du:
- Surr løk i smør.
- Stek kjøttet lett som en hel kjøttbit eller skjær i biter
- Kutt poteter, gulrøtter og selleri og ha i sammen med løken
- Tilsett eplecidereddik, kraft og vann så det akkurat dekker grønnsakene
- Kok opp og la alt småputre i 30 minutter. Denne blir bedre jo lenger den står, gjerne på lav varme i 3-4 timer
- Tilsett erter og rosmarin til slutt
Hirsegrøt
BARE BRA BARNEMATs barnematoppskrifter
Nå tenker du kanskje, hvorfor har dere med en grøtoppskrift under jernrike oppskrifter? Grøt er vel ikke spesielt jernrikt? Der har du helt rett i. Grøt er ikke spesielt jernrikt og den eneste grunnen til at grøt anbefales til små barn er fordi industrielt fremstilt grøt er tilsatt jern (jernfumarat). Mange ønsker å gi grøt og vi vil derfor gi deg et greit grøtalternativ som er naturlig rikt på jern. Med noen enkle grep kan du øke næringsopptaket i hjemmelaget babygrøt. Bløtlegger du kornet over natten blir tilgjengeligheten bedre. Du kan også jernberike grøten med andre matvarer. Hirsegrøt er naturlig rik på jern og inneholder heller ikke gluten.
Fra 6 måneder (1 porsjon)
Ingredienser:
- ½ dl hirsemel
- 2 dl væske (vann og morsmelk)
- 1 klatt usaltet smør
- Bær
Sånn gjør du:
- Kok opp bløtlagt hirselmel og vann
- Ha grøten i en tallerken
- Tilsett morsmelk
- Rør inn en klatt smør
Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis barnet får noe du mener kan være en allergisk reaksjon (eller det er allergi i familien), bør du spørre om råd hos lege og/eller hos helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
