Magevennlig spirebrød
Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:
De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos
2 åringer er tre skiver daglig.
Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barns helse. Når du velger kvalitetsbrød i din barnehage gir du et signal til foreldre om at du tar barnets helse på alvor, og til industrien om at vi som forbrukere ønsker bedre matkvalitet.
Hvorfor spirebrødet...
Tilsetningsstoffer
Industrien bruker tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte.
Dette brødet er bakt på gammel metode, hvor det langtidsheves som gjør at antinæringsstoffer brytes ned og brødet blir mer magevennlig og næringsrikt.
E471 er et tilsetningsstoff som tilsettes mange brød, og som foreløpig er lovlig, men som i studier har vist seg kan skape tarminflammasjon.
Sprøytemiddelrester
Regelverket for barnemat er strengt, og det er spesielle maksimumsgrenser for rester av sprøytemidler som er tillatt i barnemat.
Men barn spiser ikke bare barnemat, de spiser også brød, pålegg og yoghurt rettet mot barn som ikke faller under det samme lovverket.
Små kropper er ekstra utsatt for påvirkningen fra sprøytemiddelrester. Ved å velge økologisk får ikke barna i seg unødvendige sprøytemiddelrester i den fasen av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg raskest.
Vi bruker spelt fremfor hvete
I forhold til hvete og rug inneholder spelt lite fruktaner, som er ufordøyelige karbohydrater.
Fruktaner kan gi ubehag og fordøyelsesproblemer. For fordøyelsen til de minste bør dere velge et surdeig- eller langtidshevet brød av spelt.
Det er ikke bare de minste som trenger et magevennlig brød, mange vokse sliter også med magen. Dette er et magevennlig brød for små og store.
Spiret mel
Det er flere fordeler med å spire kornet. Under spiring skjer det biokjemiske prosesser som påvirker fordøyeligheten, tilgjengeligheten på næringsstoffene, smaken og konsistensen.
Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.
Hei,
Jeg heter Stine
Jeg er småbarnsmamma, gründer og daglig leder av Bare Bra Barnemat (2017). Jeg har en bachelorgrad i ernæring, har tidligere drevet egen ernæringspraksis og jobbet som ernæringsansvarlig i barnehage.
Jeg er forfatter, foredragsholder og driver i dag Norges største online barnematportal Barnematfabrikken.
Stine, gründer av Bare Bra Barnemat
Hva du bør se etter i et godt kjøpebrød...
Barn spiser mye brød i barnehagen og hjemme og det utgjør derfor en stor del av det totale matinntaket hos norske barn. Uansett om dere i barnehagen velger å bake selv eller kjøpe ferdig:
finn et næringsrikt mel eller brød fordi det utgjør såpass stor del av matinntaket hos barn og påvirker derfor helsen i stor grad
Hvis dere kjøper brød er det noen ting dere kan se etter for å kvalitetssikre brødet:
Økologisk
Velg et økologisk brød for å unngå sprøytemiddelrester.
Små barn er ekstra sårbare for sprøytemidler, begrens så godt det lar seg gjøre.
Tilsatt hvetegluten
Noen brød blir tilsatt sirup for å virke grovere, andre hvetegluten for at brødet skal bli mykere og luftigere. Mye av dette er matsminke for at vi skal kjøpe og spise mer.
Tilsetning - E471
Et tilsetningsstoff du kan være oppmerksom på og som brukes en del i brød og bakst er E471, som har vist seg kan skape tarminflammasjon. Styr unna dette til produsentene tar grep og regelverket endres.
Se hva du betaler for
Se på ingredienslisten - det det står mest av står først og deretter kommer ingrediensene i synkende rekkefølge. Ofte står hvetemel som en av de første ingrediensene.
Godt og saftig
"Bakte brød med brødmiksen i dag, med gjær, ble VELDIG godt og saftig med sprø skorpe. Gleder meg til lillegutt kan smake.
Julie
Mamma til Noah
For et godt brød
Herlighet for ett godt brød det ble. Skikkelig saftig og godt. Trur eg må kjøpe mer meir mel når det kommer
Iselin
Mamma i Barnematfabrikken
Hele familien likte det
Veldig godt brød, hele familien likte det. Og de er "kresne" på brød. Prøvd andre brødblandinger som jeg har endt opp med å spise alene.
Tine
Mamma i Barnematfabrikken
Enkelt å fordøye for små mager
Brød kan være vanskelig å fordøye for små mager. Fordi vi spiser mye korn i Norge, er det viktig å passe på at korn maten vi gir barna våre gjennom brød og grøt er næringsrik og av god kvalitet. Utfordringen med industribakte brød er at de sjelden får den kjærligheten de trenger.
For industrien skal det gå raskt og de tilsetter ofte større mengder gjær og gluten så brødene skal bli luftige og attraktive å kjøpe. De tilsettes også tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte, så det holder seg lenger uten tilsetningsstoffer.
Tid er penger og det er vel den eneste grunnen for at det tilsettes gluten, mye gjær og tilsetningsstoffer i moderne industribakte brød. Det har ingenting med helse å gjøre. Det er dessverre sjelden jeg finner et økologisk, magevennlig og godt brød på butikken.
Dette er også grunnen for at vi har produsert vårt eget brød sammen med Den Gode Baker, fordi vi mener barn fortjener bedre brød, og det finnes for lite gode brød tilgjengelig på markedet.
Næringsinnhold
Spirebrødet
Ingredienser: Grandervann, sammalt spelt, spiret speltmel sammalt, gjær, himalayasalt.
Næringsinnhold: Energi kj/kcal 1630,3/389,6, Fett 3,1 g, Mettede fettsyrer 0,3 g, Karbohydrater 70,6 g, Sukkerarter 1,1 g, Protein 14 g, 1 g salt
Allergener: gluten
Vi har sammen med Den Gode Baker laget det som mest sannsynlig er Norges sunneste barnehagebrød
Pris
Kr
299 eks moms
/eske
Bake selv?
Vil dere bake eget brød kan dere kjøpe melblandingen spiret brødmiks og lage nydelige saftige og næringsrike brød selv.
Ofte stilte spørsmål
Om spirebrødet
Brødet leveres i esker a 12 brød. Hvert brød veier 600 g og gir 18 skiver. Brødene kommer oppskåret. Levering etter avtale.
Langtidshevet brød holder seg saftig i flere dager etter det er tint.
Ernæring
Per brød? Energi kj/kcal 1630,3/389,6 Fett 3,1 g, Mettet fett 0,3 g, Karbohydrater 70,6 g, Protein 14 g, Salt 2,1 g
Først skal kornet spires i dager og tørkes hos bonden, så henter vi det og kjører til Mølla som skal male kornet til mel. Deretter frakter vi det ferskmalte melet til Den Gode Baker, som baker langtidshevet brød med masse kjærlighet. Vi henter pakket brød og kjører esker med næringsrikt brød ut til dere.
"Vi bruker den tiden det tar, stresser aldri deigen, steker helt ferdig og pakker når temperaturen er den rette. Brødene ser kanskje ikke alltid perfekte ut, men når maten er klar er vi stolte av å kunne tilby noe vi mer enn gjerne spiser selv."
- Kim, Den Gode Baker