Når du baker med surdeig hever deigen ved hjelp av bakterier. Antinæringsstoffer i kornet brytes ned, og brødet, pannekakene eller grøten du serverer blir mye enklere å fordøye.
Spesielt for små mager.
Tradisjonelt har barnematen blitt fermentert, og blir det fremdeles i veldig store deler av verden. Det er bare vi her i det moderne Norge som har glemt det bort litt. Det gjør nemlig maten mye enklere å fordøye for de små.
I tillegg blir det enklere for kroppen å ta opp næringsstoffer som jern, som er spesielt viktig for babyer over 6 måneder.
Min surdeigsreise
Selv startet jeg min surdeigsreise for flere år siden, og har holdt liv i min starter, Evy i tre år nå. Doris, Charlie, Berta og Anna er døde av mislighold fra min side.
Noe som slo meg da jeg skulle snekre sammen denne berømte surdeigsstarteren, var hvor komplisert det virket.
Du skulle ha i mel, gjerne ulike typer, vann, la det stå, ta av litt av starteren, ha i nytt mel av en annen type… ja, du kjenner kanskje til det?
Jeg synes det var veldig knotete, og jeg liker ikke knotete matlaging.
Det skal være enkelt.
Derfor…. «trommevirvel» vil jeg nå presentere for deg det vi alle har ventet på:
Verdens enkleste surdeigsstarter
Og jaggu får du det forklart steg for steg også!
Aller først, finn navn til starteren din! Det gjør det hele mye morsommere. Det er mye mer kos å dulle med Bubba eller Evy enn «starteren».
Tips: Begynn om morgenen eller om kvelden. Da kan du enkelt mate starteren før du legger deg, eller med en gang du står opp.
Få smakebit på Barnematboka
Her får du smakebiten på den nyeste e-boken Bare Bra Barnemat hjemmelaget mat til hele familien helt gratis.
Dag 1
Du trenger:
- 1 dl økologisk sammalt speltmel eller sammalt hvetemel
- 1 dl vann



Bland godt, skap mel ned fra kantene av bollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Da får bakteriene en ekstra piff.
Etter 10-12 timer
Tilsett
- 1 dl sammalt speltmel sammalt hvetemel
- 0,5 dl vann
OBS! Det gjør ikke noe om det ligger vann på toppen som du ser under her. Bare bland det godt med mel og vann og dekk med tett dekke igjen. Skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.

Etter et døgn på benken ser den omtrent slik ut

Dag 2 (etter ca 24 timer)
Tilsett
- 1 dl sammalt speltmel sammalt hvetemel
- 0,5 dl vann
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

Etter et døgn til på benken ser den omtrent slik ut

Dag 3 (etter ca 24 timer til)
Tilsett
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, la den stå på benken under tett dekke til neste dag.

Tada!

Starteren er nå klar til bruk!
I og med at du har ganske mye surdeigsstarter anbefaler jeg deg å lage surdeigspannekaker for å unngå å kaste noe av starteren. Surdeigspannekaker er superenkelt å lage og smaker nydelig.
Nå kan du kan gjør som følger:
Ta av 3 ss starter, bland med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Ha dette over i et glass. For eksempel som dette. Dette er starteren din. Husk å gi den navn og masse kjærlighet.
Ha resten av starteren over i en bolle og lag en god bunke pannekaker.
Du finner oppskriften på surdeigspannekaker her.

Starteren kan oppbevares i kjøleskapet når du ikke bruker den.
Les mer her om stell og pleie av surdeigsstarter.
Her finner du oppskrift på surdeigspannekaker
Her får du oppskrift på surdeigsbrød
Få smakebit på Barnematboka
Her får du smakebiten på den nyeste e-boken Bare Bra Barnemat hjemmelaget mat til hele familien helt gratis.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
