COVID-19 og Elefanten i rommet som ingen snakker om i koronatiden er kostholdets betydning.
Kostholdet ditt påvirker risikoen for å få kroniske sykdommer. Kroniske sykdommer er ifølge Folkehelseinstituttet en risikofaktor for alvorlig COVID-19 sykdom.
I går ble Dr. Aseem Malhotra intervjuet på CNN news om akkurat dette – dette er en kort oppsummering av hva som ble sagt.
Hva kan påvirke om du blir hardt rammet av COVID-19 eller om du bare får milde symptomer?🤔
Dette vet vi🕵️♂️
Den gjennomsnittlige personen som døde i Italia hadde i gjennomsnitt 3,7 kroniske sykdommer.
Mer enn 60% av de som fikk alvorlige symptomer eller døde i Italia hadde høyt blodtrykk eller type 2 diabetes – sykdommer knyttet til dårlig metabolsk helse og livsstil.
Folkehelseinstitutter skriver at de som har økt risiko for alvorlig koronavirussykdom er
- Eldre personer (over 65 år)
- Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.
- Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).
Livsstilssykdommer kan forebygges med bra mat
Det sier kanskje seg selv, men livsstilssykdommer skyldes hovedsakelig måten vi lever på. Kosthold, fysisk aktivitet, røyking og alkoholbruk er de viktigste faktorene som påvirker risikoen for å få livsstilsykdom ifølge Store medisinske leksikon. Det er her kompetansen til oss i Bare Bra Barnemat ligger – jeg og Stine har ernæringskompetanse til å vite hvordan du kan forebygge livsstilssykdommer med bra mat.
Hvordan forebygge livsstilssykdommer?
De som spiser mye ultra-prosessert mat har større risiko for overvekt og metabolske sykdommer som følger med overvekt. Dette sees både hos barn, unge og voksne og i alle deler av verden🌎 (1,2,3)
Ifølge en studie gjennomført i 2015 i Norge er nesten 60% av maten vi spiser ultra-prosessert 🇳🇴 Denne studien tok ikke med det vi kjøper i kiosker og på bensinstasjoner så vi kan trolig regne med at tallet er enda høyere.
Hva kan vi gjøre?
Du bør unngå ultra-prosessert mat og fokusere på å spise mest mulig råvarer og å lage mat fra bunnen av 🥑 🌽 🥕
Bytt ut ferdig frokostblanding med hele korn og frø
Bytt ut pommes frites med potet🥔
Bytt ut kjøpebrød med hjemmelaget brød🍞 Oppskrift på enkelt langtidshevet speltbrød finner du her.
Bytt ut margarin med smør
Bytt ut lettprodukter med fullfete varianter.
Til de minste:
Bytt ut klemmeposer med hjemmelaget smoothie. Her kan du finne flere oppskrifter på hjemmelaget smoothie.
Bytt ut kjøpegrøt med hjemmelaget grøt. Her er en oppskrift på jernrik hirsegrøt som kan gis fra 6 måneder.
Gode nyheter
Ernæringsrelaterte livsstilssykdommer som fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft står for den største andelen av sykdomsbyrden i Europa ifølge WHO. I tillegg er mange av disse sykdommene en risikofaktor for å bli hardt rammet av COVID-19 ifølge Folkehelseinstituttet.
Det vil si at at vi kan redusere belastningen på helsevesenet ved å senke risikoen for livsstilssykdommer gjennom å opplyse og inspirere folk til å ta bedre valg i matveien.
Et bra kosthold = Mindre risiko for å få livsstilssykdommer = mindre risiko for å bli hardt rammet av COVID-19 = mindre belastning på helsevesenet = de som trenger hjelp får hjelp!
Det er selvsagt et drømmescenario at folk klarer å endre livsstilen og kostholdet sitt såpass mye at det reduserer belastningen på helsevesenet, men det er teoretisk mulig. For at det skal skje er vi nødt til å ta kostholdets betydning for god helse på alvor, men det ser dessverre ikke ut til at vi har kommet dit enda ifølge mediebildet i dag.
Dårlige nyheter
Kostholdets betydning for hvordan COVID-19 takles er elefanten i rommet som ingen snakker om🐘
Denne informasjonen når bare ut til de som er interessert i kosthold og som vet hvor mye kostholdet betyr for helsa – de som trenger det mest er de som IKKE er interessert i kosthold og som ikke ser sammenhengen mellom kosthold og helse.
NB: Håndvask og å overholde karantenen er fortsatt like viktig som før. Kostholdet kan ikke forhindre deg fra å få viruset, men er èn av faktorene som kan påvirke hvordan kroppen takler viruset gjennom at kostholdet kan redusere risikoen for livsstilssykdommer.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
