Hvorfor er vi ute etter hverandre? Nå er jeg lei....

Hvorfor er vi ute etter hverandre? Nå er jeg lei….

Hvorfor er vi ute etter hverandre?

Nå skjer det igjen ….

Til stadighet ser jeg ernæringsmiljøet i krangel. Det diskuteres opp og ned, frem og tilbake. Smør eller ikke smør, lettmelk eller helmelk, lavkarbo eller høykarbo, kjøtt eller vegansk for å nevne noen betente temaer.  

Ernæringsutdanning

Først vil jeg nevne at det finnes ulike retninger for ernæringsutdannelser. Du kan ta bachelorgrad i ernæring, master i ernæring og noen er kliniske ernæringsfysiologer, mens andre utdanner seg til ernæringsterapeuter. Selv har jeg en bachelorgrad i idrett ernæring og helse fra Høgskolen i Sørøst-Norge. Jeg har også sertifisert helsecoach via Institute of Integrative Nutrition (IIN).

Sammen med Stine gir jeg råd til friske barn.

“Velbrukt tid”?

Jeg ser i flere ernæringsgrupper at mennesker med lange utdanninger bruker veldig mye av sin tid på å lage “motsvar” til artikler de mener er feil, eller de bruker tiden sin på å se på hva andre enkeltmennesker gjør galt.

Dette er ikke unikt for ernæringsmiljøet, det skjer nok over alt.

Jeg står på avstand og observerer, det synes jeg er like greit. Ikke at jeg ikke “tør” ta noen kamper, men jeg ser ikke poenget. Vi har nok negativitet i verden som det er, jeg ønsker ikke å bidra til å skape mer splid.  

Vært der selv

Bare så det er sagt. Jeg kjenner meg også godt igjen og jeg har vært der selv. Vært påståelig, ledd av andre som har tatt “feil” i saker jeg har ment har vært rett. Ledd av de som spiste hvetemel da jeg spiste lavkarbo, de som mente at paleo var en smart måte å spise på da jeg levde på lettprodukter.  

Og jeg er glad for at jeg har vært der. Fordi det har gitt meg en innsikt som er verdifull å ta med videre. Det er lov å innrømme at man tok “feil”.

For hva er egentlig rett og galt? Hvem lager fasiten? Kosthold er ikke svart/hvitt. Det finnes ikke en fasit som passer alle. Det er lov å få nye perspektiver, se annerledes på temaer og ta til seg ny kunnskap.

Slutter man å stille spørsmålstegn ved det oppleste og vedtatte har man tapt. La oss for alltid være nysgjerrige og søkende.

Påstander ute av proporsjoner

Stine og jeg tar alltid bevisste avgjørelse i forhold til debatter som ruller. Som regel er det en påstand som er tatt ut av proporsjoner fordi avisene vi ha klikk, eller så er det andre som ønsker blest og oppmerksomhet rundt seg selv, som kanskje vil ha siste ord i debatten.

Folk hetser hverandres syn og tolkninger. Kjøttetere hetser veganere, veganere hetser kjøtteterne.

Hva er poenget?

Er det ikke best å vinne?

Felles for disse artiklene er at noen vil ha det siste ordet. Å kjempe sin sak til siste ord er sagt, og “vinne” debatten med den gode følelsen det gir oss.

Hvor deilig er det ikke å vinne en diskusjon, hvor du fikk brukt alle de beste argumentene dine? Eller ikke, kanskje man bare er en kranglefant som liker å helle bensin på bålet. Ikke vet jeg, men jeg synes det er utrolig synd.

Hva med ydmykhet?

En ting jeg savner i disse debattene er ydmykhet. Ydmykhet for andres kunnskap, erfaring og ståsted. Når skal vi legge til side egoets trang til å vinne og heller bli med å skape noe godt for fellesskapet?

Tenk om alle som brukte sin tid på å kritisere andre, hadde lagt den ballen død, og heller gått i seg selv og tenk; hva er det jeg kan skape? Hva slags endringer kan jeg gjøre for å bidra til en bedre verden? Gjør du det ved å skape mer negativitet?

Jeg tror at vi alle gjør så godt vi kan ut i fra det ståstedet, den erfaringen og den kunnskapen vi har. Hvorfor bruker vi mer tid på å kritisere andre, fremfor å heie frem hverandre?

Dritt lei

Jeg er så dritt lei (unnskyld språket), å sitte å se på at vi mennesker, som egentlig burde stå sammen som en enhet og hjelpe hverandre frem, bruker tiden på å plukke hverandre i biter.

Det trenger ikke være sånn.

Vi er bedre enn dette, og det er DU og!

Og det er lov å feile, endre synspunkt og tankegang.

Være ydmyk overfor andre, overfor deg selv.

Tenk godt om andre fremfor det motsatte.

Tenk godt om deg selv, overdøv den negative stemmen inni deg.

Spre kjærlighet fremfor vrede.

Det er opp til oss, ingen andre.

Det er sammen vi kan vokse. Og da trenger vi hverandres støtte, nå mer enn noen sinne.

Hvem andre enn oss kan gjøre det?

Om ikke vi går i oss selv for å skape en endring, hvem gjør det da?

Tilgi deg selv om du har sagt noe du angrer på, det er ikke så farlig, og hvorfor er det så sabla viktig å “vinne” hele tiden? Hva er det du vinner, sånn egentlig?

Gi andre rom

Gi de andre rom til å være seg, bidra med å skape noe positivt, se hva du kan gjøre for å skape en positiv endring rundt deg. Være med å heie frem de som ønsker å skape noe godt. Ikke la sjalusiens monster spise deg levende. For det er det bare du som taper på. Vi må lære oss å unne hverandre det gode. Glede oss på andres vegne.  

Vi må få være enige om å være uenige, være ydmyke for andres ståsted og heller vise forståelse. Prøve å se hvorfor andre gjør, sier og velger som de gjør.

Vi må ta vare på hverandre, støtte hverandre og hjelpe hverandre. 

Hjertesukk og en stor klem fra Veronika

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her.

 

 

 

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

6 kommentarer
Linn sier 28. mars 2018

TAKK for at du deler ditt hjertesukk. Det var som jeg skulle skrevet det selv. Hvorfor ikke heller backe hverandre opp enn å trykke hverandre ned? Slitsomt at det har blitt slik!

Svare
  Veronika Bjørnstad sier 28. mars 2018

  <3 Ja, er så enig så enig!! :D Takk for at dere er med å dele på en utrolig fin og positiv måte! Klem!

  Svare
Eva sier 28. mars 2018

Amen!

Svare
  Veronika Bjørnstad sier 28. mars 2018

  <3

  Svare
Julianne sier 29. mars 2018

Utrolig brae synspunkter! Enig at det er mer enn nok negativitet i verden. Jeg er selv veganer, og merker så mye mer negativitet fra andre som ikke liker veganere. Det jeg tror det handler om, er at vi må stadig minne oss på at vi må respektere hverandre, og bruke ordentlig kommunikasjon!!

Svare
  Veronika Bjørnstad sier 9. april 2018

  😀 Takk for det! Ja, da tror jeg du merker mye fra de rundt deg. Det er jo utrolig synd at man skal bry seg så mye om andres valg på en negativ måte 🙁 Er helt enig med deg, gjensidig respekt for hverandre er nøkkelen <3

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

 Bli trygg på å lage barnematen selv - Bli med på gratis foredrag på nett fredag 10. april kl. 20.00