Forvirret av barnematdebatten? Les dette!

Forvirret av barnematdebatten? Les dette!

Forvirret av barnematdebatten?

Innboksen vår fylte seg raskt med meldinger fra bekymrede småbarnsforeldre etter kronikken på NRK Ytring. Helsepersonell er bekymret for at private aktører gir råd som får småbarnsforeldre til å gi næringsfattig mat til barna. Kronikkforfatterne sår tvil både om disse rådene er gode nok, og om foreldres evne til å lage hjemmelaget mat til barna sine.

Men, det er både trygt og mulig å dekke behovet for næringsstoffer med hjemmelaget mat.

Du kan lese svaret vårt på kronikken hos NRK her. Vi følger Helsedirektoratets råd, og de sier at du gjerne kan lage grøt til babyen din selv.

Lag grøten tykk på korn og vann

I kronikken blir hjemmelaget grøt kokt på hirse, havre og vann, gjengitt som et problem. Men å bruke disse kornsortene og å koke på vann er anbefalingen fra nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring fra Helsedirektoratet.

Anbefalingen er å

  1. Bruke jernrikt korn/mel
  2. Bløtlegge kornet først
  3. Koke grøten tykk på vann
  4. Tilsette morsmelk/morsmelkerstatning
  5. Tilsette en god fettkilde
  6. Tilsette en vitamin C kilde

Alt dette er for å gjøre grøten næringstett og jernet mer tilgjengelig: både på energi og andre næringsstoffer som for eksempel jern som er ekstra viktig å passe på for de små.

Hos helsenorge skriver de dette:

«Lag gjerne grøten selv. Bruk hirse eller sammalt mel av havre, hvete, bygg eller rug… Kok grøten tykk på vann og avkjøl før du tilsetter morsmelk/morsmelkerstatning til passe konsistens.

 

Grøt KAN være en del av et variert kosthold

Det er også spesifisert at grøt kan være en av matvarene å starte med. Det finnes mange andre næringsrike råvarer som også bør inkluderes i barnets kosthold. Det er ikke anbefalt å lene seg på hjemmelaget grøt alene, hverken for å dekke energibehovet eller behovet for jern. I dette innlegget finner du tips til jernrike råvarer.

Fra Helsedirektoratets nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring:

Maten bør være variert fra begynnelsen av… Barn som fra starten venner seg til å spise mat med ulik konsistens og ulike smaker, blir mindre kresne senere i barneårene.

Ja til hjemmelaget!

Vi observerer at kronikkforfatterne sier at de fremmer hjemmelaget mat, men det er ikke den følelsen vi sitter igjen med.

dagsnytt 18 tirsdag kveld sa Astrid Midtsund at det «ikke er ukomplisert» og at hun anbefalte å snakke med helsepersonell før man brukte leverpostei eller stavmikset kjøtt som jernkilder. Hun bruker ord som «vanskelig» og «rart» og om hjemmelaget og sier at det ikke er mulig å komme med en generell oppskrift på grøt til friske barn da hun gjestet God Morgen Norge to dager senere. Det er i følge henne så store individuelle forskjeller og behov. Men Helsedirektoratets råd er ikke individuelt tilpasset. Mener hun da at helsepersonell skal sitte å regne frem spesialtilpassede oppskrifter til hvert barn som er på kontroll hvis de ønsker å lage hjemmelaget mat?

Industrifremstilt pulvergrøt til alle?

Midtsund er tydelig på at spesielt de aller minste barna bør få den industrifremstilte pulvergrøten, og at barn har spesielle behov helt frem til 2 år. Det var også Stine sitt inntrykk etter samtale med overlege Anne Charlotte Brun, som hun var i debatt med hos TV2 nyheter fredag 27. oktober i debatt med sammen med Linda Granlund som er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet skriver at barn fra 12 måneder stort sett kan få den samme maten som resten av familien.

Det kan virke som vi er uenige, i hvertfall dersom de skulle mene at industrifremstilt barnegrøt skal anbefales alle som starter med fast føde. Da er vi sterkt uenig, det er Helsedirektoratet også.

Barnematinfluensere

Vi velger å formidle fagkunnskapen vår via sosiale medier, det gjør oss til både influensere og fagpersoner. Vi er småbarnsforeldre utdannet med hhv bachelor- og mastergrad i ernæring. Det er et gjentagende problem at vi som jobber innenfor ernæring blir redusert til influensere, da vi ofte har bredere utdannelse innen ernæring er mange andre fagpersoner som uttaler seg om temaet.

Finn din balanse

Vi hjelper deg som forelder så du kan bli tryggere når du lager barnematen selv. Men en nesten like stor del av jobben vår er å finne de beste ferdig-alternativene fra butikken. For det trenger vi alle innimellom. Vi lager heller ikke alt selv, og oppfordrer deg til å finne din balanse mellom hjemmelaget og ferdigkjøpt. Det viktigste er at barna får i seg de næringsstoffene kroppen trenger, og at du som foreldre finner ro og trygghet i de valgene du tar.

Veien videre etter barnematdebatten

Vi har full forståelse for at kronikkforfatterne er bekymret for barn som faller av vekstkurven og ikke vokser som de skal. Det skal tas på alvor. Vi har tatt kontakt med 2 av kronikkforfatterne for å forsøke å komme i dialog. Hvordan kan vi løse dette sammen? Vi som jobber forebyggende har en viktig rolle og når ut til mange småbarnsforeldre. Vi står sterkere sammen, gjør vi ikke? Vi har fått et avslag, men vi lever i håpet om at en dag kan vi stå sammen, for vi jobber tross alt mot samme mål.

Det er å gi barna våre den beste matstarten på livet, gjennom å dekke næringsstoffbehovet og gi barn matglede sånn at foreldre kan senke skuldrene, føle seg trygge og nyte spedbarnstiden.

Varm hilsen fra Thea og Stine i Bare Bra Barnemat
Årets julebok  «Bare Bra Barnemat julegodt» finner du her
Bestselgeren «Bare Bra Barnemat – En komplett guide gjennom barnematjungelen» finner du her.
 

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202310/NNFA56101723/avspiller

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.