Vil du ha hjemmelaget, fermentert surkål til jul? Lær å lage det her!

Vil du ha hjemmelaget, fermentert surkål til jul? Lær å lage det her!

Her får du lære å lage hjemmelaget, fermentert surkål!

Ønsker du å ha deilig fermentert surkål til jul? Da er det på tide å lage den nå!

jul

Fermentert surkål er kjent for sine helsefordeler ved at den tilfører gode bakterier til tarmen.

Lurer du på hvordan du enkelt kan lage det selv?

Her får du en enkel oppskrift.

Du trenger:

Alternativ med mer “julesmak”

Fermentert surkål

Fremgangsmåte:

Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.

Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.

Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.

Kutting av kål

Du kan kutte kålen på litt ulike måter, gjør det du synes er mest enkelt.

Alternativer til redskaper

  • Rivjern
  • Foodprosessor
  • Kniv

Selv foretrekker jeg foodprosessor siden det gjør prosessen enkel og grei, og det går ganske kjapt. Jeg liker at det skal gå raskt.

Du kan også rive kålen på et rivjern, da får du en ganske finkuttet kål.

Du kan også helt enkelt kutte opp kålen med en kniv i så store biter du ønsker.

Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.

Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).

Kna kålen: 

Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen.

Når du kan klemme væske ut av kålen er den fin.

Gulrøtter:

Skrell gulrøttene og riv dem på det rivjern.

Bland dem inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.

Ingefær:

Skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen.

Gurkemeie: 

Strø over 1 ss gurkemeie. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje, siden den setter mye farge på hendene.

Fermentert surkål

Fermentere:

Ha kålen over i en egnet beholder. En av mine favoritter er dette glasset fra ikea, som rommer mye og er enkelt i bruk. Ha kålen over i glasset og dytt kålen godt sammen med knyttneven.

Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk.

La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.

Lagre:

Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.

La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.

Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.

Fermentert surkål

Bruksområde:

Ha en ss fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat.

Til barn:

Barn fra ca 7-8 måneder kan smake 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider.

Du kan begynne å gi små biter av fermentert kål fra 10 måneder.

Ønsker du mer stoff om fermentering, kan du se hvordan du enkelt lager din egen yoghurt her. 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her.

Bare Bra Barnemat

 

 

 

 

Klem fra Veronika og Stine

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.