Trygg solkrem til barna

Solkremguiden

Det er nesten sommer i luften allerede, og det betyr tid for solkrem. Lurer du på hva du skal se etter og hvilket merke du bør bruke til barna dine? Vi har fått mange henvendelser fra dere angående dette, og vi deler gjerne våre tips!

Huden til de minste barna absorberer de aktive, kjemiske ingrediensene i solkremen mye raskere og lettere enn voksne. Derfor er det lurt å velge solkrem med omhu.

Her oppsummerer vi hva som kan være viktig å tenke på, og se etter og gir deg helt konkrete tips til merker vi anbefaler.

 

Dette ser vi etter i en god solkrem: 

 

Fysisk mineralfilter

Istedenfor et kjemisk solfilter. Fysiske filtre virker ved å blokkere strålene av huden (reflekterer dem), mens de kjemiske omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes. De kjemiske filtrene absorberes imidlertid av huden, og kan virke allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys.

Siden det fysiske mineralfilteret (som ikke er i nanopartikkel størrelse) består at større mineraler som ikke trenger inn i huden, kan det både være vanskeligere å smøre ut og gi en hvitfarge på huden. Mange syntes dette er en ulempe. Dersom solkremen er tilsatt olje hjelper gjerne dette til å smøre utover det fysiske mineral filteret.

Som oftest er det titandioksid eller sinkdioksid som brukes som mineralfilter. Titandioksid har vært omdiskutert, og EFSA fraråder nå bruk av det, men det er som tilsetningsstoff i mat. I tillegg er det nano-partikkelformen som kan være uheldig fordi denne absorberes raskt i kroppen. I økologisk sertifisert kosmetikk brukes det ikke nanopartikler. Hvis det brukes skal det merkes tydelig i ingredienslisten, og da kan du se etter ordet «nano».

Norges Astma-, og Allergiforbund anbefaler solkrem med fysisk filter til de minste barna.

 

UV filter som ikke er skadelig for korallrev

Fysiske filtre er ikke det, men oksybenzon (benzofenon-3) og oktinoksat (etylheksyl metoksycinnamat) er det greit å unngå hvis man velger en krem med kjemisk filter. Flere solkremer sertifiserer seg etterhvert som «korall-rev vennlig».

 

Både UVA og UVB filter

Det er de kortbølgede ultrafiolette UVB strålene som brenner huden (men som også gir D vitamin), mens det er de lengre UVA-strålene som vanligvis gir soleksem og aldringstegn. Vi trenger beskyttelse mot begge når vi oppholder oss lenge i solen.

 

Økologisk

Det er ikke alle ingredienser som det går an å sertifisere økologisk, deriblant vann, mineraler og viltvoksende urter. Men, vi setter pris på at solkremen er økologisk sertifisert så langt det lar seg gjøre fordi det innebærer å bli eksponert for færre sprøytemidler, men også et strengere regelverk for hvilke andre stoffer det er lov å tilsette.

 

Planteoljer

Vi vil gjerne ha gode og nærende planteoljer som har noe nyttig å tilføre huden istedenfor kraftig bearbeidede og mindre bærekraftige mineraloljer.

 

Parfymefritt

Vi ønsker skånsomme produkter uten syntetisk parfyme for den sarte barnehuden. Når det er sagt kan også naturlige eteriske oljer være kraftige og gi reaksjoner, så det er lurt å velge en mild solkrem til de minste.

 

Kremkonsistens

Og ikke spray konsistens, siden små partikler fra sprayflasker (såkalte aerosoler) kan inhaleres og være uheldig for luftveiene. Det kan være dobbelt uheldig at disse sprayflaskene også inneholder titandioksid i nanopartikkel størrelse. I så fall skal dette fremkomme tydelig i ingredienslisten (se etter «nano»). Hvis du velger spray kan du spraye solkrem i hendene dine før du smører barnet.

 

Til de minste barna (under 12 mnd) anbefaler vi å unngå solen, og du trenger derfor heller ikke å bruke solkrem på de. Bruk heller disse tipsene: 

 • Kle de i lette og luftige klær som dekker kroppen
 • Bruk en solhatt med god passform med brem foran og lang brem i nakken
 • Solbriller som sitter godt og som også beskytter øynene fra siden
 • Bruk UV drakt hvis de bader lenge
 • Ha med parasoll eller soltelt (ikke et tett, men et åpent) på stranden
 • Ha en ekstra solskjerm på vognen
 • Ta en siesta i skyggen midt på dagen og unngå å være i solen når den er som sterkest (kl 12 – 14)
 • Oppbevar vognen i skyggen så ikke de syntetiske stoffene blir for varme, dette kan irritere sart barnehud. Dette gjelder også for varme bilstoler. Bruk eventuelt et kjøligere teppe/håndkle mellom vogn/setet og barnets hud.

 

Og du, husk å aldri dekke til vognens åpning helt selv om det er mye sol – det øker risikoen for overoppheting og blir raskt farlig varmt. Temperaturen kan stige så mye som 1 grad i minuttet. Det blir også for lite luftsirkulasjon og for mye CO2 inne i en tildekket barnevogn. Både Helsedirektoratet og Landsforeningen for uventet barnedød fraråder dette <3

 

Disse solkremene er gode alternativer:

 

Wooden Spoon

Laget av naturlig og trygge ingredienser og et «usynlig» mineralsk filter av sink som gjør den lett å påføre. Hypoallergen formula uten irriterende stoffer, som også passer for den sarte barnehuden, og kan brukes av hele familien. Flasken er laget av 100% nedbrytbar sukkerrør.

Eco Cosmetics

Mineral filter, 100% naturlig innhold og høy andel økologiske ingredienser. Passer for sensitiv barnehud. Ufarlig for korallrev, vannlevende organismer og marint liv.

Vossabia

Norskprodusert solkrem med mineralfilter som ikke er i nanopartikkel størrelse. Meget drøy i bruk. Inneholder gode planteoljer og er meget pleiende.

Badger

Inneholder 98% økologiske ingredienser, og mineralfilter fra fargeløs sink som er trygt i bruk. Den er hypoallergen, og helt uten duft. Biologisk nedbrytbar og korall-rev vennlig.

Biosolis 

Økologisk og vegansk solkrem. 100% hypoallergenisk mineralfilter som ikke er i nano-partikkel størrelse. Trygg for dyrelivet og vannfast.

Bioregena

Dette er et godt alternativ selv om den kommer i spray flaske. Spray i så fall ned i hånden din før du smører barnet. Hypoallergen solkrem med mineral filter. Inneholder flere gode planteoljer som gjøre den lettere å smøre ut og ikke så hvit på huden. Vannfast og skader ikke organismer i havet.

 

Acorelle

Har to ulike solkremer for baby, en krem (til venstre på bildet) for de under 3 år, og en spray for de over 3 år (til høyre på bildet). Begge er basert på naturlig ingredienser og non-nano mineralfilter. Kremen er helt uten parfyme og hypoallergenisk. Den er vannfast, men lett å smøre ut og etterlater ingen hvit effekt. Sprayen er også parfymefri og vannfast. Inneholder nærende økologiske planteekstrakter. Den er nedbrytbar og ikke testet på dyr. Dersom man velger spray kan man spraye rett i hendene sine unna barnets ansikt før man smører barnet. Hele familien kan fint bruke denne.

 

Alga Maris

Vegansk, økologisk og korallvennlig solkrem. Inneholder ingen syntetiske konserveringsmidler. Inneholder mineralfilter og et helt spesielt beskyttende antioksidantkompleks fra rød tang som også bidrar med beskyttelse mot solens skadelige stråler. Den er lett å smøre ut, og etterlater kun få hvite striper på huden.

 

Her finner du også noen andre svanemerkede solkremer med kjemisk filter. Et bedre valg enn mange andre.

Husk at dette ikke er en fullstendig liste – her har vi valgt ut noen av de vi syntes er gode. Har du innspill tar vi gjerne imot det, skriv til oss i kommentarfeltet. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Klem fra Stine

 

Kilder

https://www.greenspirit.no/blogg/titandioksid-trygt-eller-ikke/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/ferietips-og-reiserad/sommer-sol-og-solkremer-/

Om forfatteren Thea Falck

Ernæringsrådgiver i team Bare Bra Barnemat og innholdsansvarlig i Barnematfabrikken. Mamma til to gutter på 1 og 5 år.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Ida Vennerød sier 10. mai 2022

Hei! Hvorfor er ikke Korres med på listen?

Svare
  Thea Falck sier 16. mai 2022

  Hei Ida! Denne listen er ikke fullstendig – vi har listet opp noen vi anbefaler og hva vi anbefaler å se etter som en hjelp til å også vurdere andre produkter selv, men absolutt ikke sjekket alle produktene på markedet 🙂 Linker du til den du tenker bør være med så kan jeg se på den? Hilsen Thea BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.