Bursdagstapas - en litt sunnere bursdagsfeiring

Bursdagstapas – en litt sunnere bursdagsfeiring

Tapas i bursdag til 2 åringen – genialt for store og små

Da Tiril fylte 2 år serverte jeg tapas , fruktsalat og noen få kaker. Så og si sukkerfri bursdag med masse deilig mat, frukt og bær. Selv synes jeg det er skikkelig trist å komme i selskap som kun serverer kake. For meg et god mat et must for et bra selskap.

Her får du alle oppskriftene på hva jeg lagde!

På menyen sto: 

  • Ovnsbakte poteter
  • Yoghurtdip med urter
  • Oliven
  • Råkostsalat
  • Grønnkålchips
  • Kyllingklubber (Stange kyllinklubber)
  • Kjøttboller i tomatsaus
  • Focaccia
  • Ostefat
  • Dadler med bacon
  • Kikerter med urtedressing
  • Guacamole
  • Ovnsbakt sopp med karri
  • Paprikapoppers (ferdig fra butikken)

tapas

Det aller meste av maten kan du gjøre klar dagen i forveien. Du kan lage kjøttboller, aioli og rømmedressing med urter. Du kan legge klar kyllinklubber og dadler med bacon i ildfaste former slik at du enkelt kunne steke dem på selve dagen. Kutt poteter og legg i vann til dagen etter, legg klar oliven i skåler og forbered det aller meste slik at det blir enkelt å bare sette ut alt på selve dagen.

Dagen før:

Lag:

  • Råkostsalat
  • Grønnkålchips
  • Guacamole
  • Kjøttboller
  • Ovnsbakt sopp med karri
  • Ostefat
  • Rømmedip med urter

Sett klart i boller: 

  • Oliven
  • Paprikapoppers (ferdig fra butikken)

Sett klart i ildfaste former:

  • Kyllingklubber (Stange kyllinklubber)
  • Dadler med bacon

Samme dag:

  1. Sett deigen til foccacia
  2. Stek foccacia
  3. Stek potetbåter, 180 grader, 30-45 min
  4. Stek kyllingklubber, 200 grader, 30 min
  5. Stek dadler med bacon, 200 grader, 25 min
  6. Varm kjøttboller i tomatsaus, jeg brukte ferdig saus fra Superbra.

Oppskrifter

Kjøttboller

Fra 6 måneder, gir ca 20 kjøttboller

Du trenger:

  • 1 pakke økologisk kjøttdeig
  • 1 egg
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 blader frisk salvie
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ss havregryn

Gjør slik: 

Ha kjøttdeigen i en bolle. Skrell hvitløken og rasp den over på den fineste delen av rivjernet. Finhakk salvie (eller andre friske urter) og ha i bollen. Ha i resten av ingrediensene og bruk hånden til å kna alle ingrediensene godt sammen. Ca 1-2 minutter til kjøttdeigen er fast og klissete. La gjerne blandingen stå litt så smakene får “satt seg”.

Sett ovnen på 200 grader.

Ha et bakepapir på et stekebrett og bruk en spiseskje med vann på til å forme passelig store kjøttboller. Fordel kjøttbollene jevnt utover stekebrettet.

Når kjøttbollene er ferdig stekt kan du avkjøle de og legge de klare i kjøleskapet til dagen etter.

Yoghurtdip med urter

Fra 10 måneder

Du trenger

  • 1 boks tyrkisk yoghurt
  • 1 agurk
  • Friske urter, f.eks. rød basilikum, mynte, salvie og gressløk
  • Saften av 1/2 sitron

Gjør slik: 

Skrell agurken og del den i to på langs. Skrap ut kjernen med en teskje. Riv agurken på rivjern, og legg den revne agurken i en sil med et kjøkkenhåndkle i. La agurken stå og renne av seg eller klem den godt med et kjøkkenhåndkle.

Finhakk urter og bland de inn i yoghurten. Skvis inn saften av en halv sitron og rør inn agurken. Sett dipen klar i en fin serveringsbolle til dagen etter.

Råkostsalat med gulrot, kål og nepe

Du trenger:

  • 3 gulrøtter
  • 1/2 kålhode
  • 1/2 nepe
  • Saften av 1/2 sitron
  • 5 ss kaldpresset olivenolje

Gjør slik:

Skrell og riv gulrot på et rivjern. Del kålen i fire og fjern stilken. Riv kålen på rivjern. Skrell nepe og riv på rivjern. Bland alt i en bolle og lag vinagrette. Bland olje og sitron og hell over råkostsalaten. Bland godt. Dekk bollen og sett den klar i kjøleskap til dagen etter.

råkostsalat

Grønnkålchips

Du trenger:

  • 2 stilker grønnkål
  • 2-3 ss olivenolje
  • litt salt

Gjør slik: 

Dra grønnkålbladene av stilken. Riv bladene i mindre biter og ha den i en skål. Ha over olivenolje og litt salt, og kna oljen godt inn i bladene. Legg et bakepapir på en stekeplate og fordel bladene godt utover. Pass på at de ikke overlapper hverandre. Bruk to stekebrett om det ikke er plass på ett. Stek på varmluft, 175 grader i ca 5 minutter. Ha i en bolle i kjøleskapet over natten.

grønnkålchips

Ovnsbakt sopp med karri

Fra 8-10 mnd

Du trenger: 

  • 5-6 champinjong
  • 2-3 ts karri
  • olivenolje
  • Saften av 1/2 sitron
  • litt salt og pepper (sløyf salt til de alle minste)

Gjør slik: 

Fjern jord fra soppen. Plukk det vekk eller skyll soppen. Del soppen i båter og ha den i en ildfast form. Ha over karri, salt, pepper, saften av 1/2 sitron og en god klunk olivenolje (slik at de ikke tørker helt ut). Stek midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Rør gjerne litt underveis. Avkjøl og legg i serveringsbolle.

sopp

Guacamole

Fra 6 måneder

Du trenger:

  • 2 modne avokoado
  • saften av 1/2 lime
  • 1/2-1 fedd hvitløk

Gjør slik: 

Del avokadoene i to på langs og ta ut steinen. Spar på den ene steinen. Grav ut avokadoen med en skje og ha det over på en tallerken. Rull limen hardt mot benkeplaten før du deler den. Da er det enklere å få ut mer av saften. Del limen i to og klem over saften av en halv lime. Skrell et fedd hvitløk og rasp over med den fineste delen av rivjernet. Finn frem en potetmoser og mos til en passe fin mos. Du kan også bruke stavmikser om du ønsker en helt glatt guacamole. Ha alt over i en serveringsskål og legg den ene steinen oppi. Da tar det lengre tid før den blir brun. Lagres i kjøleskap.

Dadler med bacon

Fra ca 12 måneder

Du trenger:

  • 2 pakker bacon
  • ca 24 dadler

Gjør slik: 

Ta ut steinen i dadlene om det er stein i. Kutt daddelen på langs og fjern steinen som ligger i midten. Åpne baconpakkene og klipp baconskivene i to. Ta en og en skive med bacon og rull rundt en og en daddel. Legg de i en ildfast form med litt plass rundt. Stekes i ca 30 min på 200 grader. La stå klare (ustekte) til steking i kjøleskapet om du skal servere de dagen etter.

dadler med bacon

Ostefat

Fra 10 måneder

Du trenger: 

Bruk ulike oster som du liker, jeg brukte

Gjør slik:

Kutt opp osten i skiver eller biter, alt hva du foretrekker. Pynt ostefatet, gjerne med druer, paprika og stangselleri.

ostefat

Focaccia i langpanne

Tar ca 4-5 timer, brødet får lang hevetid

Du trenger: 

  • 25 gram tørrgjær (en halv pose)
  • 1 kg siktet spelt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 ts surdeigsstarter (om du har)
  • 6 dl vann

Topping av brødet:

  • Flaksalt
  • Friske urter (oregano, basilikum, salvie)
  • 1 dl olivenolje

Gjør slik: 

Varm vann og olje til ca 37 grader. Ha mel og tørrgjær i en bolle og hell over den lunke væsken. Bland væske og mel godt sammen og kna deigen når du ikke klarer å røre lengre. Kna den godt med hendene i noen minutter. Ha deigen tilbake i bakebollen og dekk bollen godt med plast. La deigen heve i 3 timer. Smør en langpanne godt med olje eller dekk den med bakepapir. Ha deigen i langpanna og trykk og dra den utover med hendene. Den trenger ikke å komme helt ut i kantene. Bruk fingrene til å trykke hull i deigen. Dekk langpanna med plast og la deigen etterheve 1 time. Slå på ovnen, 200 grader. Ha over olje, urter og flaksalt på foccaciabrødet, og stek i 30 minutter. Etter 30 minutter tar du ut brødet og lar det avkjøles på rist. Server i passelige biter.

Focaccia

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.