Husk å velge ceylon kanel i barnematen
Kanel

Husk å velge ceylon kanel i barnematen

Har du hørt at du må begrense kanelbruken eller velge en spesiell type til barna? Her skal vi forklare forskjellen på de to og hvorfor du bør velge ceylon kanel i barnematen.

To ulike typer kanel

Visste du at det finnes to typer kanel? Den ene heter cassiakanel og er den som er aller mest brukt og som du hovedsakelig finner i dagligvarebutikker. Den andre heter ceylon kanel, og kalles også for ekte kanel. Dersom det ikke står spesifisert ceylon kanel på pakken, kan du være ganske sikker på at det er cassia kanel. Stadig flere dagligvarebutikker får også inn ceylon kanel, men hvis ikke din lokale butikk har det finner du det i nesten alle helsekostbutikker.

Begge disse typene kanel inneholder et stoff som heter kumarin som gir den karakteristiske smaken og lukten. Men for høyt inntak av kumarin over tid kan gi leverskade. Cassia kanel inneholder betydelig mer kumarin enn ceylon kanel og derfor er det lurt å velge ceylonvarianten.

Vi får i oss for mye kumarin

I 2010 gjorde vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en risikovurdering av inntaket av kumarin i befolkningen. De konkluderte med at det er en risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin, og at inntaket bør begrenses. En av måtene å gjøre det på er å bytte fra cassia kanel til ceylon kanel i og med at det inneholder mye mindre kumarin.

Er du en av de som har spist mye kanel kan vi berolige med at VKM også skriver at skadene på levern er forbigående og leveren faktisk kan reparere seg selv når man reduserer inntaket av kumarin.

VKM skriver videre at ett- og toåringer som spiser havregrøt regelmessig, og barn som jevnlig drikker te som inneholder kanel er spesielt utsatt. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter.

Hvor mye kanel er det trygt å spise?

1-åringer kan spise 0,2 gram, 2-åringer 0,3 gram og 4-åringer 0,4 gram kassia kanel før det overskrider anbefalt inntak.

For et perspektiv veier en teskje med kanel 2,7 gram. Det skal altså svært lite til før de minste barna får i seg for mye.

Voksen kan spise 1,4 gram – altså en halv teskje daglig. Bruker du som voksen 1 teskje vanlige kanel på grøten får du altså i deg dobbelt så mye kumarin som anbefalt.

Løsningen

Bytt til ekte ceylon kanel hjemme, det er bedre for både barn og voksne siden det inneholder betydelig mindre kumarin.

Bytt ut kanel med andre krydder, for eksempel er det godt med kardemomme og vanilje på grøten.

 

Her finner du mange gode tips til hvordan du kan sette smake på og berike grøten til babyen din.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://vkm.no/tema/kumarinikanel.4.403d220a161cf1a9653a1d20.html

https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/diverse_retter_produkter_og_ingredienser/storforbrukere_bor_begrense_inntaket_av_kanel

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.