Magevennlig spirebrød

Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:


De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos

2 åringer er tre skiver daglig.


Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barns helse. Når du velger kvalitetsbrød i din barnehage gir du et signal til foreldre om at du tar barnets helse på alvor, og til industrien om at vi som forbrukere ønsker bedre matkvalitet. 

Magevennlig

Økologisk

Naturlig

Hvorfor spirebrødet...

Tilsetningsstoffer

Industrien bruker tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte. 


Dette brødet er bakt på gammel metode, hvor det langtidsheves som gjør at antinæringsstoffer brytes ned og brødet blir mer magevennlig og næringsrikt.


E471 er et tilsetningsstoff som tilsettes mange brød, og som foreløpig er lovlig, men som i studier har vist seg kan skape tarminflammasjon. 

Sprøytemiddelrester

Regelverket for barnemat er strengt, og det er spesielle maksimumsgrenser for rester av sprøytemidler som er tillatt i barnemat.


Men barn spiser ikke bare barnemat, de spiser også brød, pålegg og yoghurt rettet mot barn som ikke faller under det samme lovverket. 


Små kropper er ekstra utsatt for påvirkningen fra sprøytemiddelrester. Ved å velge økologisk får ikke barna i seg unødvendige sprøytemiddelrester i den fasen av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg raskest.

Vi bruker spelt fremfor hvete

I forhold til hvete og rug inneholder spelt lite fruktaner, som er ufordøyelige karbohydrater.

Fruktaner kan gi ubehag og fordøyelsesproblemer. For fordøyelsen til de minste bør dere velge et surdeig- eller langtidshevet brød av spelt.

Det er ikke bare de minste som trenger et magevennlig brød, mange vokse sliter også med magen. Dette er et magevennlig brød for små og store. 

Spiret mel

Det er flere fordeler med å spire kornet. Under spiring skjer det biokjemiske prosesser som påvirker fordøyeligheten, tilgjengeligheten på næringsstoffene, smaken og konsistensen.


Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.

Hei,

Jeg heter Stine

Jeg er småbarnsmamma, gründer og daglig leder av Bare Bra Barnemat (2017). Jeg har en bachelorgrad i ernæring, har tidligere drevet egen ernæringspraksis og jobbet som ernæringsansvarlig i barnehage. 

Jeg er forfatter, foredragsholder og driver i dag Norges største online barnematportal Barnematfabrikken.

Stine, gründer av Bare Bra Barnemat

Hva du bør se etter i et godt kjøpebrød...

Barn spiser mye brød i barnehagen og hjemme og det utgjør derfor en stor del av det totale matinntaket hos norske barn. ⁣Uansett om dere i barnehagen velger å bake selv eller kjøpe ferdig:

finn et næringsrikt mel eller brød fordi det utgjør såpass stor del av matinntaket hos barn og påvirker derfor helsen i stor grad

Hvis dere kjøper brød er det noen ting dere kan se etter for å kvalitetssikre brødet:

01

Økologisk

Velg et økologisk brød for å unngå sprøytemiddelrester.

Små barn er ekstra sårbare for sprøytemidler, begrens så godt det lar seg gjøre. 

02

Tilsatt hvetegluten

Noen brød blir tilsatt sirup for å virke grovere, andre hvetegluten for at brødet skal bli mykere og luftigere. Mye av dette er matsminke for at vi skal kjøpe og spise mer.

03

Tilsetning - E471

Et tilsetningsstoff du kan være oppmerksom på og som brukes en del i brød og bakst er E471, som har vist seg kan skape tarminflammasjon. Styr unna dette til produsentene tar grep og regelverket endres. 

04

Se hva du betaler for

Se på ingredienslisten - det det står mest av står først og deretter kommer ingrediensene i synkende rekkefølge. Ofte står hvetemel som en av de første ingrediensene. 

Foreldre i Barnematfabrikken

Godt og saftig

"Bakte brød med brødmiksen i dag, med gjær, ble VELDIG godt og saftig med sprø skorpe. Gleder meg til lillegutt kan smake.

Julie 

Mamma til Noah

For et godt brød

Herlighet for ett godt brød det ble. Skikkelig saftig og godt. Trur eg må kjøpe mer meir mel når det kommer

Iselin

Mamma i Barnematfabrikken

Hele familien likte det

Veldig godt brød, hele familien likte det. Og de er "kresne" på brød. Prøvd andre brødblandinger som jeg har endt opp med å spise alene.

Tine

Mamma i Barnematfabrikken

Enkelt å fordøye for små mager

Brød kan være vanskelig å fordøye for små mager. Fordi vi spiser mye korn i Norge, er det viktig å passe på at korn maten vi gir barna våre gjennom brød og grøt er næringsrik og av god kvalitet. Utfordringen med industribakte brød er at de sjelden får den kjærligheten de trenger.

For industrien skal det gå raskt og de tilsetter ofte større mengder gjær og gluten så brødene skal bli luftige og attraktive å kjøpe. De tilsettes også tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte, så det holder seg lenger uten tilsetningsstoffer.

Tid er penger og det er vel den eneste grunnen for at det tilsettes gluten, mye gjær og tilsetningsstoffer i moderne industribakte brød. Det har ingenting med helse å gjøre. Det er dessverre sjelden jeg finner et økologisk, magevennlig og godt brød på butikken.

Dette er også grunnen for at vi har produsert vårt eget brød sammen med Den Gode Baker, fordi vi mener barn fortjener bedre brød, og det finnes for lite gode brød tilgjengelig på markedet.

Næringsinnhold

Spirebrødet 

Ingredienser: Grandervann, sammalt spelt, spiret speltmel sammalt, gjær, himalayasalt.

Næringsinnhold: Energi kj/kcal 1630,3/389,6, Fett 3,1 g, Mettede fettsyrer 0,3 g, Karbohydrater 70,6 g, Sukkerarter 1,1 g, Protein 14 g, 1 g salt

Allergener: gluten

Vi har sammen med Den Gode Baker laget det som mest sannsynlig er Norges sunneste barnehagebrød

Bake selv?

Vil dere bake eget brød kan dere kjøpe melblandingen spiret brødmiks og lage nydelige saftige og næringsrike brød selv. 

Ofte stilte spørsmål 

Om spirebrødet

Hvor mange skiver gir et brød?

Brødet kan bestilles oppskåret, og gir 18 skiver per brød. Små skiver gir mindre matsvinn og dere sparer dermed penger. Dette er et 100% grovt brød som metter godt. 

Hvordan og når leveres brødet, og kommer det oppskåret?

Brødet leveres i esker a 12 brød. Hvert brød veier 600 g og gir 18 skiver. Brødene kommer oppskåret. Levering etter avtale.

Hvordan holder brødet seg?

Langtidshevet brød holder seg saftig i flere dager etter det er tint.

Ernæring

Hvorfor er spiret mel så bra?

Når makronæringsstoffene er brutt ned til mindre bestanddeler allerede før de kommer inn i tarmen, blir fordøyelsesjobben lettere for kroppen. Vi kan si at det er prefordøyd. Dette kan være spesielt nyttig for de minste barna som skal starte med fast føde, skal venne magen til å fordøye annen mat enn morsmelk.

Det påvirker smaken positivt, og gir sødme og karakter
Mange mener at brød med spiret korn gir en ekstra dimensjon til smaken.

Hva er næringsinnholdet?

Per brød? Energi kj/kcal 1630,3/389,6 Fett 3,1 g, Mettet fett 0,3 g, Karbohydrater 70,6 g, Protein 14 g, Salt 2,1 g

Hvorfor koster det mer?

Først skal kornet spires i dager og tørkes hos bonden, så henter vi det og kjører til Mølla som skal male kornet til mel. Deretter frakter vi det ferskmalte melet til Den Gode Baker, som baker langtidshevet brød med masse kjærlighet. Vi henter pakket brød og kjører esker med næringsrikt brød ut til dere.

"Vi bruker den tiden det tar, stresser aldri deigen, steker helt ferdig og pakker når temperaturen er den rette. Brødene ser kanskje ikke alltid perfekte ut, men når maten er klar er vi stolte av å kunne tilby noe vi mer enn gjerne spiser selv."

- Kim, Den Gode Baker

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.