Dette er spesielt nyttig for de små magene som trenger all den næring de kan få, og spesielt jern som blir mer tilgjengelig med surdeigsbakst. Det er også fint for de små at maten er lett å fordøye siden de skal venne seg til ny mat.
Min surdeigsreise
Selv startet jeg min surdeigsreise for flere år siden, og har holdt liv i min starter, Evy i tre år nå. Doris, Charlie, Berta og Anna er døde av mislighold fra min side.
Noe som slo meg da jeg skulle snekre sammen denne berømte surdeigsstarteren, var hvor komplisert det virket.
Du skulle ha i mel, gjerne ulike typer, vann, la det stå, ta av litt av starteren, ha i nytt mel av en annen type… ja, du kjenner kanskje til det?
Jeg synes det var veldig knotete, og jeg liker ikke knotete matlaging.
Det skal være enkelt.
Derfor…. «trommevirvel» vil jeg nå presentere for deg det vi alle har ventet på:
Verdens enkleste surdeigsstarter
Og jaggu får du det forklart steg for steg også!
Aller først, finn navn til starteren din! Det gjør det hele mye morsommere. Det er mye mer kos å dulle med Bubba eller Evy enn «starteren».
Tips: Begynn om morgenen eller om kvelden. Da kan du enkelt mate starteren før du legger deg, eller med en gang du står opp.
Dag 1
Du trenger
- 1 dl økologisk sammalt speltmel
- 1 dl vann
Bland det godt sammen, skrap mel ned fra kantene av bollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Da får bakteriene en ekstra piff.
10-12 timer senere
Tilsett
- 1 dl økologisk sammalt speltmel
- 0,5 dl vann
OBS! Det gjør ikke noe om det ligger vann på toppen som du ser under her. Bare bland det godt med mel og vann og dekk til igjen. Skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.
Etter et døgn på benken ser den omtrent slik ut
Dag 2 (etter ca 24 timer)
Tilsett
- 1 dl økologisk sammalt speltmel
- 0,5 dl vann
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.
Etter enda et døgn til på benken ser den omtrent slik ut
Dag 3 (etter ca ytterligere 24 timer)
Tilsett
- 2 dl økologisk sammalt speltmel
- 0,5 dl vann
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.
12 timer senere: tada, dette er surdeigstarteren din!
Dette er starteren din og den er straks klar til bruk!
I og med at du har ganske mye surdeigsstarter anbefaler jeg deg å lage surdeigspannekaker for å unngå å kaste noe av starteren. For når du nå skal bruke starteren din til å bake med trenger du nemlig bare en liten del av denne (ca 2 -3 ss) i brøddeigen, eller rundstykkene eller hva du ønsker å lage, mens i pannekakerøra kan du ha oppi mer.
Hvis du skal bake brød eller noe annet godt med surdeigsstarteren med en gang er det lurt å mate den enda en gang før du baker med den: det er nemlig om å gjøre at den er skikkelig sprudlende og potent når man skal bake med den! Da får du god surdeigsbakst.
Ta av 3 ss starter fra bakebollen, og bland med 1 dl økologisk speltmel og 0,5 dl vann. Dette har du over på et rent glass med litt løst lokk som du lar stå i romtemperatur frem til den har doblet seg i størrelse. Ta på en vanlig strikk utenpå glasset akkurat der hvor deigen ligger nå. Da kan du enkelt se hvor mye deigen øker i størrelse de neste timene. Dette tar mellom 4 – 12 timer, avhengig av blant annet temperatur i rommet og hvor potent den allerede er. Når den har doblet seg i størrelse kan du bruke 2 – 3 ss av denne til å bake det du ønsker.
Her finner du oppskrift på et enkelt surdeigsbrød.
Resten setter du med tett lokk på kjøkkenbenk eller i kjøleskapet frem til neste gang du skal bake med surdeig. Hvis du setter den på benken må du mate den oftere og dette passer best hvis du skal bake 3 ganger eller mer i uken. Hvis du baker en gang i uken eller sjeldnere er det lurt å sette den i kjøleskapet. Husk å skriv navn på glasset – dette er nå din helt egen surdeigsstarter!
Resten av surdeigsstarteren fra bakebollen kan du bruke til surdeigspannekaker. Du finner oppskriften på surdeigspannekaker her.
Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter – både hvordan du oppbevarer den og mater den før du skal bake med den igjen!
Lykke til med surdeigsbaksten!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.