De neste ukene gir vi deg svaret på hvordan ulike mammaer med ernæringsbakgrunn har løst utfordringene med den første babymaten. Hver uke møter du en ny mamma som deler hva som var viktig for dem ved introduksjon av fast føde, hvordan de gikk frem, hvilken mat de ga, hvordan en matdag kunne se ut for babyen og hvilke reaksjoner de møtte på sine valg fra omverdenen! Mammaene deler også sine 5 beste tips som er er gull verdt å ta med seg når du starter med fast føde.
Eg er Camilla, 31 år og mamma til ein herleg gjeng på 3 + bonusmamma til ein gut. Eg er over gjennomsnittet glad i mat. Eg har teke grunnmedisin på HINT, kostveilederstudiet og er no halvvegs i terapeut studiet. I fjor haust starta eg opp mi eiga bedrift, Suntgrep, med kostveiledning og ernæringsterapi i lokaler i grova. Eg brenn for ekte mat som gjev deg styrke. Mat med fine farga, god smak og super næring. Eg er ikkje fanatisk og tenker at me må og «leva» Eg rope hurra for dessert kvar dag og syns me skal kosa oss. Livet er her og no! Alt handler om balanse. Det gjeld å finna sin eigen veg og det som fungerer for kvar enkelt, fyrst då får du ein kropp i balanse.
(Hentet fra hjemmesiden til Camilla suntgrep.no)
Eg måtte gruble litt då mine er begynt å bli store. Kostholdet til fyrstemann som nå er 11år var veldig annarledes enn til dei to minste på 4 og 5 år, og det vises i matvegen den dag i dag. Eldstemann er superkresen, mens dei to andre gumle alt. Eg har interresert meg for kosthold i 15 år, men ikkje sett viktigheten av naturlige kilder og ikkje minst viktigheten av fett før dei siste årene. No driver eg firmaet Suntgrep og jobber som ernæringsterapeut. I tillegg har eg ulike kurs og foredrag og starter opp som veileder på ROS Klinikken i Bergen ila våren.
Eg velger å svare på korleis eg gjorde det med mine minste, då førstemann fikk kjøpeglass med mat, og fokuset mitt var meir etter statens ernæringsråd. Eg amma til han var nesten 2 år, så det redder litt da.
Det viktigeste var gode råvarer og at maten var hjemmelaget. Då hadde eg kontroll på kva som var i maten, og overgangen til å spise mat med resten av familien gikk som en leik.
Eg begynte med ein og ein smak, gjerne nokon dager på rad. Lagde store porsjoner som er hadde i mixeren og fryste ned i isbiter og ammebeger når dei krevde større mengde
Banan var det første som dei smakte i tillegg til avokado. Eg amma først også gav eg mat etterpå. Fullammet til dei var 6 mnd før eg begynte å introdusere mat. Ulike grønnsaker sammen med morsmelk, og etter en stund, lever med grønnsaker. Melkeprodukt holdt eg dei unna til dei var 11-12 måneder. Det var stort sett pupp og 1 måltid før eg økte til to. Det blei ein ganske naturlig overgang egentlig, og morsmelk var hovudfokus så lenge dei var interesert. Eg amma jenta mi på 5 år til ho var 1,5 år og gutten min på 4 år til han var 1 år. Då ville eg ha kroppen min igjen etter laaaang periode med graviditet og amming.
Eg fikk kun positive feedback, og dette motiverte meg sjølvsagt til å fortsette. Det gjorde at sjølvtilliten som mamma voks, og dette fiksa eg!
Lykke til, klem fra Camilla!
Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.
Må jeg tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning i babymaten?
Vet vi hva de minste spiser? En ny rapport fra Forbrukerrådet
Slik serverer du mangostein til babyen din
Babymatutfordringen dag 4 – enkel middag til babyen din