Trygg solkrem til barna

Solkremguiden

Det er sommer, og det betyr tid for solkrem. Lurer du på hva du skal se etter og hvilket merke du bør bruke til barna dine? Vi har fått mange henvendelser fra dere angående dette, og vi deler gjerne våre tips!

Huden til de minste barna absorberer de aktive, kjemiske ingrediensene i solkremen mye raskere og lettere enn voksne. Derfor er det lurt å velge solkrem med omhu.

FHI skriver på sine sider at de anbefaler en solkrem med minst spf 30 til barna.

Her oppsummerer vi hva som kan være viktig å tenke på, og se etter og gir deg helt konkrete tips til merker vi anbefaler.

 

Dette ser vi etter i en god solkrem: 

 

Fysisk mineralfilter

Istedenfor et kjemisk solfilter. Fysiske filtre virker ved å blokkere strålene av huden (reflekterer dem), mens de kjemiske omdanner UV-strålene til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes. De kjemiske filtrene absorberes imidlertid av huden, og kan virke allergifremkallende eller irriterende når de utsettes for UV-lys.

Siden det fysiske mineralfilteret (som ikke er i nanopartikkel størrelse) består at større mineraler som ikke trenger inn i huden, kan det både være vanskeligere å smøre ut og gi en hvitfarge på huden. Mange syntes dette er en ulempe. Dersom solkremen er tilsatt olje hjelper gjerne dette til å smøre utover det fysiske mineral filteret.

Som oftest er det titandioksid eller sinkdioksid som brukes som mineralfilter. Titandioksid har vært omdiskutert, og EFSA fraråder nå bruk av det, men det er som tilsetningsstoff i mat. I tillegg er det nano-partikkelformen som kan være uheldig fordi denne absorberes raskt i kroppen. I økologisk sertifisert kosmetikk brukes det ikke nanopartikler. Hvis det brukes skal det merkes tydelig i ingredienslisten, og da kan du se etter ordet “nano”.

Norges Astma-, og Allergiforbund anbefaler solkrem med fysisk filter til de minste barna.

 

UV filter som ikke er skadelig for korallrev

Fysiske filtre er ikke det, men oksybenzon (benzofenon-3) og oktinoksat (etylheksyl metoksycinnamat) er det greit å unngå hvis man velger en krem med kjemisk filter. Flere solkremer sertifiserer seg etterhvert som «korall-rev vennlig».

 

Både UVA og UVB filter

Det er de kortbølgede ultrafiolette UVB strålene som brenner huden (men som også gir D vitamin), mens det er de lengre UVA-strålene som vanligvis gir soleksem og aldringstegn. Vi trenger beskyttelse mot begge når vi oppholder oss lenge i solen.

 

Økologisk

Det er ikke alle ingredienser som det går an å sertifisere økologisk, deriblant vann, mineraler og viltvoksende urter. Men, vi setter pris på at solkremen er økologisk sertifisert så langt det lar seg gjøre fordi det innebærer å bli eksponert for færre sprøytemidler, men også et strengere regelverk for hvilke andre stoffer det er lov å tilsette.

 

Planteoljer

Vi vil gjerne ha gode og nærende planteoljer som har noe nyttig å tilføre huden istedenfor kraftig bearbeidede og mindre bærekraftige mineraloljer.

 

Parfymefritt

Vi ønsker skånsomme produkter uten syntetisk parfyme for den sarte barnehuden. Når det er sagt kan også naturlige eteriske oljer være kraftige og gi reaksjoner, så det er lurt å velge en mild solkrem til de minste.

 

Kremkonsistens

Og ikke spray konsistens, siden små partikler fra sprayflasker (såkalte aerosoler) kan inhaleres og være uheldig for luftveiene. Det kan være dobbelt uheldig at disse sprayflaskene også inneholder titandioksid i nanopartikkel størrelse. I så fall skal dette fremkomme tydelig i ingredienslisten (se etter “nano”). Hvis du velger spray kan du spraye solkrem i hendene dine før du smører barnet.

 

Til de minste barna (under 12 mnd) anbefales det å unngå solen.

Bruk disse tipsene for å beskytte babyen: 

 • Kle de i lette og luftige klær som dekker kroppen
 • Bruk en solhatt med god passform med brem foran og lang brem i nakken
 • Solbriller som sitter godt og som også beskytter øynene fra siden
 • Bruk UV drakt hvis de bader lenge
 • Ha med parasoll eller soltelt (ikke et tett, men et åpent) på stranden
 • Ha en ekstra solskjerm på vognen
 • Ta en siesta i skyggen midt på dagen og unngå å være i solen når den er som sterkest (kl 12 – 14)
 • Oppbevar vognen i skyggen så ikke de syntetiske stoffene blir for varme, dette kan irritere sart barnehud. Dette gjelder også for varme bilstoler. Bruk eventuelt et kjøligere teppe/håndkle mellom vogn/setet og barnets hud.

 

Og du, husk å aldri dekke til vognens åpning helt selv om det er mye sol – det øker risikoen for overoppheting og blir raskt farlig varmt. Temperaturen kan stige så mye som 1 grad i minuttet. Det blir også for lite luftsirkulasjon og for mye CO2 inne i en tildekket barnevogn. Både Helsedirektoratet og Landsforeningen for uventet barnedød fraråder dette <3

 

Disse solkremene er gode alternativer:

 

Wooden Spoon

Laget av naturlig og trygge ingredienser og et “usynlig” mineralsk filter av sink som gjør den lett å påføre. Hypoallergen formula uten irriterende stoffer, som også passer for den sarte barnehuden, og kan brukes av hele familien. Flasken er laget av 100% nedbrytbar sukkerrør.

Eco Cosmetics

Mineral filter, 100% naturlig innhold og høy andel økologiske ingredienser. Passer for sensitiv barnehud. Ufarlig for korallrev, vannlevende organismer og marint liv.

Vossabia

Norskprodusert solkrem med mineralfilter som ikke er i nanopartikkel størrelse. Meget drøy i bruk. Inneholder gode planteoljer og er meget pleiende.

Badger

Inneholder 98% økologiske ingredienser, og mineralfilter fra fargeløs sink som er trygt i bruk. Den er hypoallergen, og helt uten duft. Biologisk nedbrytbar og korall-rev vennlig.

Biosolis 

Økologisk og vegansk solkrem. 100% hypoallergenisk mineralfilter som ikke er i nano-partikkel størrelse. Trygg for dyrelivet og vannfast.

Bioregena

Dette er et godt alternativ selv om den kommer i spray flaske. Spray i så fall ned i hånden din før du smører barnet. Hypoallergen solkrem med mineral filter. Inneholder flere gode planteoljer som gjøre den lettere å smøre ut og ikke så hvit på huden. Vannfast og skader ikke organismer i havet.

 

Acorelle

Har to ulike solkremer for baby, en krem (til venstre på bildet) for de under 3 år, og en spray for de over 3 år (til høyre på bildet). Begge er basert på naturlig ingredienser og non-nano mineralfilter. Kremen er helt uten parfyme og hypoallergenisk. Den er vannfast, men lett å smøre ut og etterlater ingen hvit effekt. Sprayen er også parfymefri og vannfast. Inneholder nærende økologiske planteekstrakter. Den er nedbrytbar og ikke testet på dyr. Dersom man velger spray kan man spraye rett i hendene sine unna barnets ansikt før man smører barnet. Hele familien kan fint bruke denne.

 

Alga Maris

Vegansk, økologisk og korallvennlig solkrem. Inneholder ingen syntetiske konserveringsmidler. Inneholder mineralfilter og et helt spesielt beskyttende antioksidantkompleks fra rød tang som også bidrar med beskyttelse mot solens skadelige stråler. Den er lett å smøre ut, og etterlater kun få hvite striper på huden.

 

Her finner du også noen andre svanemerkede solkremer med kjemisk filter. Et bedre valg enn mange andre.

Husk at dette ikke er en fullstendig liste – her har vi valgt ut noen av de vi syntes er gode. Har du innspill tar vi gjerne imot det, skriv til oss i kommentarfeltet. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

https://www.greenspirit.no/blogg/titandioksid-trygt-eller-ikke/

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/ferietips-og-reiserad/sommer-sol-og-solkremer-/

https://www.fhi.no/ml/miljo/straling/ti-ting-du-ma-vite-om-soling-i-sommer/?fbclid=IwAR3ov5mXyb7AfmPsX4vHiowV-nTTCCyUakRd3j09pVewA1Q9f90WKFYD3xk

About the Author Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Leave a Comment:

12 comments
Ida Vennerød says 10. May 2022

Hei! Hvorfor er ikke Korres med på listen?

Reply
  Thea i Bare Bra Barnemat says 16. May 2022

  Hei Ida! Denne listen er ikke fullstendig – vi har listet opp noen vi anbefaler og hva vi anbefaler å se etter som en hjelp til å også vurdere andre produkter selv, men absolutt ikke sjekket alle produktene på markedet 🙂 Linker du til den du tenker bør være med så kan jeg se på den? Hilsen Thea BBB

  Reply
   Silje says 28. June 2022

   Korres Coconut & Almond Kids Solspray SPF50

   Reply
    Thea i Bare Bra Barnemat says 28. June 2022

    Takk! Det ser ut som den har kjemisk filter i nano-partikkel form og det har vi skrevet i vår guide at vi prøver å unngå, av et føre-var prinsipp. Hilsen Thea BBB

    Reply
Camilla says 30. May 2022

Hei! Hva med Anglamark sin? Har hørt mye bra om den, og det er en av de få jeg og ungene tåler. Her er link: https://matlevering.coop.no/hygieneartikler/solkrem/anglamark-solkrem-spf30-200ml

Reply
  Thea i Bare Bra Barnemat says 3. June 2022

  Hei Camilla! Denne har kjemisk filter, så det er derfor denne ikke er inkludert i guiden vår – der er det bare solkrem med fysisk filter. Men Anglamark sin er også svanemerket og med sin økologiske profil antageligvis et bedre alternativ enn mange andre. Hvis du har funnet noe barna dine tåler er jo det flott! Hilsen Thea BBB

  Reply
  Thea i Bare Bra Barnemat says 4. July 2022

  Hei Line – det ser også ut til at denne har kjemisk filter. Hvis det er mineralfilter står det som regel på forsiden er vår erfaring. Hilsen Thea BBB

  Reply
Elise says 10. July 2022

Hei
Ser dere ikke anbefaler solkrem før baby under 12 mnd. Men Norges Helsedirektoratet anbefaler nå solkrem på steder som tidvis vil bli utsatt for sol, som hender/føtter. Hva er årsaken til at dere har andre anbefalinger enn dem?

Reply
  Thea i Bare Bra Barnemat says 1. August 2022

  Hei Elise! Det er ikke vår intensjon å ha differensierte råd fra offentlige myndigheter her. Vi har skrevet det slik fordi det generelle rådet er å unngå direkte sol på barn under 12 mnd, men det er klart at det naturligvis vil komme an på hvor mye barnet likevel er i solen i korte tidsrom på tur og lignende “transport” situasjoner. Tenker du på helsenorge.no eller Helsedirektoratet sine sider? Vil du linke her, så skal jeg se på det med en gang. Jeg omformulerer det gjerne så det ikke skal være noe uklarheter her. Takk for innspill. Hilsen Thea BBB

  Reply
Thomas says 9. August 2022

Hei

Blir man «hvit» av de solkremene dere ikke spesifiserer at etterlater et hvitt sjikt?

Hva mener dere om denne solkremen? https://lyko.com/no/la-roche-posay/la-roche-posay-anthelios-barn-wet-skin-lotion-spf-50–250-ml

Reply
  Thea i Bare Bra Barnemat says 10. August 2022

  Hei Thomas! Wooden spoon og bio regena sine vet jeg at man ikke blir hvit av for de bruker jeg selv. Eco cosmetics sin bli man hvit av. De andre er jeg usikker på hvor hvit man eventuelt blir, men alle disser er med mineralsk filter som potensielt kan skape dette hvite laget ja. Den du linker til ser ut til å ha kjemisk filter. Hilsen Thea BBB

  Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.