Velg økologiske rosiner til barna

Velg økologiske rosiner til barna

Snart er det jul, og kanskje den tiden av året man også spiser mest rosiner? Det brukes i gløgg, deles ut i barnehagen og legges i barnas godteposer på juletrefesten. Her skal du få vite hvorfor det er lurt å velge økologiske rosiner til barna!

Mattilsynets årlige kontroll

Mattilsynet utfører årlig kontroll av sprøytemiddelrester i maten vår. Nylig ble den siste rapporten sluppet, og i 2021 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer , og 119 prøver av økologiske produkter. Resultatene viser blant annet at det er smart å velge økologiske rosiner fordi det er en av matvarene de ble funnet flest, og mest sprøytemiddelrester i.

Den gode nyheten var ingen funn av sprøytemiddelrester over grenseverdiene i norskproduserte produkter, og at det var to kontroller av økologiske rosiner og at disse også var uten sprøytemiddelrester.

Rosiner en versting

I 2021 ble det gjort 16 prøver av rosiner og det ble påvist sprøytemiddelrester i 14 av disse. Det ble funnet 95 stoffer fordelt på de 14 prøvene, og i den ene prøven fra USA ble det funnet rester av hele 16 ulike stoffer. Det er mange!

Heldigvis var ingen av disse over grenseverdiene, men selv om disse stoffene isolert sett ikke skal være uheldige vet vi ikke nok om den såkalte «coctaileffekten», altså hvordan disse stoffene oppfører seg og påvirke kroppen i kombinasjon. Man spiser jo heller ikke bare denne ene matvaren, men også mange andre matvarer som inneholder mange andre og flere sprøytemidler.

I juni 2022 kom det en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM), basert på Mattilsynets kontroll fra 2020.  Der konkluderer VKM med at prøvene av rosiner og druer fra Tyrkia «kan medføre helserisiko for barn». En prøve med tyrkiske rosiner inneholdt da rester av hele 15 ulike sprøytegifter.  

 

Sprøytemidlene på uheldig liste

Økologisk Norge skriver at flere av prøvene inneholdt stoffer som står på EUs verstingliste: “Candidates for Substitution”. Dette er stoffer hvor det er mye data som tyder på at de er miljø- og helseskadelige, men at det trengs mer dokumentasjon før de eventuelt blir forbudt. Erfaringsmessig vet vi at det dessverre tar lang tid før vi får det som ansees som tilstrekkelig dokumentasjon for å forby et stoff, og vi anbefaler derfor å være føre-var og velge økologiske rosiner til barna.

 

Sprøytemiddelrester er ikke tillatt i barnematprodukter

Visste du at det i barnematprodukter ikke er tillatt med sprøytemiddelrester? Det er altså produktene som spesifikt er rettet mot barn, som du finner i tørrvarehyllen med «barnemat» i butikken. Dette er for å være føre-var og beskytte de minste og mest sårbare barna.

Men, utfordringen oppstår nettopp fordi barn ikke bare spiser produkter fra denne barnemathyllen. De spiser også andre matvarer, som brød, melk og rosiner som ikke er underlagt det samme regelverket.

 

Ny kunnskap om sulfitter

Nylig kom Mattilsynet ut med en advarsel mot rosiner (og aprikoser) som er tilsatt sulfitter. Dette er en gruppe konserveringsmidler som ofte brukes i rosiner. De skriver at de fraråder rosiner tilsatt sulfitt til barn. Les hele advarselen her. 

 

Derfor anbefaler vi å velge økologiske rosiner til barna <3

 

I dette blogginnlegget har vi skrevet mer om hvorfor vi anbefaler å velge økologisk mat til de minste.

 

Økologiske rosiner finner du for eksempel hos Coop, Meny, Kiwi, oda.no, i helsekostbutikkene og på okoland.no.

Tips gjerne barnehagen din om denne artikkelen så de kan kjøpe inn økologiske rosiner til julefeiringen!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://okologisknorge.no/aktuelt/rosiner-stadig-en-gift-versting/

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2021.48327

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/kombinasjonseffekter_av_plantevernmiddelrester_i_mat.47293?utm_campaign=Nyhetsbrev&utm_medium=Epost&utm_source=Mattilsynet&utm_term=Kombinasjonseffekter_av_plantevernmiddelrester_i_mat&utm_content=Plantevernmidler%2C_Uoenskede_stoffer_i_maten%2C_Plantevernmidler

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.