Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). Fast føde skal tidligst innføres ved 4 måneder, men alt fra 4 – 7 måneder er helt normalt tidspunkt å starte med fast føde.
Dette er en gryte som er utrolig kjapp å forberede, med den trenger noen timer på ovnen. Gjør du det klart om morgenen kan gryta også stå 7-8 timer i Wonderbag (20% med rabattkode «barnemat» – spons) eller annen slowcooker – eller saktekoker som jeg liker å kalle det.
I tillegg er dette en middag som passer for alle, store som små – vinn vinn kaller jeg det.

Tidsbruk:
- Kutting og forbereding: ca 20-30 minutter
- Koking, eller trekking som det heter: 2 timer
Du trenger:
- 500 gram grytekjøtt – jeg brukte bankekjøtt av kalv fra kjøttpakken til Duggurd
- 2 store gulrøtter
- 1 søtpotet
- 1 løk
- 3-4 fedd hvitløk
- 1 liten sellerirot
- 2-3 dl kraft eller vann (ikke buljong)
- 2 laurbærblad
- litt salt og pepper (du kan salte mer til dere voksne når du har tatt av den porsjonen babyen din skal ha)
Jeg bruker økologiske grønnsaker så langt det lar seg gjøre. Bra for deg, bra for bonden og planeten vår.
Slik gjør du:
Kutt kjøttet i terninger, ca 2×2 cm. Brun de i en stekepanne med ekte smør i.
Er du bekymret over saltinnhold i smøret, kan du lese mer om dette her.
Ha alt kjøttet i gryten du skal koke lapskausen i.
Skrell alle grønnsakene.
Kutt gulrot, søtpotet og sellerirot i passelige terninger. 1×1 cm foretrekker jeg selv.
Ha alt i gryta.
Finhakk løk og hvitløk, eller, hakk så mye du gidder, det er ikke så nøye.
Ha løken i gryta.
Ha i to laurbærblad.
Hell over vann/kraft så det nesten dekker. Bedre med litt for lite enn litt for mye, du kan eventuelt sile av overflødig væske etter den er ferdig å trekke. Eller du kan spise den som suppelapskaus.
Dette kan du få velge helt selv!
Kok opp herligheten. Når du koker, skrur du ned på svak varme slik at det så vidt putrer i gryta. Den skal IKKE fosskoke, kun koooose seg og bli deilig deilig lapskaus.

Dumtidum… 2 timer har gått!
Hva gjør du nå?
Det babyen din skal spise tar du av og moser med stavmikser.
Driver du med barnestyrt mattilvenning (BLW) kan babyen fint prøve å spise de myke grønnsakene selv.
Kjøttet gjør du kort prosess med ved å tygge selv. Bare snu deg vekk og lukk ørene om mannen synes det er guffent (det gjorde jeg).
Resten krydrer du etter din gane og serverer til resten av familien.
Vel bekomme!
Og ja! Du kan ha noe inntil da, men det velger du selv. Brun ris, byggotto, poteter, pilaf eller hva du enn liker å ha ved siden av lapskaus.
Lagringstips:
Spar på gamle tomatpuréglass. De er supre å lagre babymat i!

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
