Spiret brødmiks

Magevennlig

Økologisk

Naturlig

TILBAKEMELDING FRA FORELDRE

Godt og saftig

"Bakte brød med brødmiksen i dag, med gjær, ble VELDIG godt og saftig med sprø skorpe. Gleder meg til lillegutt kan smake.

Julie 

Mamma til Noah

For et godt brød

Herlighet for ett godt brød det ble. Skikkelig saftig og godt. Trur eg må kjøpe mer meir mel når det kommer

Iselin

Mamma i Barnematfabrikken

Hele familien likte det

Veldig godt brød, hele familien likte det. Og de er "kresne" på brød. Prøvd andre brødblandinger som jeg har endt opp med å spise alene.

Tine

Mamma i Barnematfabrikken

Oppskrift på brød med spiret brødmiks

Sånn gjør du:
  • Hell posens innhold i en bolle. Tilsett 7 gram tørrgjær og 6 dl vann. Ønsker du salt tilsetter du ca 2,5 ts salt. Bland alt godt sammen i en bolle for hånd (da får du best resultat). Gi deigen tid til å ta til seg væsken, ikke tilsett mer vann selv om det virker som det er for lite med en gang. Det spirede melet inneholder nemlig naturlig mer fuktighet enn annet mel.
  • Fordel deigen i to smurte brødformer, eller bruk bakepapir. Dekk til og langtidshev på kjøkkenbenken under et tett klede i ca 4 timer. Vent med å steke det til du ser brødene har hevet. Gi deigen mer tid om nødvendig.
  • Stekes på 180 grader varmluft midt i ovnen i 45 minutter.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Det er viktig at brødet er avkjølt før du skjærer i det.

Antall brød pr pakke: 2 stk

Hvorfor spiret brødmiks...

Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:


De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos

2 åringer er tre skiver daglig.


Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barns helse. Dette vil vi gjøre noe med, derfor har vi laget spiret brødmiks. 

Tilsetningsstoffer

Industrien bruker tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte. 


Spirebrødet er bakt på gammel metode, hvor det langtidsheves som gjør at antinæringsstoffer brytes ned og brødet blir mer magevennlig og næringsrikt.


E471 er et tilsetningsstoff som tilsettes mange brød, og som foreløpig er lovlig, men som i studier har vist seg kan skape tarminflammasjon. Styr unna dette tilsetningsstoffet når du kjøper ferdigbrød

Sprøytemiddelrester

Regelverket for barnemat er strengt, og det er spesielle maksimumsgrenser for rester av sprøytemidler som er tillatt i barnemat.


Men barn spiser ikke bare barnemat, de spiser også brød, pålegg og yoghurt rettet mot barn som ikke faller under det samme lovverket. 


Små kropper er ekstra utsatt for påvirkningen fra sprøytemiddelrester. Ved å velge økologisk får ikke barna i seg unødvendige sprøytemiddelrester i den fasen av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg raskest. Vi lager kun økologiske produkter.

Vi bruker spelt fremfor hvete

I forhold til hvete og rug inneholder spelt lite fruktaner, som er ufordøyelige karbohydrater.

Fruktaner kan gi ubehag og fordøyelsesproblemer. For fordøyelsen til de minste bør dere velge et surdeig- eller langtidshevet brød av spelt.

Det er ikke bare de minste som trenger et magevennlig brød, mange vokse sliter også med magen. Dette er et magevennlig brød for små og store. 

Spiret mel

Det er flere fordeler med å spire kornet. Under spiring skjer det biokjemiske prosesser som påvirker fordøyeligheten, tilgjengeligheten på næringsstoffene, smaken og konsistensen.


Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.

Hva du bør se etter i et godt kjøpebrød...

Barn spiser mye brød i barnehagen og hjemme og det utgjør derfor en stor del av det totale matinntaket hos norske barn. ⁣Uansett om du velger å bake selv eller kjøpe ferdig:

finn et næringsrikt mel eller brød fordi det utgjør såpass stor del av matinntaket hos barn og påvirker derfor helsen i stor grad

Hvis du kjøper brød er det noen ting du kan se etter for å kvalitetssikre brødet:

01

Økologisk

Velg et økologisk brød for å unngå sprøytemiddelrester.

Små barn er ekstra sårbare for sprøytemidler, begrens så godt det lar seg gjøre. 

02

Tilsatt hvetegluten

Noen brød blir tilsatt sirup for å virke grovere, andre hvetegluten for at brødet skal bli mykere og luftigere. Mye av dette er matsminke for at vi skal kjøpe og spise mer. Finn et brød uten tilsatt gluten og sirup.

03

Tilsetning - E471

Et tilsetningsstoff du kan være oppmerksom på og som brukes en del i brød og bakst er E471, som har vist seg kan skape tarminflammasjon. Styr unna dette til produsentene tar grep og regelverket endres. 

04

Se hva du betaler for

Se på ingredienslisten - det det står mest av står først og deretter kommer ingrediensene i synkende rekkefølge. Ofte står hvetemel som en av de første ingrediensene, det er rimeligst og kan skape unødig magetrøbbel for mange.

Enkelt å fordøye for små mager

Brød kan være vanskelig å fordøye for små mager. Fordi vi spiser mye korn i Norge, er det viktig å passe på at korn maten vi gir barna våre gjennom brød og grøt er næringsrik og av god kvalitet. Utfordringen med industribakte brød er at de sjelden får den kjærligheten de trenger.

For industrien skal det gå raskt og de tilsetter ofte større mengder gjær og gluten så brødene skal bli luftige og attraktive å kjøpe. De tilsettes også tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte, så det holder seg lenger uten tilsetningsstoffer.

Tid er penger og det er vel den eneste grunnen for at det tilsettes gluten, mye gjær og tilsetningsstoffer i moderne industribakte brød. Det har ingenting med helse å gjøre. Det er dessverre sjelden jeg finner et økologisk, magevennlig og godt brød på butikken, derfor ønsket vi å lage et selv.

Dette er også grunnen for at vi har produsert vårt eget brød sammen med Den Gode Baker, fordi vi mener barn fortjener bedre brød, og det finnes for lite gode brød tilgjengelig på markedet.

Næringsinnhold

Spiret brødmiks

Ingredienser: 100% økologisk speltmel (⅓ spiret speltmel)

Næringsinnhold pr 100 gram: Energi 1527kJ/365kcal. Fett 2,95g, hvorav mettet fett 0,59g, karbohydrat 69,5g, hvorav sukkerarter 1,36g, protein 13,9g.

Allergener: gluten

Spørsmål og svar

Om Bakeprosessen

Jeg baker med gjær og får kompakte brød, hva gjør jeg feil?

1. Hevetid. Pass på at brødene hever godt, og i romtemperatur. Dersom brødene ikke har hevet, gi de lenger tid enn det oppskriften sier. Temperatur og heving kan variere, derfor er det lurt å bruke mer tid dersom tiden i oppskriften ikke er tilstrekkelig.

2. Deigen kan bli varm (for varm) hvis du elter lenge i kjøkkenmaskin, dette kan påvirke gjæren som igjen gjør at brødet ikke hever nok.

3. Salt. Hvis du bruker salt i, unngå å ha saltet rett oppå gjæren, salt kan drepe gjæren. Bland derfor godt ut.

Brødet mitt blir klissete og deigete, hvorfor blir det slik?

Ferskt mel har høyere fuktighet enn gammelt mel, og i tillegg vil spiringen bidra med mer fuktighet til brødet. Derfor kan et brød med spiret mel oppleves mer fuktig enn et «vanlig» brød. Men det skal ikke være deigete.

Sjekk med et steketermometer eller en tynn trepinne før du tar brødet ut av ovnen. Dersom du får deig som sitter fast på pinnen kan du steke det litt lengre. 

Hvis du opplever at brødet blir for deigete kan du ta skivene i brødristeren og justere neste gang du baker brød.

Hold igjen en desiliter vann neste gang du baker, da blir brødet mindre fuktig. 

Brødet mitt får veldig hard skorpe, hvordan kan jeg forhindre dette?

Du kan legge et fuktig klede over brødet de siste 10 minuttene av steketiden for å gjøre skorpen mindre hard. 

Om spiret mel

Hvorfor er spiret mel så bra?

Når makronæringsstoffene er brutt ned til mindre bestanddeler allerede før de kommer inn i tarmen, blir fordøyelsesjobben lettere for kroppen. Vi kan si at det er prefordøyd. Dette kan være spesielt nyttig for de minste barna som skal starte med fast føde, skal venne magen til å fordøye annen mat enn morsmelk.

Det påvirker smaken positivt, og gir sødme og karakter
Mange mener at brød med spiret korn gir en ekstra dimensjon til smaken.

Hva er næringsinnholdet?

Næringsinnhold pr 100 gram: Energi 1527kJ/365kcal. Fett 2,95g, hvorav mettet fett 0,59g, karbohydrat 69,5g, hvorav sukkerarter 1,36g, protein 13,9g.

Hvorfor koster det mer?

Det koster mer å lage. Først skal kornet spires i ca 3 dager og tørkes hos bonden, så henter vi det og kjører til Mølla som skal male kornet til mel. Deretter frakter vi det ferskmalte melet ut til deg som spiret brødmiks, eller til Den Gode Baker, som baker langtidshevet brød med masse kjærlighet. Vi henter pakket brød og kjører esker med næringsrikt brød ut til dere.

"Vi bruker den tiden det tar, stresser aldri deigen, steker helt ferdig og pakker når temperaturen er den rette. Brødene ser kanskje ikke alltid perfekte ut, men når maten er klar er vi stolte av å kunne tilby noe vi mer enn gjerne spiser selv."

- Kim, Den Gode Baker

Tips til bakingen

Hvordan vet jeg at brødet er ferdig stekt?

Steketiden er angitt på pakken. Bruk gjerne steketermometer for å sjekke at temperaturen inni brødet er optimal: den skal være ca 96 - 97 grader når det er ferdig stekt.

Jeg har stekt på anbefalt temperatur men brødet er ikke ferdig, hva gjør jeg?

Ovner kan være forskjellige, og temperaturen kan fordele seg ulikt i ovnen. Pass på at du steker på varmluft, da får du best resultat. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt. Du kan også bruke et steketermometer, brødet er ferdig når kjernetemperaturen er minst 97 grader.

Jeg baker med surdeig, hva bør jeg passe på?

Hvis du baker med surdeig, pass på at starteren er potent før du baker med den. Ta gjerne flytetesten: ta en skje surdeig og legg i et glass med lunkent vann. Dersom deigklumpen flyter er det god nok futt i starteren til å bruke den i brød.

Kan jeg steke brødet på høyere varme?

Når brødet stekes på høyere temperaturer vil skorpen sette seg raskere, og mer fuktighet holdes inne i brødet. Fordi det ferske spiremelet har høyere fuktighet kan det være nyttig at litt mer fuktighet fordamper ut. Vi bruker også lavere temperatur for å begrense mengden akrylamid som dannes. Det er et stoff som dannes når man steker stivelsesrike matvarer (som korn er) over 120 grader. Mer akrylamid dannes ved høyere steketemperaturer. 

Hva kan jeg gjøre med klissete resultat?

Bruk brødrister på svak varme, eller bruk et steketermometer og stek brødet videre på samme varme.

Bør jeg bruke kjøkkenmaskin eller blande for hånd?

Hvis du bruker kjøkkenmaskin må du huske å bruke kaldt eller romtemperert vann, (ikke for varmt) siden dette kan påvirke gjæren. Ca 25 grader er passe. Det trenger altså ikke å være kroppstemperatur. En tommelfingerregel er at jo lenger det skal heve, jo kaldere kan vannet være. Spelt bør helst eltes for hånd så vær forsiktig når du bruker kjøkkenmaskin.

Produkter

Bare Bra Barnemat 2022

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.