Her får du verdens enkleste surdeigsstarter - steg for steg

Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg

Er du nyskjerrig på surdeig? Da trenger du en surdeigsstarter. Dette kan du få fra en du kjenner (eller ikke kjenner) som driver med surdeigsbakst, eller du kan lage det relativt enkelt selv. Her deler vi oppskriften med deg, steg for steg!

Hvorfor bake med surdeig?

Når du baker med surdeig hever deigen ved hjelp av bakterier og gjærsopper som finnes i surdeigstarteren.

Dette har hovedsakelig to fordeler:

  1. Mineralene i kornet blir mer tilgjengelig for absorpsjon fordi antinæringsstoffer i kornet brytes ned
  2. Det blir enklere å fordøye fordi bakteriene starter nedbrytningsprosessen allerede før du spiser maten 

Dette er spesielt nyttig for de små magene som trenger all den næring de kan få, og spesielt jern som blir mer tilgjengelig med surdeigsbakst. Det er også fint for de små at maten er lett å fordøye siden de skal venne seg til ny mat.

Tradisjonelt har barnematen blitt fermentert, og den blir det fremdeles i store deler av verden. Det er bare vi her i det moderne Norge som har glemt det bort litt. Surdeigsbakst kan du servere fra babyen din er 6 måneder. 

Her skal vi vise deg hvordan du lager din helt egen surdeigsstarter som du for eksempel kan bruke til å bake brød, rundstykker eller pannekaker.  

 

Surdeigsstarter

 

Min surdeigsreise

Selv startet jeg min surdeigsreise for flere år siden, og har holdt liv i min starter, Evy i tre år nå. Doris, Charlie, Berta og Anna er døde av mislighold fra min side.

Noe som slo meg da jeg skulle snekre sammen denne berømte surdeigsstarteren, var hvor komplisert det virket.

Du skulle ha i mel, gjerne ulike typer, vann, la det stå, ta av litt av starteren, ha i nytt mel av en annen type… ja, du kjenner kanskje til det?

Jeg synes det var veldig knotete, og jeg liker ikke knotete matlaging.

Det skal være enkelt.

Derfor…. «trommevirvel» vil jeg nå presentere for deg det vi alle har ventet på:

Verdens enkleste surdeigsstarter

Og jaggu får du det forklart steg for steg også!

Aller først, finn navn til starteren din! Det gjør det hele mye morsommere. Det er mye mer kos å dulle med Bubba eller Evy enn «starteren».

Tips: Begynn om morgenen eller om kvelden. Da kan du enkelt mate starteren før du legger deg, eller med en gang du står opp.

 

Dag 1

Du trenger

  • 1 dl økologisk sammalt speltmel
  • 1 dl vann

surdeigsstartersurdeigsstartersurdeigsstarter

Bland det godt sammen, skrap mel ned fra kantene av bollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Da får bakteriene en ekstra piff.

10-12 timer senere

Tilsett

  • 1 dl økologisk sammalt speltmel
  • 0,5 dl vann

OBS! Det gjør ikke noe om det ligger vann på toppen som du ser under her. Bare bland det godt med mel og vann og dekk til igjen. Skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.

surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter surdeigsstarter

Etter et døgn på benken ser den omtrent slik ut

surdeigsstarter

Dag 2 (etter ca 24 timer)

Tilsett

  • 1 dl økologisk sammalt speltmel
  • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter

Etter enda et døgn til på benken ser den omtrent slik ut

 surdeigsstarter

Dag 3 (etter ca ytterligere 24 timer)

Tilsett

  • 2 dl økologisk sammalt speltmel
  • 0,5 dl vann

Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

surdeigsstarter surdeigsstarter

12 timer senere: tada, dette er surdeigstarteren din!

surdeigsstarter

Dette er starteren din og den er straks klar til bruk!

I og med at du har ganske mye surdeigsstarter anbefaler jeg deg å lage surdeigspannekaker for å unngå å kaste noe av starteren. For når du nå skal bruke starteren din til å bake med trenger du nemlig bare en liten del av denne (ca 2 -3 ss) i brøddeigen, eller rundstykkene eller hva du ønsker å lage, mens i pannekakerøra kan du ha oppi mer.

Hvis du skal bake brød eller noe annet godt med surdeigsstarteren med en gang er det lurt å mate den enda en gang før du baker med den: det er nemlig om å gjøre at den er skikkelig sprudlende og potent når man skal bake med den! Da får du god surdeigsbakst.

Ta av 3 ss starter fra bakebollen, og bland med 1 dl økologisk speltmel og 0,5 dl vann. Dette har du over på et rent glass med litt løst lokk som du lar stå i romtemperatur frem til den har doblet seg i størrelse. Ta på en vanlig strikk utenpå glasset akkurat der hvor deigen ligger nå. Da kan du enkelt se hvor mye deigen øker i størrelse de neste timene. Dette tar mellom 4 – 12 timer, avhengig av blant annet temperatur i rommet og hvor potent den allerede er. Når den har doblet seg i størrelse kan du bruke 2 – 3 ss av denne til å bake det du ønsker.

Her finner du oppskrift på et enkelt surdeigsbrød.

Resten setter du med tett lokk på kjøkkenbenk eller i kjøleskapet frem til neste gang du skal bake med surdeig. Hvis du setter den på benken må du mate den oftere og dette passer best hvis du skal bake 3 ganger eller mer i uken. Hvis du baker en gang i uken eller sjeldnere er det lurt å sette den i kjøleskapet. Husk å skriv navn på glasset – dette er nå din helt egen surdeigsstarter!

Resten av surdeigsstarteren fra bakebollen kan du bruke til surdeigspannekaker. Du finner oppskriften på surdeigspannekaker her.

 

surdeigsstarter

 

Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter – både hvordan du oppbevarer den og mater den før du skal bake med den igjen!

Lykke til med surdeigsbaksten!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

47 kommentarer
Ane sier 1. oktober 2017

Hei.
Skal prøve meg på surdeigsstarteren, og lurer på om det er riktig å bruke sammalt speltmel grovmalt? Takk for oppskrift;)
Hilsen ane

Svare
Helene sier 4. oktober 2017

Hvor lenge holder starteren seg i kjøleskapet etter den er ferdig? Skal man tilsette mer underveis?

Svare
Kjersti sier 4. oktober 2017

Hei! Må man bruke samme mel type hele tiden i surdeigsstarteren? Eller kan man variere «maten» til surdeigen:p

Svare
Martine sier 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto litt og tenkte at jeg startet på morgenen og matet starteren etter 12 timer for deretter å vente et helt døgn.. Ser nå at jeg skulle matet igjen på morgenen (etter 24 timer fra starten av). Går det greit eller bør jeg starte på nytt?
Martine:)

Svare
Anonym sier 15. november 2017

Hei! Jeg misforsto og matet starten først morgen, deretter kveld og ventet i 24 timer fra kvelden. Ser jeg skulle matet på morgenen igjen (innenfor første døgn). Bør jeg starte på nytt?

Svare
Inger-Lise sier 24. januar 2018

Hei, du skrev at man bør mate starteren en gang i uka etter den er satt i kjøleskapet. Lurte på om man må vente en uke, eller om man kan ta den ut etter f.eks tre dager? Og da mate den, la den stå på benken i 12 timer, og så sette inn igjen det man ikke skal bruke av starteren.

Svare
Inger-Lise sier 31. januar 2018

Måtte lage en starter til, siden min døde i kjøleskapet. Jeg lurte på en ting til; Gjør det noe at det blir fukt på innsiden av plastikken som man har over bollen når man lager starter, eller bør man skifte plastikk når det skjer?

Svare
Mari sier 19. februar 2018

Hei! I morges, etter 2,5 døgn klarte jeg å sette starteren i kjøleskapet (uten å mate den). Må jeg begynne på nytt da? Eller hva kan jeg gjøre?
I går kveld, etter 2 døgn, var det forøvrig skikkelig liv i starteren. Lokket på boksen spratt av flere ganger! Var den egentlig ferdig da?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 19. februar 2018

    Heisann! Om den bobler og har det bra så er det helt topp. Da er det bare å mate videre når den trenger det og bruke den til bakst 🙂

    Svare
SF sier 5. mars 2018

Hei! Bare så jeg har forstått det riktig: starteren skal mates først etter 12 timer. Når det så står at man skal mate etter 24 timer, er det da fra starten av? Altså at man mater 12 timer etter forrige mating? 🙂

Svare
Isabella Morken Facconi sier 8. april 2018

Hei. Hvordan vet jeg om surdeigstarteren er død?

Svare
Christina sier 16. april 2018

Hei 🙂
Jeg har aldri prøvd meg på surdeig før, men er nå på dag 3 av din surdeigsstarter. I den forbindelse lurer jeg på om det er normalt at den lukter rart? Altså ganske surt?;)
Takk!

Svare
Renate sier 9. august 2018

Hei. Jeg er litt i ammetåka og matet den ikke før det hadde gått 24 timer, istedenfor 12 den første gangen. Må jeg begynne på nytt??

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 10. august 2018

    Heisann! Neida bare prøv å mate, se om den kommer seg 🙂

    Svare
Supersaftige rundstykker sier 6. september 2018

[…] dette virkelig sant? Hjelp oss å redde barnematboka! Verdens enkleste surdeigsstarter – steg for steg Mangois med kokos og lime som passer fra 6 måneder Supersaftige rundstykker […]

Svare
Siri Landa sier 19. september 2018

Hei!
Surdeigen (den er no klar til å settes i kjøleskapet), som er til overs etter eg har satt i kjøleskapet, det som du anbefalar å lage pannekakar av. Kan eg ikkje bruke det som surdeigstartar til brød ? Eller må eg mate den ut ein gang til før eg kan gjere det ?

Svare
Mia sier 22. november 2018

Jeg prøvde meg på denne, men surdeigstarteren begynte å lukte oppkast! Det kan da ikke være riktig? Hva har gått galt?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 26. februar 2019

    Prøv å mate den opp igjen hvis den lukter litt funky 😉

    Svare
Janne sier 2. februar 2019

Hei!
Jeg ser at andre nettsider gjerne bruker rosinvann til sin surdeigstarter. Er det ikke nødvendig å gi den noe sukker for å få igang prosessen?

Svare
Anne Kristine Johansson sier 4. februar 2019

Om man har glemt å «mate» starteren på 16 timer, er starteren ødelagt da?

Svare
Silje sier 13. februar 2019

Hei!
Kan man bruke siktet mel, eller funker det bare med sammalt? 🙂

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 27. mars 2019

    Du må nok bruke sammalt, det fungerer absolutt best 🙂

    Svare
June sier 12. mai 2019

Hei! Ny til surdeig og syns det er litt mykje å halde styr på endå. Lurte først og fremst på om ein kan bruke starteren direkte frå kjøleskapet? Eller burde den ha blitt mata og stått ute i 12 timar før ein bruka den i deigen? På forhånd takk for svar 🙂

Svare
Monika A.O. sier 2. april 2020

Hei 😃
Anbefaler dere å bruke spelt sammalt fin eller grov?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

    jeg har brukt spelt av sammalt fint og det har gått fint 🙂

    Svare
Heia sier 4. april 2020

Syns det går alt for mye mel om en skal mate hver dag. Mulig å halvere oppskriften og få samme resultat? Og sette i kjøleskap og mate skjeldnere? Baker sjeldent

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

    Ja det skjønner jeg 🙂 Når den er i gang er det bare å mate den sjeldnere ved å ha den i kjøleskap. Mates en gang i uken hvis du har den i kjøleskap 🙂 Jeg lar den stå på benken litt (noen timer) etter jeg har matet den, før jeg setter den tilbake i kjøleskapet.

    Svare
Therese sier 29. april 2020

Hei!
Tenkte å lage starteren nå, men har kjøpt inn sammalt rug til dette – fungerer det å bruke??

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 2. mai 2020

    Hei, det kan du ja:)

    Svare
Francis Augusto Medeiros-Logeay sier 23. mai 2020

OMG Dette var helt magisk!! Tusen hjertelig takk! 🙏🙏
Forresten hadde jeg starteren over i et glass akkurat som det på bildet og mattet den. I dag da jeg våknet opp så hadde jeg starteren i en god del av benken! 😂 Glasset hadde nesten sprengt!
Fantastisk og praktisk oppskrift! 🙏

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 17. juni 2020

    Så gøy! Morsomt med så mye futt! Da får du noen gode brød 😀

    Svare
Henriette sier 5. februar 2021

Har pørvd å lage denne surdeigstarteren 3 ganger, men alltid rett før den skal være klar, så plutselig slutter den å vokse, å lukter neglelakkfjerner. Hva gjør jeg galt? Jeg følger ALT slavisk 😂

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 3. mars 2021

    Hei, da kan du bare mate den opp på nytt så tror jeg det blir futt i den 🙂

    Svare
Nina Verde sier 16. februar 2021

Jeg var veldig skeptisk etter dag 2 og den flytende konsistensen. Men jeg tenkte, du vet hva du gjør så jeg bare følger. Har en datter som ikke tåler gjær og bør holde seg unna hvete. Har laget egen surdeig på rug hittil, den trenger litt annen håndtering. Men som sagt, jeg stolte på deg og gjorde som du sa.
Du har en ny fan! Det ble så godt! Og brødet er helt nydelig.

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 3. mars 2021

    Hei, så gøy å høre Nina. Når man først starter å bake med surdeig blir man bitt av basillen 🙂 Det er jo så godt å lage brød, pannekaker og vafler med surdeig også:)

    Svare
Maria sier 26. februar 2021

Er det 1 dl sammalt speltmel og 1 dl hvetemel eller skal man velge mellom disse?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Du kan velge mellom disse – har korrigert 🙂 Hilsen Thea BBB

    Svare
Iselin Fellingen-Hammeren sier 20. juni 2021

Kan jeg bruke bokhvetemel?

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 20. juni 2021

    Hei, jeg har setta andre gjør det men jeg har ikke testet selv:)

    Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 5. juli 2021

    Heisann! Jeg har ikke testet med bokhvetemel men jeg tror det skal gå helt fint:)

    Svare
Anne Lene sier 23. august 2021

Hei!
Kan man bruke glutenfrie meltyper som havre? 🙂
Bør jeg holde meg til kun en meltype?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Hei! Du kan ikke veksle mellom ulike meltyper, det trives den ikke så godt med. Når det gjeler glutenfri surdeigsbakst bør du lage en egen starter på glutenfritt mel 🙂 Hilsen Thea BBB

    Svare
R sier 6. september 2021

Hei, jeg har prøvd flere ganger med denne starteren, men den består ikke flytetesten når den skal være ferdig. Har fulgt oppskriften til punkt å prikke, 3 ganger… Hva gjør jeg?

Svare
Marte sier 26. september 2023

Når du skriver «dag 2 (etter ca 24 timer)», mener du da 24 timer etter oppstart med surdeigen eller 24 timer etter forrige steg? 🙂

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 26. september 2023

    Godt spørsmål! 24 timer etter oppstart 😀

    Svare
Merete Johansdatter Berge sier 24. februar 2024

Hei. Kan man bruke annet mel?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 26. februar 2024

    Man kan bruke annet mel ja 🙂

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.