Begrens inntaket av mat med mye akrylamid

Begrens inntaket av mat med mye akrylamid

I 2021 og 2022 analyserte Mattilsynet over hundre ulike matvarer for innhold av stoffet akrylamid. Resultatene viste at det ble funnet innhold av akrylamid like over referanseverdi i enkelte produkter som kaffe og kjeks. Det ble ikke spesifisert i rapporten hvilken type kjeks det gjaldt, men mange barn spiser kjeks og mange (trøtte) mammaer drikker mye kaffe så derfor kan dette være viktig å kjenne til.

Først, hva er akrylamid?

Akrylamid er et stoff som dannes i matvarer under tilberedning og ved produksjon over 120 grader. Det skjer når en aminosyre (som finnes i proteiner) reagerer med sukker (karbohydrater). Dette skjer både i industrilokalene og hjemme hos deg og meg. Det er altså et stoff som dannes under matlagingen og ikke et stoff som tilsettes i maten.

Akrylamid kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker i alle aldersgrupper og det er derfor ønskelig at akrylamidnivåene i mat er så lave som mulig. Samtidig bør vi voksne sørge for å begrense mat med mye akrylamid til de minste og mest sårbare barna. Her skal du få vite hvilke matvarer det er og hva du kan gjøre!

Hvor finner vi akrylamid?

Akrylamid oppstår når man baker, friterer, steker eller griller. Det dannes ofte når man varmebehandler stivelsesrike råvarer som poteter og korn. Det skjer når matvaren brunes. Typiske matvarer er kjeks, potetgull, pommes frites, brød og knekkebrød. Det oppstår også når man brenner kaffebønner, og kaffe er derfor også en stor kilde til akrylamid.

Forrukerrådet har tidligere advart mot høye nivåer av akrylamid i kjeks som markedsføres mot barn. Resultatene fra denne undersøkelsen fra 2019 viste at over halvparten av kjekstypene hadde akrylamidnivåer over det som er referanseverdiene i barnematprodukter. De advarte også mot høye nivåer i enkelte matvarer i 2014.

Akrylamid finnes også i grøt (som jo er basert på stivelsesrikt korn), og sannsynligvis har hjemmelaget barnegrøt lavere innhold av akrylamid fordi den gjennomgår betydelig kortere varmebehandling enn ved fremstilling av grøtpulver. Grøtpulveret må tørkes lenge for å sikre at det er helt tørt, og akrylamidlinnholdet påvirkes både av temperatur og lengden på varmebehandlingen.

Hvordan er regelverket for akrylamid i mat?

Det er ingen grenseverdier for akrylamidnivåene i matvarer, men det er satt referanseverdier i enkelte matvarekategorier. Matvareprodusentene plikter å gjennomføre tiltak som skal sikre lavere nivåer av akrylamid i sine produkter, og hvis analyser viser at nivåene er over denne verdien, skal virksomheten vurdere tiltakene sine og gjøre endringer for å ytterligere for å redusere nivåene av akrylamid.

Hvordan kan vi få i oss mindre akrylamid?

Det første blir jo å begrense inntaket av mat som typisk inneholder mye akrylamid; som kjeks, potetgull, pommes frites og annen fritert mat – men kanskje også bytte ut brød- og knekkebrødmåltidene med noe annet innimellom. Det kan være egg, en smoothie eller en salat.

Både temperatur og hvor lenge du varmer maten, har betydning. Du kan redusere inntaket av akrylamid ved å steke maten mindre hardt. Jo hardere maten blir stekt, grillet eller fritert, jo mer akrylamid dannes. Jo mørkere maten blir, jo mer akrylamid dannes.

Følg også disse rådene fra Mattilsynet:

  • Spis variert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Drikker du veldig mye kaffe kan det være lurt å vurdere å redusere mengdene og bytte ut en kopp kaffe med te innimellom?
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen som er angitt

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matportalen.no/uonskedestoffer_i_mat/tema/stoffer_ved_tillaging_av_mat/mattilsynet_har_analysert_forurensende_stoffer_i_106_matvarer?fbclid=IwAR3zWUhGnmia6Fy-_NjfzdquK2OSJkOKw29jYBhN-eu4odg5CjzFFhipaJk

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/akrylamid/

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/kartlegging_av_forurensende_stoffer_i_matpdf.48612/binary/Kartlegging%20av%20forurensende%20stoffer%20i%20mat.pdf

https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/mye-akrylamid-i-barnekjeks/

https://www.forbrukerradet.no/pressemelding/fortsatt-mye-akrylamid-i-potetchips-og-pommes-frites/

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.