Lone forteller deg hvordan gjorde det da hun begynte med fast føde til babyen sin

Lone forteller deg hvordan gjorde det da hun begynte med fast føde til babyen sin

denLone heter jeg. Jeg er enestående mamma til ei jente på to år. Vi bor på Nøtterøy, like utenfor Tønsberg. I tillegg til å være mamma, driver jeg nettsiden Sjelsliv.

Min indre drivkraft er å hjelpe mine medmennesker med å få sjelskontakt. Jeg har gått veien selv fra å søke etter «noe større» til å få sjelskontakt og oppleve å få en mening med livet.

Jeg er opptatt av holisme; hvordan alt henger sammen. Det gir meg stor glede å skape seremonier for å markere og feire overganger i livet. Elsker yoga, meditasjon og tre-klemming. Verdsetter økologi, miljø- og naturvern høyt. Er kjærlig, skapende, empatisk og høysensitiv. Jeg arbeider intuitivt, med veiledning fra min sjel.

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde

At det skulle være vegetarisk (jeg er lakto-ovo vegetarianer, altså spiser jeg egg- og melkeprodukter i tillegg til mitt plantebaserte kosthold), at alt skulle være økologisk, enkelt å tilberede for meg som er alenemamma og at hun skulle få i seg næringsrik mat helt fra starten.

Jeg hadde spesielt fokus på å få i henne jernrik mat, at f.eks melet til grøten skulle være bløtlagt over natta og at vi skulle ha stor variasjon i kosten. Passet på å introdusere grønnsaker en for en, for å eventuelt kjapt kunne eliminere matvaren om hun reagerte på noe.

Hun fikk etter noen måneders utprøving spise det samme som jeg spiste, bare most godt (noen ganger tygde jeg det først for henne) og uten salt og sterkt krydder. Men hun likte mat med litt smak i, viste det seg fort. Antakeligvis fordi jeg hadde dilla på velkrydret indisk mat da jeg gikk gravid med henne og under amminga 😉

Hvordan gikk du frem da du begynte med fast føde til barna

Fra litt over 6 måneder startet jeg så smått med å mate henne med blansjert eggeplomme på skje mens jeg hadde henne i vippestol oppå kjøkkenbordet. Kjørte deretter BLW light fra hun kunne sitte stødig selv i Tripp-trappen. Da fikk hun holde en stor kvast med dampet brokkoli selv og gnage det i seg med feilfrie gummer. Lot henne sutte på eplebiter, men fra nettingpose i starten fordi jeg var usikker på hva hun klarte å holde selv i hånda.

Hun fikk holde sin egen skje med quinoa- og hirsegrøt søtet med most aprikos og kokosolje og kline i vei. Laget smoothies av grønnsaker og presset gulrotjuice. Kokte og frøys ned en del puréer på smoothie-poser eller småglass til å ha med når vi var på farta

 

Hvilken mat ga du, hvordan kunne en mat-dag for babyen din se ut?

Ammet mye parallelt med måltidene i starten, men forsøkte så langt som mulig å gi litt mat før jeg tilbød pupp. Frokost kunne være eggeplomme gitt med skje, snacks var å sutte på eplebiter, til lunsj fikk hun puré av forskjellige grønnsaker, gjerne brokkoli, gulrot og quinoa.

Snacks var noen små biter med avokado eller banan som hun fikk gnage på selv og til middag en gryterett som jeg selv åt. Kveldsmat var havregrøt og noe frukt med c-vitamin til. Hun fikk vann til drikke (hun har forøvrig enda ikke drukket kumelk (2 og ¼ år), jeg velger kalsiumberiket øko-havremelk).

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du eventuelle negative reaksjoner?

Jeg henger heldigvis med mange oppegående og tolerante mennesker, som alle har forskjellige kostholdsfilosofier. Av respekt for vennskapet holder vi klokelig kjeft om hva vi eventuelt måtte mene om den andres kosthold. Og de øvrige i familien som eventuelt mente noe om meg og mine matvalg for mitt barn holdt klokelig munnen sin om det.

Lones 5 beste tips til deg som skal begynne med fast føde til babyen

  1. Fullamme i minst 6 måneder, bryst er best. Og hold på så lenge som barnet ønsker å få pupp, så lenge det er greit for moren. Heia naturlig ammeslutt 😀
  2. Ikke gi etter for grøt-presset fra Nestlé og helsestasjonen fra 4 måneder – nei, de sover ikke nødvendigvis bedre om natta selv om de har fått velling!
  3. Vent med å introdusere fast føde til babyen selv viser at den er klar for mat; dvs at den omtrent klatrer opp på tallerkenen din for å smake 😉
  4. Ha tillit til at barnet kan klare å mate seg selv, men hold nøye oppsyn når det får lov til å prøve seg på å spise på egenhånd
  5. Vær forberedt på at det blir søl og gris. Ha aviser på gulvet under stolen, heldekkende smekke (malefrakkene fra Ikea er fine!) og ta hele matstyret med et smil – det går over, og barnet ditt er lykkelig mens det får kline i vei. Og mor rekker å ta seg en VARM kopp te mens babyen mater seg selv. Og gulvet. Og veggen. Og håret ditt 😉

Hilsen Lone

Hjemmesiden til Lone finner du her

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.