Vil du ha hjemmelaget, fermentert surkål til jul?
Vil du ha hjemmelaget, fermentert surkål til jul? Lær å lage det her!

Vil du ha hjemmelaget, fermentert surkål til jul? Her lærer du å lage det!

Ønsker du å ha hjemmelaget fermentert surkål til jul? Da er det på tide å lage den nå! Her skal vi vise deg hvordan du gjør det.

Fermentert surkål er kjent for sine helsefordeler ved at den tilfører nyttige bakterier og organiske syrer til tarmen og fordøyelsen vår.

Det er mulig å kjøpe kål ferdig, men det er også relativt enkelt å lage den selv.

Hvis du ønsker en kål med de gode bakteriene, må du passe på å kjøpe en som er rå og ikke pasteurisert,

Oppskrift

Passer fra 10 måneder

Gir 1 – 2 store glass (avhengig av størrelsen på kålhodet)

Allergener: ingen

Ingredienser

  • 1 kålhode
  • 5 gulrøtter
  • 1 ss gurkemeie
  • 3-4 cm ingefær
  • 1 ss mineralsalt/havsalt (uten antiklumpemidler)

Alternativ med mer “julesmak”

  • 1 kålhode
  • 1 ss karve
  • 1 ss mineralsalt/havsalt (uten antiklumpemidler)

Fermentert surkål

Slik gjør du

Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.

Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.

Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.

Du kan kutte kålen på litt ulike måter, gjør det du synes er enklest. Du kan bruke en vanlig kniv, en kjøkkenmaskin eller et rivjern.

Selv foretrekker vi kjøkkenmaskin siden det gjør prosessen enkel og grei, og det går ganske kjapt.

Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.

Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).

Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen. Når du kan klemme væske ut av kålen er den fin.

Skrell gulrøttene og riv dem på det rivjern.

Bland dem inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.

Skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen.

Strø over 1 ss gurkemeie. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje, siden den setter mye farge på hendene.

Fermentert surkål

Slik fermenterer du det:

Ha kålen over i et stort glass og dytt kålen godt sammen og nedover med knyttneven.

Legg kålbladet du har spart på på toppen og dekk kålen som er revet med dette. Sett et drikkeglass som du fyller med vann oppi glasset med kål, som en vekt. Da holder du kålen nede og under væsken. Dekk beholderen med klede og en strikk.

La dette stå i romtemperatur/på kjøkkenbenken i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.

Slik lagrer du fermentert kål

Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.

La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.

Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.

Fermentert surkål

Slik kan du bruke fermentert kål

Ha en spiseskje fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat.

Når kan du gi det til barn?

Barn fra ca 6-7 måneder kan smake 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider. Dette kan bidra til å fordøye maten, men også styrke fordøyelsen siden dette er en helt naturlig måte å tilføre nyttige bakterier på.

Du kan begynne å gi små biter av fermentert kål fra 10 måneder.

Ønsker du å prøve deg på andre fermenteringsprosjekter, kan du se denne oppskriften på din egen hjemmelagde yoghurt. 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

About the Author Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Leave a Comment:

1 comment
Sylteagurk - fermentert agurk som du kan lage på 1-2-3 says 21. March 2018

[…] og oppbevar i kjøleskap. Du kan fermentere andre grønnsaker også, her finner du oppskriften på hjemmelaget surkål og […]

Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.