Hvordan få i babyen nok jern uten å bruke ferdiggrøt?

10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke kjøpe-grøt!

Mange vi snakker med gir babyen kjøpe-grøt fordi det er jernberiket. De føler at det er det tryggeste for å få i babyen nok jern. Men  mange ønsker også et godt alternativer til denne industrifremstilte grøten fra butikken. Her skal du få 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke kjøpe-grøt.

Introduksjon av fast føde påvirker babyens fordøyelse

Vi hører også fra mange foreldre at babyen får magetrøbbel når han eller hun begynner med den første grøten. Det kan være flere grunner til det, men dette er noen av de:

 • Alt er nytt for babyen – fra å kun få melk, får de nå fast føde som både er en annen matvare og som har en annen konsistens. Alle babyer vil få endringer i avføringen og avføringsmønsteret på grunn av dette, det er helt naturlig.
 • Det tilsatte syntetiske jernet kan gjøre fordøyelsen treg.
 • Korn kan være tungt fordøyelig. Du bør bløtlegge, tilsette en fettkilde, bruke morsmelk i grøten og blande den ut med en fiberrik frukt eller grønnsak for å gjøre den enklere for magen å fordøye.

Trenger babyen din kjøpe-grøt for å få nok jern?

Nei, babyen din trenger ikke spise grøtpulveret fra butikken som den første maten for å dekke jernbehovet. Du kan kanskje fått anbefaling fra helsestasjonen om å gi grøt fordi den er jernberiket, og den blir derfor sett på som en slags sikringskost. Men, det finnes råvarer som er gode alternativer til deg som ønsker å lage barnematen selv. Men, man må naturligvis være mer bevisst, men at du allerede er her tyder på at har et ønske om det!

Ulike typer jern

Jernet i grøten er tilsatt og i relativt høye dose sammenlignet med mange andre naturlige kilder. Den kan inneholde opptil 10 – 12 mg jern per 100 gram vare. Det er vanskelig å vite hvor mye som blir tatt opp, men opptaket vil også variere med barnets jernstatus. Men et gjennomsnittlig anslag vil være ca 0,2 – 2 mg basert på hva som er vanlig for ikke-hemjern (2- 20%). Opptaket er også avhengig av andre matvarer som kan hemme eller stimulere opptaket. Vitamin C vil for eksempel stimulere opptaket. Frukt, grønnsaker og bær er gode kilder til vitamin C. Eksempelvis solbær, paprika, brokkoli og kiwi.

Lever, innmat og kjøtt inneholder hemjern, som er lettere for kroppen å absorbere. Opptaket av hemjern er mellom 15 % og 35 %. Om du gir babyen din leverpostei, kan denne inneholde så mye som 8 mg jern per 100 gram vare. Det vil si at kroppen vil ta opp 1,2 – 2,8 mg jern per 100 gram leverpostei. Men det er ikke anbefalt å gi ubegrensede mengder leverpostei; faktisk skal man kun holde det på ca 10 gram som tilsvarer pålegg på 1/2 – 1 skive om dagen, for å unngå å få for mye vitamin A. Du kan lese hele denne anbefalingen fra Helsedirektoratet her.

Det er også forskjell på opptaket av syntetisk tilsatt jern i morsmelkerstatning og naturlig jern i morsmelk. Jern fra morsmelk er lettopptakelig, men fra 6 måneder er ikke innholdet høyt nok til å dekke barnets behov. Det er en av grunnen til at du skal starte med fast føde da, og det er viktig at dette er jernrik mat. Det er anslått at spedbarn kan ta opp ca 50% av jernet som finnes morsmelk, mot ca 10% fra morsmelkerstatning. Derfor er morsmelkerstatningen tilsatt mer jern, som gir et opptak som tilsvarer mengdene i morsmelk.

Her får du 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern

 1. Havre, hirse og amaranth er gode jernkilder som du kan lage grøt av. Bløtlegg kornet og tilsett 1 ts rug, spelt eller bygg for å få mest mulig jern ut av kornet. Du kan lese mer om hvorfor vi anbefaler dette i dette innlegget.
 2. Bruk gjerne havregryn også i brød. Langtidshev brødet for å få mest mulig jern ut av havren. Her finner du en oppskrift på grytebrød med speltmel. 
 3. Babyen din kan fint få «middagsmat»til frokost. Han eller hun trenger ikke kun få typisk frokostmat som brødskiver og havregrøt. Eksempler på frokost kan gjerne være grønnsaksmos med kjøtt eller bønneburger med brokkoli ved siden av.
 4. Tilsett en vitamin C kilde som solbær, kiwi eller paprika i grøt og til brødmåltidene for å øke opptaket av jern.
 5. Gi egg, for eggeplommen er en god jernkilde. Varier mellom kokt, stekt, eggerøre, omelett, eggemuffins, rør inn et egg i grøten eller bruk en rå eggeplomme i smoothie (det er trygt å bruke rå egg i Norge). Prioritere kun plomme til de minste fordi det er her jernet sitter.
 6. Bruk leverpostei som pålegg: det anbefales maks 1/2 – 1 skive daglig, for å ikke få for mye vitamin A. Tahini er et annet vegetabilsk, jernrikt pålegg som du kan smøre på brødskiven.
 7. Bruk lever (i fornuftige, små mengder). Det er nemlig ikke anbefalt å gi lever som middagsmat til barn under 10 år. Årsaken er at det er en kilde til et tungmetall som heter kadmium som vi ikke skal ha i oss for mye av. Men, hvis du ikke vil gi leverpostei kan du bruke denne kvoten og gi bittelitt ren lever isteden. Kjøp lever fra svin eller kylling, og stek denne i smør. Kjør den deretter i en blender og mos den helt. Rull det i en pølse som du kler i matpapir. Oppbevar i fryser. Denne kan du ta frem og raspe litt lever over mat du vil berike med jernrik lever, for eksempel grøt eller grønnsaker. Husk å ikke overdrive mengdene her!
 8. Stek eller kok rødt kjøtt av god kvalitet til det er mørt. Rødt kjøtt er også en veldig god kilde til lettopptakelig jern. Du kan enten servere det i en gryte, som plukkemat eller mose det og fryse ned i terninger og røre inn i annen mat til babyen din.
 9. Gi kjøtt og plantemat i samme måltid. Det gjør at jernopptaket fra blir bedre. Kjøtt inneholder nemlig noe som heter «kjøttfaktoren» som øker opptaket av jern fra vegetabilske kilder.
 10. Bruk krydder og urter i maten. Øverst på listen over jernrike matvarer finnes det nemlig mange krydderurter! Eksempler på dette er: timian (en suuper jernkilde), basilikum, gurkemeie, koriander, oregano, rosmarin, persille, paprikapulver, ingefær, karri og timian for å nevne noen. Siden vi spiser så små mengder urter vil ikke dette utgjøre de store mengdene jern, men det er supert å inkludere i små mengder også!

 

Husk på å gi jernrike råvarer daglig!

 

I denne posten kan du lese mer om jern til baby.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.2c01833

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070561/

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering/anbefalinger-for-morsmelk-morsmelkerstatning-og-introduksjon-av-mat

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Her er 6 matvarer du ikke bør gi til babyen din sier 10. november 2016

[…] Hvis du vil vite mer om jern og hvilke jernkilder du bør velge kan du lese innlegget 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke ferdiggrøt her.  […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.