Her får du verdens enkleste surdeigsstarter - steg for steg
Surdeigsstarter

Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg

Surdeigsstarter – verdens enkleste!

Surdeigsstarter

Når du baker med surdeig hever deigen ved hjelp av bakterier. Antinæringsstoffer i kornet brytes ned, og brødet, pannekakene eller grøten du serverer blir mye enklere å fordøye.

Spesielt for små mager.

Tradisjonelt har barnematen blitt fermentert, og blir det fremdeles i veldig store deler av verden. Det er bare vi her i det moderne Norge som har glemt det bort litt. Det gjør nemlig maten mye enklere å fordøye for de små.

I tillegg blir det enklere for kroppen å ta opp næringsstoffer som jern, som er spesielt viktig for babyer over 6 måneder.

 

Min surdeigsreise

Selv startet jeg min surdeigsreise for flere år siden, og har holdt liv i min starter, Evy i tre år nå. Doris, Charlie, Berta og Anna er døde av mislighold fra min side.

Noe som slo meg da jeg skulle snekre sammen denne berømte surdeigsstarteren, var hvor komplisert det virket.

Du skulle ha i mel, gjerne ulike typer, vann, la det stå, ta av litt av starteren, ha i nytt mel av en annen type… ja, du kjenner kanskje til det?

Jeg synes det var veldig knotete, og jeg liker ikke knotete matlaging.

Det skal være enkelt.

Derfor…. “trommevirvel” vil jeg nå presentere for deg det vi alle har ventet på:

Verdens enkleste surdeigsstarter

Og jaggu får du det forklart steg for steg også!

Aller først, finn navn til starteren din! Det gjør det hele mye morsommere. Det er mye mer kos å dulle med Bubba eller Evy enn “starteren”.

Tips: Begynn om morgenen eller om kvelden. Da kan du enkelt mate starteren før du legger deg, eller med en gang du står opp.

Dag 1

Du trenger:

  • 1 dl økologisk sammalt speltmel eller sammalt hvetemel 
  • 1 dl vann

surdeigsstartersurdeigsstartersurdeigsstarter

Bland godt, skap mel ned fra kantene av bollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Da får bakteriene en ekstra piff.

Etter 10-12 timer

Tilsett

  • 1 dl sammalt speltmel  sammalt hvetemel 
  • 0,5 dl vann

OBS! Det gjør ikke noe om det ligger vann på toppen som du ser under her. Bare bland det godt med mel og vann og dekk med tett dekke igjen. Skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.

surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter

Etter et døgn på benken ser den omtrent slik ut

surdeigsstarter

Dag 2 (etter ca 24 timer)

Tilsett

  • 1 dl sammalt speltmel  sammalt hvetemel
  • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter

Etter et døgn til på benken ser den omtrent slik ut

 surdeigsstarter

Dag 3 (etter ca 24 timer til)

Tilsett

  • 2 dl mel
  • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter surdeigsstarter

Tada!

surdeigsstarter

Starteren er nå klar til bruk!

I og med at du har ganske mye surdeigsstarter anbefaler jeg deg å lage surdeigspannekaker for å unngå å kaste noe av starteren. Surdeigspannekaker er superenkelt å lage og smaker nydelig.

Nå kan du kan gjør som følger:

Ta av 3 ss starter, bland med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Ha dette over i et glass. For eksempel som dette. Dette er starteren din. Husk å gi den navn og masse kjærlighet.

Ha resten av starteren over i en bolle og lag en god bunke pannekaker.

Du finner oppskriften på surdeigspannekaker her.

surdeigsstarter

Starteren kan oppbevares i kjøleskapet når du ikke bruker den.

Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her.

Bare Bra Barnemat

 

 

 

 

Klem fra Veronika og Stine

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Leave a Comment:

27 comments
Ane says 1. oktober 2017

Hei.
Skal prøve meg på surdeigsstarteren, og lurer på om det er riktig å bruke sammalt speltmel grovmalt? Takk for oppskrift;)
Hilsen ane

Reply
    Veronika Bjørnstad says 2. oktober 2017

    Hei! Det går fint!

    Reply
Helene says 4. oktober 2017

Hvor lenge holder starteren seg i kjøleskapet etter den er ferdig? Skal man tilsette mer underveis?

Reply
    Veronika Bjørnstad says 4. oktober 2017

    Hei! Sjekk innlegget om stell og pleie av surdeigsstarter! Du finner alt der! 🙂 Klem

    Reply
Kjersti says 4. oktober 2017

Hei! Må man bruke samme mel type hele tiden i surdeigsstarteren? Eller kan man variere “maten” til surdeigen:p

Reply
    Veronika Bjørnstad says 5. oktober 2017

    Neida, du kan godt variere litt! 🙂 Det tryggeste er nok å bruke sammalt spelt hele veien, men starteren er glad i ulike typer mel! Rug er også fint å bruke!! Lykke til! Klem!

    Reply
Martine says 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto litt og tenkte at jeg startet på morgenen og matet starteren etter 12 timer for deretter å vente et helt døgn.. Ser nå at jeg skulle matet igjen på morgenen (etter 24 timer fra starten av). Går det greit eller bør jeg starte på nytt?
Martine:)

Reply
    Veronika Bjørnstad says 16. november 2017

    Hei!! Det går helt fint! 🙂

    Reply
Anonym says 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto og matet starten først morgen, deretter kveld og ventet i 24 timer fra kvelden. Ser jeg skulle matet på morgenen igjen (innenfor første døgn). Bør jeg starte på nytt?

Reply
Lussekatter - Her får du oppskrift om du vil lage med surdeig eller gjær says 7. desember 2017

[…] fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Jeg er så lei disse kommentarene […]

Reply
Enkelt surdeigsbrød med havre, sesam- og chiafrø says 30. desember 2017

[…] som kan spises fra 6 måneder Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Enkelt surdeigsbrød med havre, sesam- og […]

Reply
Inger-Lise says 24. januar 2018

Hei, du skrev at man bør mate starteren en gang i uka etter den er satt i kjøleskapet. Lurte på om man må vente en uke, eller om man kan ta den ut etter f.eks tre dager? Og da mate den, la den stå på benken i 12 timer, og så sette inn igjen det man ikke skal bruke av starteren.

Reply
    Veronika Bjørnstad says 25. januar 2018

    Hei! Ja, du kan fint ta den ut etter tre dager. Det går helt fint 🙂

    Reply
Eplekraut - verdens beste fermenterte kål - Bare Bra Barnemat says 29. januar 2018

[…] som kan spises fra 6 måneder Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder […]

Reply
Inger-Lise says 31. januar 2018

Måtte lage en starter til, siden min døde i kjøleskapet. Jeg lurte på en ting til; Gjør det noe at det blir fukt på innsiden av plastikken som man har over bollen når man lager starter, eller bør man skifte plastikk når det skjer?

Reply
    Veronika Bjørnstad says 2. februar 2018

    Det går helt fint med fukt! 🙂

    Reply
Fastelavensboller med vaniljekrem - laget av surdeig eller gjær says 8. februar 2018

[…] med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet […]

Reply
Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern says 14. februar 2018

[…] med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet […]

Reply
Grytebrød med kun 3 ingredienser - eltefritt og enkelt says 19. februar 2018

[…] Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet speltbrød Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder Grytebrød med kun 3 ingredienser – eltefritt og enkelt Kokossnack med banan – næringsrik snacks til små og store Bare Bra Barnemats fiskekaker av sei fra 6 måneder Hjemmelaget, miljøvennlig kroppsskrubb med kun tre ingredienser! Sjokolademuffins proppet med viktige næringsstoffer […]

Reply
Mari says 19. februar 2018

Hei! I morges, etter 2,5 døgn klarte jeg å sette starteren i kjøleskapet (uten å mate den). Må jeg begynne på nytt da? Eller hva kan jeg gjøre?
I går kveld, etter 2 døgn, var det forøvrig skikkelig liv i starteren. Lokket på boksen spratt av flere ganger! Var den egentlig ferdig da?

Reply
    Stine Pedersen Svarthe says 19. februar 2018

    Heisann! Om den bobler og har det bra så er det helt topp. Da er det bare å mate videre når den trenger det og bruke den til bakst 🙂

    Reply
SF says 5. mars 2018

Hei! Bare så jeg har forstått det riktig: starteren skal mates først etter 12 timer. Når det så står at man skal mate etter 24 timer, er det da fra starten av? Altså at man mater 12 timer etter forrige mating? 🙂

Reply
Isabella Morken Facconi says 8. april 2018

Hei. Hvordan vet jeg om surdeigstarteren er død?

Reply
    Veronika Bjørnstad says 9. april 2018

    Hei! Du kan forsøke å ta av 2-3 ss i en bolle og røre inn 1 dl sammalt spelt/hvete/rug og 0,5-1 dl vann, dekke bollen med plast og la den stå i 12 timer. Om den vokser og får fine bobler da lever den i beste velgående. Om ikke kan du gjenta denne prosessen en gang til 🙂 Det skal ganske mye til å ta livet av starteren! Klem

    Reply
Christina says 16. april 2018

Hei 🙂
Jeg har aldri prøvd meg på surdeig før, men er nå på dag 3 av din surdeigsstarter. I den forbindelse lurer jeg på om det er normalt at den lukter rart? Altså ganske surt?;)
Takk!

Reply
    Veronika Bjørnstad says 16. april 2018

    Jepp 😀 Derav, surdeig 😉 Sikkert helt perfekt!

    Reply
Enkelt langtidshevet grovbrød - fra 6 måneder says 9. mai 2018

[…] Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet grovbrød – fra 6 måneder Solsikkepaté – naturlig jernrik, superenkelt hjemmelaget pålegg Frokostis med kiwi og jordbær som kan gis fra 10 måneder […]

Reply
Add Your Reply

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.