Dette må du vite når du skal lage barnematen selv - Bare Bra Barnemat

Dette må du vite når du skal lage barnematen selv

Som forelder har du kanskje gledet deg, gruet deg eller litt begge deler til den dagen barnet ditt skal starte med fast føde. Det høres veldig simpelt ut, men for både deg og barnet ditt er det et stort skritt inn i et småbarns verden.  

Fordi, når og hvordan skal man egentlig starte?  

Det er ikke til å stikke under en stol at det er et vanskelig tema for mange. Har du eldre barn fra før, eller dette er ditt første barn kjenner du deg kanskje igjen i at både helsepersonell, venner og familiemedlemmer gir deg ulike råd som de mener er det beste for ditt barn. Du kan få råd som å starte med fast føde når barnet er 4 måneder, at du må begynne med grøt fra butikk fordi det er mye næring i det, eller at du bør holde barnet unna noen matvarer fordi de kan gi allergiske reaksjoner. Uansett hvilke råd du får eller har fått, så kan de sprike i det uendelige.

Dette kan for mange være et stort dilemma. Fordi, hvem skal man egentlig stole på? Skal man stole på helsepersonell, eller skal man høre på de menneskene som står deg nærmest? Dette er en situasjon de fleste småbarnsforeldre har vært igjennom, inkludert meg selv. Derfor ønsker jeg å gi deg en enkel oversikt over hva du kan gjøre hvis du føler deg forvirret og fortvilet:

1. Stol på din intuisjon

Har du noen gang sittet med en følelse av at det du blir fortalt du skal gjøre med ditt barn er feil? Som å starte med grøt før du selv mener det er klar for det? Da har du nok helt sikkert rett i det. En mors eller fars intuisjon skal man absolutt ikke la seg kimse av, og mitt beste råd til deg er å la vær. Ikke hør på hva andre mener du skal gjøre med ditt barn. Den dagen du mener og føler barnet ditt er klar for sin aller første smaksprøve, ja da er den nok det!  

2. Ikke ha for høye forhåpninger

Kanskje du allerede startet å fantasere om hvor flott eller lett det kom til å bli den dagen du skulle gi fast føde allerede som gravid? Kanskje hadde du en romantisk ide om at du skulle lage alt fra bunnen av og barnet ditt kom til å elske alt du laget. For mange er ikke dette realiteten, dessverre. Du kommer mest sannsynlig til å gi litt “ferdigmat” og barnet ditt kommer mest sannsynlig til å kaste ned 70% av maten du stod og laget i 3 timer på gulvet. Det positive med det er vel at hunden i huset blir mett og mest sannsynlig ikke trenger å mates frem til barnet er minst 3. 

3. Ikke press i barnet mat

Du har kanskje merket at barnet ditt etter noen skjeer nekter mat. Fortvilet blir du, fordi den kan jo absolutt ikke fått i seg nok. Videre prøver du kanskje iherdig å få i barnet litt mer ved å lage noen fly eller bil lyder for å få barnet til å le slik at du kan kjøre skjeen i munnen dens. Godt ment er det, men det du kanskje ikke visste er at små barn er utrolig flinke til å regulere metthetsfølelsen selv. Er barnet mett og du skuffer på med mer mat, vil den fine selvreguleringen muligens ødelegges. Senere kan dette gjøre at barnet overspiser heller enn å spise til det faktisk er mett.  

4. Prøv gjerne samme matvare flere ganger

Vil du at barnet ditt skal spise grønnsaker? Kanskje har du allerede prøvd ulike grønnsaker, men mini fortsetter å kaste de på gulvet. Fortvil ikke. Bare fordi det ikke gikk ned på høykant i går, betyr ikke at skipet har gått. Prøv gjerne flere ganger. Husk at det kan ta opptil 20 ganger med smaking før matvaren blir ordentlig likt! Det er med andre ord ikke for sent enda, og du har nok av tid til å teste det ut igjen.  

5. Du må ikke begynne med grøt

Grøt er ofte anbefalt fordi det er tilsatt viktige næringsstoffer og har blant annet jod, jern, kalsium og vitamin D. Det er derfor veldig lett å la barnet få smake på grøt første gang når du vet at det får i seg flere viktige vitaminer og mineraler i en og samme porsjon grøt. For mange barn kan dette bli en veldig brå overgang, og fører heller til magebesvær og flere våken netter. Et tips da er å starte med noe som er mer ømfintlig for magen. Eksempler kan være aprikosmos, avokado eller pastinakkmos. Mange matvarer også fra det vegetabilske riket inneholder jern og andre viktige næringsstoffer barnet trenger for å vokse og kan derfor være like ideelt å starte med som grøt!

Oppskrifter og tips får du ved å laste ned babymatguiden her. 

6. Senk skuldrene og slapp av

Mitt siste råd til deg som mamma eller pappa er å slappe av. Barnet ditt blir ikke under- eller feilernært fordi det ikke spiste den siste skjeen med middagsmat eller grøt. Stresser du mindre og overlater prøvingen til barnet selv vil dette muligens kunne føre til at barnet spiser mer enn hva det ville gjort om du selv skulle gitt barnet mat. Ved å la det det se, lukte, føle og kjenne på maten vil barnet få muligheten til å oppleve maten på en helt annen måte, og du vil kunne bidra til å fremme måltidsglede som er til fordel senere i livet. At mesteparten havner på gulvet har derfor ikke så mye å si. Senk derfor skuldrene, tørk opp maten og ikke tenk så mye mer over det! Er barnet sultent, så spiser det garantert.

Maria er mamma til Oliver på 17 måneder. Hun har en bachelor og studerer nå master i Samfunnsernæring på OsloMet. Hun er lidenskapelig opptatt av riktig og god mat, og søker hele tiden inspirasjon for å kunne prøve ut noe nytt.

Husk å laste ned babymatguiden gratis her, for å komme trygt i gang med fast føde til babyen din.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på instagram her.

Klem fra Maria

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.