“Det er så dyrt å leve sunt”. “Hjemmelaget er ikke rimeligere”. “Det koster så mye å kjøpe økologisk2.
Dette har jeg hørt mange ganger. Det er en myte, det er nemlig ferdigmaten som er dyr. Der betaler du for fyllstoffer og tilsetningsstoffer.
På tide å spare penger på mat uten å gå på kompromiss med kvaliteten! Vi hjelper deg.
Hjemme hos oss bruker vi en ganske stor del av budsjettet på mat. Ikke fordi hjemmelaget er dyrt, men fordi vi ikke planlegger, går på butikken sulten – gjerne med barn, og overlater det litt til tilfeldighetene hva vi skal ha til middag.
Vi fikk sjokk når vi så hvor mye vi brukte og tenkte; dette må vi gjøre noe med. I tillegg vet jeg at det ofte er mye rimeligere å lage maten selv. Perfekt tenkte jeg, på tide med en utfordring.
Hvor lite kan vi klare å bruke på middager uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Tid for barnematutfordringen!
Først ut – suppe!
Den første måtte jo bli en suppe. Suppe er enkelt, rimelig og tomatsuppe er en sikker vinner hos barna her hjemme.
Dette er tomatsuppe med makaroni laget på gode råvarer til fire personer. Dag 1 av barnematutfordringen hvor jeg skal finne gode middager til deg, som er rimelige men hvor jeg ikke går på kompromiss med kvaliteten.
Alle ingrediensene er økologiske.
Melk anbefales ikke til barn under 10 måneder. Ta gjerne av litt mat til de minste babyene før du har i melk og tilsett eventuelt morsmelk/morsmelkerstatning før du serverer babyen. Husk at små mengder melk ikke er problematisk så lenge barnet tåler å drikke kumelk.
Hvis du vil oppgradere fra makaroni kan du bruke Bare Bra Barnemat sin spirepasta. Den er laget av spiret speltmel og trenger kun et par minutters koketid. Perfekt i en travel hverdag! Spiret mel gjør at næringsstoffene i kornet blir mer tilgjengelig for absorpsjon. Les mer om spiret mel her.
Oppskrift
Til 4 personer (2 store og 2 små)
Fra 6 måneder
Allergener: gluten og melk (bruk eventuelt glutenfri pasta og plantebasert smør og melk)
Pris kr 95,50 (109,50 om du vil ha 4 økologiske egg i tillegg) NB: prisene er fra høsten 2021.
Ingredienser
1 løk (120 gram)
3 gulrøtter (150 gram)
1 glass tomatpuré (180 gram)
1 pk røde linser (390 gram)
2 pk hakkede tomater (760 gram)
250 gram makaroni eller spirepasta fra Bare Bra Barnemat
0,5 liter melk (kumelk eller havremelk)
100 gram creme fraiche/1 dl kokosmelk helfet
Salt og pepper etter smak (unngå salt til de minste)
Krydre gjerne med en teskje gurkemeie og frisk basilikum

Slik gjør du
Finn frem en stekepanne og skru plata på medium varme. Kutt løk og stek i olje eller smør.
Skrell og kutt gulrøtter og ha i sammen med løken.
Ha i tomatpuré, røde linser, hakkede tomater, melk og creme fraiche eller kokosmelk.
Kok opp og la småputre.
Finn frem en kjele, kok opp vann og ha i makaronien. Kok etter anvisning på pakken (ca 6-8 minutter)
Kok egg om du ønsker det.
Når makaronien er ferdig, ha den i et dørslag
Ta suppekjelen og mos alt med en stavmikser.
Server og nyt!
Her finner du oppskrift på spagetti bolognese fra dag 2 av barnematutfordringen.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg oss daglig på Instagram her.