Starte med fast føde til babyen? Her er 3 myter som du må vite om
Starte med fast føde? Her er 3 myter som du må vite om

Starte med fast føde til babyen? Her er 3 myter som du må vite om

Starte med fast føde til babyen? Mange vil starte med fast føde for i håp om å bedre søvn, at vekten skal øke eller tenker at babyen trenger mer næring enn det morsmelk eller morsmelkerstatning kan gi. Her får du 3 myter som du bør vite om så du kan være sikker på at babyen din faktisk er klar for å starte med fast føde.

Husk at morsmelk og/eller morsmelkerstatning skal være hovedføde til babyen din hele det første året. For barn som fullammes er det ingen grunn til å starte med annen mat før barnet har fylt 6 måneder (Helsedirektoratet, 2017). 

Babyen min våkner om natten så vi starter med fast føde i håp om bedre søvn

Mange foreldre vil starte med fast føde i håp om at babyen skal sove gjennom eller våkne mindre i løpet av natten. Det mange ikke vet er at det er helt normalt at babyen våkner en eller flere ganger i løpet av natten. Det er ikke sikkert babyen din er sulten, men det kan være behov for nærhet, kos og kroppskontakt. Det kan også være andre årsaker til at babyen våkner, som er helt naturlig når babyen er så liten.

Ingen sammenheng mellom mat og bedre nattesøvn

Forskning viser at det ikke er noen sammenheng mellom hvor mange ganger babyen våkner om natten og hvor mye mat babyen får på dagtid eller om du starter med fast føde. Fast føde kan derimot føre til at babyen blir urolig fordi tarmene skal venne seg til å fordøye mat som ikke er like lett å fordøye som morsmelk. Vurderer du å slutte med nattamming eller innføre fast føde for at babyen skal sove lenger så er nok ikke det løsningen. Alle barn er forskjellige, gi babyen din tid og vit at det er helt normalt at babyen våkner en eller flere ganger i løpet av natten.

Babyen min går sakte opp i vekt, vi må starte med fast føde

Dette er et ganske vanlig argument for å gi fast føde før 6 måneder. At vekten går saktere når babyen er rundt fire måneder er ikke uvanlig. Det er også spesielt vanlig hos barn som får morsmelk. Det er ikke et tegn på at du må starte med fast føde tidligere enn anbefalt.

Morsmelk er enklere å fordøye for babyen og hvis mor har god ernæringsstatus inneholder morsmelk mer næringsstoffer og energi enn fast føde kan bidra med. Husk at små babyer har små mager som hovedsaklig trenger næringstett morsmelk eller morsmelkerstatning for å vokse og utvikle seg normalt.

Babyen min er stor og trenger mer mat, derfor må vi starte tidligere med fast føde

Fordøyelsessystemet til en baby som veier mer er ikke mer modent enn en baby med lavere vekt. Store babyer trenger ikke starte med fast føde tidligere enn andre. Babyen din vil amme oftere i perioder hvor behovet for mer mat er nødvendig.

Den første maten mange starter med er ofte frukt eller grønnsaksmos, matvarer som ikke er like næringstett som morsmelk.

Lurer du på om babyen din er klar for fast føde? Last ned babymatguiden her.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine


Kilder

Brown Amy and Harries Victoria.Breastfeeding Medicine.Jun 2015.246-252.http://doi.org/10.1089/bfm.2014.0153

http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.