Husker du da dette var helt vanlig i barnebursdager? - Bare Bra Barnemat
Sunt påskesnop

Husker du da dette var helt vanlig i barnebursdager?

Da jeg fikk barn for første gang, skulle det gå nesten tre år før hun fikk smake raffinert sukker. Jeg hadde sluttet å spise godteri selv, og så ikke poenget med at min lille baby (som hun jo var), skulle få noe jeg ikke spiste selv. Jeg så heller ikke poenget med å innføre en vane hun ikke hadde noen forutsetninger for å vite hva var.

De som derimot presset på med søtsaker var familien rundt og barnehagen.

Sukkerpress fra barnehagen

Av alle ting mente de at 1-2 åringene på den minste avdelingen måtte få melkesjokolade av påskeharen som skulle kommer med påskegodt. Jeg husker jeg lurte på hvorfor de måtte det, og svaret jeg fikk var at “jo, men det måtte de få, de måtte jo få kose seg litt”.

Det var da det slo meg. Hvem dette egentlig handlet om.

For det er ikke barna som vil kose seg – barna har ikke noe begrep om hva “kos” er, i hvert fall ikke denne formen for “kos”.

Hvem er det som egentlig vil “kose” seg?

Det er vi voksne. De voksne i barnehagen, besteforeldre, du og jeg. Når du også gir barna den samme “sukkerkosen” har du litt bedre samvittighet for å spise det samme selv.

Da jeg skrev bacheloroppgaven min om sukkerinntak i barnehagen, sa styreren til meg “det føles jo litt feil at vi sitter der og koser oss med kaffe, mens barna bare får vann” (dette var grunnen til at de serverte saft).

Hvilke vaner legger du?

Alt handler om oss voksne, hvilke vaner vi velger å gi barna våre, om vi tør å stoppe opp, se på hva vi faktisk gjør, hvem vi gjør det for. Hadde de fleste vært klar over hvor viktig bra mat er for små, hadde vi ikke holdt på som vi gjør i dag.

Bursdag, bløtkake, kaffe og sigg

Da jeg var liten var det lov å røyke inne. Jeg husker fremdeles barnebursdager med bløtkake, kaffe og sigg. Og det var helt normalt den gangen. I dag er det forbudt å røyke inne med barn. Det står at “barn har en lovfestet rett til et røykfritt miljø” (Tobakkskadeloven, 2013). For 30 år siden hadde de nok ledd godt om de hadde visst om den kommende lovreguleringen.

Vår fremtidsvisjon

Jeg tror det samme kommer til å skje med sukkervarer til barn. “Barn har en lovfestet rett til et sukkerfritt miljø” (Helsedirektoratet, 2035).

Heldigvis er det noe du kan gjøre allerede nå. Det finnes gode alternativer til det klassiske smågodtet. Du kan lage sunnere snop, gi frukt og bær i sin naturlige form, bruke ingredienser som er bra for de små kroppene. Som er med på å bygge de opp, ikke bryte de ned.

Du har en unik mulighet

Stine og jeg vil hjelpe deg å legge gode vaner for barna dine. Å støtte deg i valgene dine om å leve sunnere, motstå sukkerpresset så mange føler på. Deg som tør å gå din egen vei, bane opp veien for de andre. For deg som går foran som et eksempel og viser at det er mulig å gi barna god og næringsrik mat. Du er så utrolig viktig, både for barna dine, men også som forbilde for alle de andre som trenger å se at dette er mulig.

For å hjelpe deg trygt i gang, har vi laget Bare Bra Barnemats påskesnop [e-bok], som er proppet med gode oppskrifter for små og store. E-boken finner du her. På den måten kan du fylle påskeegget med gode alternativer til det klassiske smågodtet, sånn at dere kan bygge sunnere vaner for deres familie.

sunt påskesnop

Om forfatteren team_barebrabarnemat

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis i innboksen din!