Reduser antall sprøytemiddelrester i kostholdet med oversikten
"sprøytegift i mat" fra Økologisk Norge

Økologisk Norge har i 2023 endret navnet på listen fra "skitten nitten" til "sprøytegift i mat".

Tips: kjøp økologisk det som er øverst på denne listen og de matvarene du bruker mest.
Da vil valgene dine utgjøre en større forskjell!

Fakta om økologisk

Økologisk frukt sprøytes ikke med kjemisk-syntetiske sprøytemidler, og i produksjonen av økologiske grønnsaker benyttes heller ikke
kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemidler.

Økologisk dyrking og mat er bedre for deg, dyrene og miljøet vi lever i. 

Norsk eller økologisk?

Dessverre inneholder mer enn halvparten av maten vi spiser, påvisbare rester av sprøytegifter. En av tre matvarer inneholder rester av to eller flere stoffer. Importerte varer er de verste, så det er et bedre valg å kjøpe mat dyrket i Norge hvis man ikke kjøper økologisk. 

Kan jeg ikke bare skrelle?

Flere sprøytemidler er såkalt systemiske og trenger inn gjennom skallet på frukt og grønnsaker. Selv om skrelling og vasking kan redusere sprøytemiddelrester er det tryggeste valget å kjøpe økologisk. 

Coctaileffekten

Coctaileffekten er den ukjente effekten som oppstår når flere sprøytemidler kombineres. De fleste matvarer sprøytes ikke med et stoff, men med flere. Hva gjør det med kroppene våre, og barnas helse? I barnematprodukter skal det ikke være sprøytemiddelrester, og det kan derfor være lurt å være føre-var og også prioritere økologiske råvarer til de minste. 

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.