Lussekatter av surdeig er enkelt og veldig godt. Trenger du å lage de umiddelbart er det et bedre alternativ med gjær siden surdeigen bør stå i 12-15 timer før den kan bakes ut. Tar du deg tid til å lage lussekatter av surdeig kommer du ikke til å angre, de smaker aller best og holder seg saftige i flere dager fremover. Når du baker med surdeig brytes også antinæringsstoffene ned og næringsstoffene blir tilgjengelig for opptak i kroppen. Oppskriftene er ikke spesielt søte og kan gis fra 1 år om du ønsker.

Lussekatter av surdeig
Til 12 lussekatter trenger du
700 gram siktet speltmel
2 dl vann
2 ss surdeigsstarter
2 egg
100 gram smør
1 dl lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)
1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon. 1 ts kardemomme er også godt.
Sånn gjør du
Rør ut 2 ss surdeigsstarter i 2 dl vann. Har du ikke surdeigsstarter kan du lage verdens enkleste surdeigsstarter, oppskriften finner du her.
Bland speltmel og gurkemeie eller safran og bland inn sammen med det våte.
Smelt 100 gram smør og bland inn i deigen sammen med egg og lønnesirup
Dekk til med plast å la stå i ca 12-15 timer.
Bruk mel når du ruller ut deigen.
Rull ut til små pølser og form som lussekatter.
Legg på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev i 1-2 timer. Pensle med et egg og pynt med rosiner
Stek i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.
Disse holder seg godt i flere dager, men kan også fryses ned om de ikke skal spises samme dag.

Lussekatter med gjær
Til 12 lussekatter trenger du
2 dl vann eller havremelk
1/2 pakke ferskgjær
100 gram smør
700 gram siktet speltmel
2 egg
120 gram lønnesirup (eller mer om du vil ha en søtere deig)
1 ts gurkemeie eller ca 1 gram safran, eventuelt en kombinasjon. 1 ts kardemomme er også godt
Pensle med et egg og pynt med rosiner
Sånn gjør du
Smelt smør og bland med havremelk/vann.
Smuldre gjær i en bakebolle og tilsett litt av den lunkne melkeblandingen mens du rører.
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett resten av melkeblandingen, speltmelet, krydder, egg og sirup.
Hev under plast eller kjøkkenhåndkle til deigen er dobbel størrelse, ca 4 timer
Rull ut til små pølser og form som lussekatter.
Legges på et bakepapirkledd stekebrett.
Etterhev under et kjøkkenhåndkle i ca 20 minutter.
Stekes i 10 minutter midt i ovnen på 200 grader.
Fryses ned om de ikke skal spises samme dag.
Her finner du oppskrift på enkle julekjeks.
Barnemat-TV! Lær å lage lussekatter på 10 minutter! ??? Skriv LUSSEKATT for å få oppskriften av Doris <3
Gepostet von Bare Bra Barnemat am Freitag, 8. Dezember 2017
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine
