Her får du verdens enkleste surdeigsstarter - steg for steg

Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg

Surdeigsstarter – verdens enkleste!

Surdeigsstarter

Når du baker med surdeig hever deigen ved hjelp av bakterier. Antinæringsstoffer i kornet brytes ned, og brødet, pannekakene eller grøten du serverer blir mye enklere å fordøye.

Spesielt for små mager.

Tradisjonelt har barnematen blitt fermentert, og blir det fremdeles i veldig store deler av verden. Det er bare vi her i det moderne Norge som har glemt det bort litt. Det gjør nemlig maten mye enklere å fordøye for de små.

I tillegg blir det enklere for kroppen å ta opp næringsstoffer som jern, som er spesielt viktig for babyer over 6 måneder.

 

Min surdeigsreise

Selv startet jeg min surdeigsreise for flere år siden, og har holdt liv i min starter, Evy i tre år nå. Doris, Charlie, Berta og Anna er døde av mislighold fra min side.

Noe som slo meg da jeg skulle snekre sammen denne berømte surdeigsstarteren, var hvor komplisert det virket.

Du skulle ha i mel, gjerne ulike typer, vann, la det stå, ta av litt av starteren, ha i nytt mel av en annen type… ja, du kjenner kanskje til det?

Jeg synes det var veldig knotete, og jeg liker ikke knotete matlaging.

Det skal være enkelt.

Derfor…. «trommevirvel» vil jeg nå presentere for deg det vi alle har ventet på:

Verdens enkleste surdeigsstarter

Og jaggu får du det forklart steg for steg også!

Aller først, finn navn til starteren din! Det gjør det hele mye morsommere. Det er mye mer kos å dulle med Bubba eller Evy enn «starteren».

Tips: Begynn om morgenen eller om kvelden. Da kan du enkelt mate starteren før du legger deg, eller med en gang du står opp.

smakebit på Barnematboka


Her får du smakebiten på den nyeste e-boken Bare Bra Barnemat hjemmelaget mat til hele familien helt gratis.

Dag 1

Du trenger:

 • 1 dl økologisk sammalt speltmel eller sammalt hvetemel 
 • 1 dl vann

surdeigsstartersurdeigsstartersurdeigsstarter

Bland godt, skap mel ned fra kantene av bollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Da får bakteriene en ekstra piff.

Etter 10-12 timer

Tilsett

 • 1 dl sammalt speltmel  sammalt hvetemel 
 • 0,5 dl vann

OBS! Det gjør ikke noe om det ligger vann på toppen som du ser under her. Bare bland det godt med mel og vann og dekk med tett dekke igjen. Skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.

surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter

Etter et døgn på benken ser den omtrent slik ut

surdeigsstarter

Dag 2 (etter ca 24 timer)

Tilsett

 • 1 dl sammalt speltmel  sammalt hvetemel
 • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter

Etter et døgn til på benken ser den omtrent slik ut

 surdeigsstarter

Dag 3 (etter ca 24 timer til)

Tilsett

 • 2 dl mel
 • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter surdeigsstarter

Tada!

surdeigsstarter

Starteren er nå klar til bruk!

I og med at du har ganske mye surdeigsstarter anbefaler jeg deg å lage surdeigspannekaker for å unngå å kaste noe av starteren. Surdeigspannekaker er superenkelt å lage og smaker nydelig.

Nå kan du kan gjør som følger:

Ta av 3 ss starter, bland med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Ha dette over i et glass. For eksempel som dette. Dette er starteren din. Husk å gi den navn og masse kjærlighet.

Ha resten av starteren over i en bolle og lag en god bunke pannekaker.

Du finner oppskriften på surdeigspannekaker her.

surdeigsstarter

Starteren kan oppbevares i kjøleskapet når du ikke bruker den.

Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter.

Her finner du oppskrift på surdeigspannekaker

Her får du oppskrift på surdeigsbrød

smakebit på Barnematboka


Her får du smakebiten på den nyeste e-boken Bare Bra Barnemat hjemmelaget mat til hele familien helt gratis.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

56 kommentarer
Ane sier 1. oktober 2017

Hei.
Skal prøve meg på surdeigsstarteren, og lurer på om det er riktig å bruke sammalt speltmel grovmalt? Takk for oppskrift;)
Hilsen ane

Svare
Helene sier 4. oktober 2017

Hvor lenge holder starteren seg i kjøleskapet etter den er ferdig? Skal man tilsette mer underveis?

Svare
Kjersti sier 4. oktober 2017

Hei! Må man bruke samme mel type hele tiden i surdeigsstarteren? Eller kan man variere «maten» til surdeigen:p

Svare
Martine sier 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto litt og tenkte at jeg startet på morgenen og matet starteren etter 12 timer for deretter å vente et helt døgn.. Ser nå at jeg skulle matet igjen på morgenen (etter 24 timer fra starten av). Går det greit eller bør jeg starte på nytt?
Martine:)

Svare
Anonym sier 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto og matet starten først morgen, deretter kveld og ventet i 24 timer fra kvelden. Ser jeg skulle matet på morgenen igjen (innenfor første døgn). Bør jeg starte på nytt?

Svare
Lussekatter - Her får du oppskrift om du vil lage med surdeig eller gjær sier 7. desember 2017

[…] fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Jeg er så lei disse kommentarene […]

Svare
Enkelt surdeigsbrød med havre, sesam- og chiafrø sier 30. desember 2017

[…] som kan spises fra 6 måneder Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Enkelt surdeigsbrød med havre, sesam- og […]

Svare
Inger-Lise sier 24. januar 2018

Hei, du skrev at man bør mate starteren en gang i uka etter den er satt i kjøleskapet. Lurte på om man må vente en uke, eller om man kan ta den ut etter f.eks tre dager? Og da mate den, la den stå på benken i 12 timer, og så sette inn igjen det man ikke skal bruke av starteren.

Svare
Eplekraut - verdens beste fermenterte kål - Bare Bra Barnemat sier 29. januar 2018

[…] som kan spises fra 6 måneder Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Enkelt langtidshevet speltbrød Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder […]

Svare
Inger-Lise sier 31. januar 2018

Måtte lage en starter til, siden min døde i kjøleskapet. Jeg lurte på en ting til; Gjør det noe at det blir fukt på innsiden av plastikken som man har over bollen når man lager starter, eller bør man skifte plastikk når det skjer?

Svare
Fastelavensboller med vaniljekrem - laget av surdeig eller gjær sier 8. februar 2018

[…] med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet […]

Svare
Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern sier 14. februar 2018

[…] med kokos og lime som passer fra 6 måneder Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet […]

Svare
Grytebrød med kun 3 ingredienser - eltefritt og enkelt sier 19. februar 2018

[…] Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet speltbrød Julekjeks som passer fra babyen din er 6 måneder Grytebrød med kun 3 ingredienser – eltefritt og enkelt Kokossnack med banan – næringsrik snacks til små og store Bare Bra Barnemats fiskekaker av sei fra 6 måneder Hjemmelaget, miljøvennlig kroppsskrubb med kun tre ingredienser! Sjokolademuffins proppet med viktige næringsstoffer […]

Svare
Mari sier 19. februar 2018

Hei! I morges, etter 2,5 døgn klarte jeg å sette starteren i kjøleskapet (uten å mate den). Må jeg begynne på nytt da? Eller hva kan jeg gjøre?
I går kveld, etter 2 døgn, var det forøvrig skikkelig liv i starteren. Lokket på boksen spratt av flere ganger! Var den egentlig ferdig da?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 19. februar 2018

  Heisann! Om den bobler og har det bra så er det helt topp. Da er det bare å mate videre når den trenger det og bruke den til bakst 🙂

  Svare
SF sier 5. mars 2018

Hei! Bare så jeg har forstått det riktig: starteren skal mates først etter 12 timer. Når det så står at man skal mate etter 24 timer, er det da fra starten av? Altså at man mater 12 timer etter forrige mating? 🙂

Svare
Isabella Morken Facconi sier 8. april 2018

Hei. Hvordan vet jeg om surdeigstarteren er død?

Svare
Christina sier 16. april 2018

Hei 🙂
Jeg har aldri prøvd meg på surdeig før, men er nå på dag 3 av din surdeigsstarter. I den forbindelse lurer jeg på om det er normalt at den lukter rart? Altså ganske surt?;)
Takk!

Svare
Enkelt langtidshevet grovbrød - fra 6 måneder sier 9. mai 2018

[…] Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Hirsepinner med havre og banan som kan spises fra 6 måneder Enkelt langtidshevet grovbrød – fra 6 måneder Solsikkepaté – naturlig jernrik, superenkelt hjemmelaget pålegg Frokostis med kiwi og jordbær som kan gis fra 10 måneder […]

Svare
Surdeigsbrød med gresskarkjerner og chiafrø - fra 6 måneder sier 7. juli 2018

[…] dette virkelig sant? Hjelp oss å redde barnematboka! Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Surdeigsbrød med […]

Svare
Grønne spinatpannekaker sier 2. august 2018

[…] dette virkelig sant? Hjelp oss å redde barnematboka! Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Grønne spinatpannekaker […]

Svare
Renate sier 9. august 2018

Hei. Jeg er litt i ammetåka og matet den ikke før det hadde gått 24 timer, istedenfor 12 den første gangen. Må jeg begynne på nytt??

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 10. august 2018

  Heisann! Neida bare prøv å mate, se om den kommer seg 🙂

  Svare
Supersaftige rundstykker sier 6. september 2018

[…] dette virkelig sant? Hjelp oss å redde barnematboka! Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Supersaftige rundstykker […]

Svare
Siri Landa sier 19. september 2018

Hei!
Surdeigen (den er no klar til å settes i kjøleskapet), som er til overs etter eg har satt i kjøleskapet, det som du anbefalar å lage pannekakar av. Kan eg ikkje bruke det som surdeigstartar til brød ? Eller må eg mate den ut ein gang til før eg kan gjere det ?

Svare
Mia sier 22. november 2018

Jeg prøvde meg på denne, men surdeigstarteren begynte å lukte oppkast! Det kan da ikke være riktig? Hva har gått galt?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 26. februar 2019

  Prøv å mate den opp igjen hvis den lukter litt funky 😉

  Svare
Janne sier 2. februar 2019

Hei!
Jeg ser at andre nettsider gjerne bruker rosinvann til sin surdeigstarter. Er det ikke nødvendig å gi den noe sukker for å få igang prosessen?

Svare
Anne Kristine Johansson sier 4. februar 2019

Om man har glemt å «mate» starteren på 16 timer, er starteren ødelagt da?

Svare
Silje sier 13. februar 2019

Hei!
Kan man bruke siktet mel, eller funker det bare med sammalt? 🙂

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 27. mars 2019

  Du må nok bruke sammalt, det fungerer absolutt best 🙂

  Svare
June sier 12. mai 2019

Hei! Ny til surdeig og syns det er litt mykje å halde styr på endå. Lurte først og fremst på om ein kan bruke starteren direkte frå kjøleskapet? Eller burde den ha blitt mata og stått ute i 12 timar før ein bruka den i deigen? På forhånd takk for svar 🙂

Svare
Rosa pannekaker med en hemmelig ingrediens (fra 12 måneder) sier 23. november 2019

[…] Kvelden før: (om du skal ha pannekaker til frokost, du kan også røre sammen røren før du skal steke pannekakene, les mer om surdeig her). […]

Svare
Eplekraut - verdens beste fermenterte kål - Bare Bra Barnemat sier 23. november 2019

[…] Har du lyst å prøve deg på mer fermentert mat, finner du verdens enkleste surdeigsstarter her.  […]

Svare
Surdeigsbrød med bokhvete og gresskarkjerner, naturlig rikt på jern sier 25. november 2019

[…] Din egen surdeigsstarter kan du lære å lage her!  […]

Svare
Monika A.O. sier 2. april 2020

Hei 😃
Anbefaler dere å bruke spelt sammalt fin eller grov?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

  jeg har brukt spelt av sammalt fint og det har gått fint 🙂

  Svare
Heia sier 4. april 2020

Syns det går alt for mye mel om en skal mate hver dag. Mulig å halvere oppskriften og få samme resultat? Og sette i kjøleskap og mate skjeldnere? Baker sjeldent

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

  Ja det skjønner jeg 🙂 Når den er i gang er det bare å mate den sjeldnere ved å ha den i kjøleskap. Mates en gang i uken hvis du har den i kjøleskap 🙂 Jeg lar den stå på benken litt (noen timer) etter jeg har matet den, før jeg setter den tilbake i kjøleskapet.

  Svare
Therese sier 29. april 2020

Hei!
Tenkte å lage starteren nå, men har kjøpt inn sammalt rug til dette – fungerer det å bruke??

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

  Hei, det kan du ja:)

  Svare
Francis Augusto Medeiros-Logeay sier 23. mai 2020

OMG Dette var helt magisk!! Tusen hjertelig takk! 🙏🙏
Forresten hadde jeg starteren over i et glass akkurat som det på bildet og mattet den. I dag da jeg våknet opp så hadde jeg starteren i en god del av benken! 😂 Glasset hadde nesten sprengt!
Fantastisk og praktisk oppskrift! 🙏

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 17. juni 2020

  Så gøy! Morsomt med så mye futt! Da får du noen gode brød 😀

  Svare
Grove surdeigsrundstykker med havre – Karoline Marberg sier 28. september 2020

[…] når jeg plutselig kom over en skikkelig enkel fremgangsmåte på å dyrke frem surdeigsstarter (se her) klarte jeg ikke å la være, og nå er jeg helfrelst. Surdeigsbakst er superenkelt når du først […]

Svare
Henriette sier 5. februar 2021

Har pørvd å lage denne surdeigstarteren 3 ganger, men alltid rett før den skal være klar, så plutselig slutter den å vokse, å lukter neglelakkfjerner. Hva gjør jeg galt? Jeg følger ALT slavisk 😂

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. mars 2021

  Hei, da kan du bare mate den opp på nytt så tror jeg det blir futt i den 🙂

  Svare
Nina Verde sier 16. februar 2021

Jeg var veldig skeptisk etter dag 2 og den flytende konsistensen. Men jeg tenkte, du vet hva du gjør så jeg bare følger. Har en datter som ikke tåler gjær og bør holde seg unna hvete. Har laget egen surdeig på rug hittil, den trenger litt annen håndtering. Men som sagt, jeg stolte på deg og gjorde som du sa.
Du har en ny fan! Det ble så godt! Og brødet er helt nydelig.

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 3. mars 2021

  Hei, så gøy å høre Nina. Når man først starter å bake med surdeig blir man bitt av basillen 🙂 Det er jo så godt å lage brød, pannekaker og vafler med surdeig også:)

  Svare
Maria sier 26. februar 2021

Er det 1 dl sammalt speltmel og 1 dl hvetemel eller skal man velge mellom disse?

Svare
  Thea Falck sier 8. januar 2022

  Du kan velge mellom disse – har korrigert 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
Iselin Fellingen-Hammeren sier 20. juni 2021

Kan jeg bruke bokhvetemel?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 20. juni 2021

  Hei, jeg har setta andre gjør det men jeg har ikke testet selv:)

  Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 5. juli 2021

  Heisann! Jeg har ikke testet med bokhvetemel men jeg tror det skal gå helt fint:)

  Svare
Anne Lene sier 23. august 2021

Hei!
Kan man bruke glutenfrie meltyper som havre? 🙂
Bør jeg holde meg til kun en meltype?

Svare
  Thea Falck sier 8. januar 2022

  Hei! Du kan ikke veksle mellom ulike meltyper, det trives den ikke så godt med. Når det gjeler glutenfri surdeigsbakst bør du lage en egen starter på glutenfritt mel 🙂 Hilsen Thea BBB

  Svare
R sier 6. september 2021

Hei, jeg har prøvd flere ganger med denne starteren, men den består ikke flytetesten når den skal være ferdig. Har fulgt oppskriften til punkt å prikke, 3 ganger… Hva gjør jeg?

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.