Mange vi snakker med gir babyen kjøpegrøt fordi det er jernberiket. De føler at det er det tryggeste for å få i babyen nok jern. Men de aller fleste vi snakker med ønsker gode alternativer til denne industrifremstilte grøten fra butikken.
Vi hører også fra mange foreldre at babyen får magetrøbbel når han eller hun begynner med den første grøten. Det kan være flere grunner til det, men dette er noen av de:
- Alt er nytt for babyen – fra å kun få melk, får de nå fast føde som både er en annen matvare og som har en annen konsistens. Alle babyer vil få endringer i avføringen på grunn av dette.
- Det tilsatte syntetiske jernet kan gjøre fordøyelsen treg.
- Korn kan være tungt fordøyelig. Du kan bløtlegge, tilsette en fettkilde, bruke morsmelk i grøten og blande den ut med en fiberrik frukt eller grønnsak for å gjøre den enklere for magen å fordøye.
Trenger babyen din kjøpe-grøt for å få nok jern?
Nei, babyen din trenger ikke spise grøtpulveret fra butikken som den første maten for å dekke jernbehovet. Du kan kanskje fått anbefaling fra helsestasjonen om å gi grøt fordi den er jernberiket, og den blir derfor sett på som en slags sikringskost. Men, det finnes råvarer som er gode alternativer til deg som ønsker å lage barnematen selv. Men, man må naturligvis være litt mer bevisst, men at du allerede er her tyder på at har et ønske om det!
Ulike typer jern
Jernet i grøten er tilsatt og i relativt høye dose sammenlignet med mange andre naturlige kilder. Den kan inneholde opptil 10 – 12 mg jern per 100 gram vare. Det er vanskelig å vite hvor mye som blir tatt opp, men opptaket vil også variere med barnets jernstatus. Men et gjennomsnittlig anslag vil være ca 0,2 – 2 mg basert på hva som er vanlig for ikke-heme jern. Opptaket er også avhengig av andre matvarer som kan hemme eller stimulere opptaket. Vitamin C vil for eksempel stimulere opptaket. Frukt, grønnsaker og bær er gode kilder til vitamin C. Eksempelvis solbær, paprika, brokkoli og kiwi.
Lever, innmat og kjøtt inneholder hemjern, som er lettere for kroppen å absorbere. Opptaket av hemjern er mellom 15 % og 35 %. Om du gir babyen din leverpostei, kan denne inneholde så mye som 8 mg jern per 100 gram vare. Det vil si at kroppen vil ta opp 1,2 – 2,8 mg jern per 100 gram leverpostei. Men det er ikke anbefalt å gi ubegrensede mengder leverpostei; faktisk skal man kun holde det på ca 10 gram som tilsvarer pålegg på 1/2 – 1 skive om dagen, for å unngå å få for mye vitamin A. Du kan lese hele denne anbefalingen fra Helsedirektoratet her.
Her får du 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern:
- Havre, hirse og amaranth er gode jernkilder som du kan lage grøt av. Bløtlegg kornet og tilsett 1 ts rug, spelt eller bygg for å få mest mulig jern ut av kornet. Du kan lese mer om hvorfor vi anbefaler dette i dette innlegget.
- Bruk gjerne havregryn også i brød. Langtidshev brødet for å få mest mulig jern ut av havren. Her finner du en oppskrift på grytebrød med speltmel.
- Babyen din kan fint få “middagsmat”til frokost. Han eller hun trenger ikke kun få typisk frokostmat som brødskiver og havregrøt til. Eksempler på frokost kan gjerne være grønnsaksmos med kjøtt eller bønneburger med brokkoli ved siden av.
- Tilsett en vitamin C kilde som solbær, kiwi eller paprika til måltidene for å øke opptaket av jern.
- Gi egg, for eggeplommen er en god jernkilde. Varier mellom kokt, stekt, eggerøre, omelett, eggemuffins, rør inn et egg i grøten eller bruk en rå eggeplomme i smoothie (det er trygt å bruke rå egg i Norge).
- Bruk leverpostei som pålegg: det anbefales maks 1/2 – 1 skive daglig, for å ikke få for mye vitamin A.
- Bruk lever (i fornuftige mengder). Det er nemlig ikke anbefalt å gi lever som middagsmat til barn under 10 år. Årsaken er at det er en kilde til et tungmetall som heter kadmium som vi ikke skal ha i oss for mye av. Men, hvis du ikke vil gi leverpostei kan du bruke denne kvoten og gi bittelitt ren lever isteden. Kjøp økologisk lever, og stek denne i smør. Kjør den deretter i en blender og mos den helt. Rull det i en pølse som du kler i matpapir. Oppbevar i fryser. Denne kan du ta frem og raspe litt lever over mat du vil berike med jernrik lever, for eksempel grøt eller grønnsaker. Husk å ikke overdrive mengdene her!
- Stek eller kok rødt kjøtt av god kvalitet til det er mørt. Rødt kjøtt er også en veldig god kilde til lettopptakelig jern. Du kan enten servere det i en gryte, som plukkemat eller mose det og fryse ned i terninger og røre inn i annen mat til babyen din.
- Gi kjøtt og plantemat i samme måltid. Det gjør at jernopptaket fra blir bedre. Kjøtt inneholder nemlig noe som heter kjøttfaktoren som øker opptaket av jern fra vegetabilske kilder.
- Bruk krydder og urter i maten. Øverst på listen over jernrike matvarer finnes det nemlig mange krydderurter! Eksempler på dette er: timian (en suuper jernkilde), basilikum, gurkemeie, koriander, oregano, rosmarin, persille, paprikapulver, ingefær, karri og timian for å nevne noen. Siden vi spiser så små mengder urter vil ikke dette utgjøre de store mengdene jern, men det er supert å inkludere i små mengder også!
Husk på å gi jernrike råvarer daglig!
I denne posten kan du lese mer om jern til baby.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.