Probiotika til baby - er det trygt og når kan det gis?
Probiotika til baby? Er det trygt og når kan det gis?

Probiotika til baby – er det trygt og når kan det gis?

Hvordan fungerer egentlig probiotika? Hva er det og bør det gis til barn? Vi har i det siste fått flere spørsmål om probiotika til barn og mange lurer på når det kan gis og om det er trygt.

Slik er barnets tarm

Små barn er spesielt sårbare for forandringer, de har umodne tarmer, en tarmflora som ikke er ferdig etablert og et immunsystem som ikke er ferdig utviklet. Den etablerer seg først ved 2 – 3 års alder. Det viser seg at det kan være spesielt viktig å legge til rette for at de riktige bakteriefamiliene og det brede mangfoldet av bakterier bosetter seg i tarmen helt fra start. Bakteriestammene som etableres i barndommen får mest sannsynlig dominere senere i livet også og kan ha stor betydning for helsen vår.

Hva er probiotika og hvordan fungerer det?

Probiotika er de tarmbakteriene som hjelper oss og gjør oss godt. I tarmen er det to bakteriestammer som vi vet peker seg ut som viktige, den ene er bifidobacterium og den andre er lactobacillus. Bifidobakteriene er de bakteriene som babyen har flest i tiden etter fødsel når du ammer, de pleier tarmen og holder sykdomsbakterier under oppsyn så de ikke får overtaket og gjør babyen syk. Mange bifidobakterier i tarmen reduserer risikoen for overvekt, og for at barnet ditt utvikler glutenintoleranse.

Lactobacillus er det mange av i skjeden og hvis babyen din har vært så heldig å få komme verden på den naturlige måten, overføres det mange lactobacillusbakterier til babyen under fødselen. Disse bakteriene beskytter mot sykehusbakterier og reduserer risikoen for å utvikle allergier, astma og eksem. Sammen med Bifidobakteriene har Lactobacillus viktige oppgaver som pleier tarmslimhinnen, bekjemper sykdom, bygger opp immunforsvaret, fordøyer maten, produserer vitaminer og fjerner stoffer som kan være farlige.

Probiotika til baby? Er det trygt og når kan det gis?

Her kan du lese mer om tarmstyrkende babymat og det jeg skulle ønske jeg visste før jeg fikk barn.

Probiotika tilsatt i mat

Det finnes matvarer som er tilsatt probiotika og det finnes tilskudd med probiotika.

Risikovurderinger utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkluderer med at vi vet for lite om effektene av store mengder av en spesiell bakteriestamme over tid på små kropper fordi bakteriefloraen i tarmen ikke er fullt ut etablert og immunsystemet ikke ferdig utviklet. På bakgrunn av dette er det ikke lov å selge barnematprodukter tilsatt probiotika til barn under ett år i Norge.

Probiotika som kosttilskudd

Lactobacillus reuteri er bakteriestammen som finnes i kosttilskuddet som finnes på markedet til de under 1 år. 2 studier på Biogaia som produserer Semper dråper som ikke har spesielt lang oppfølgingstid gjør at forfatterne konkluderer med at det er nødvendig med flere gode kliniske studier med lengre oppfølgingstid. Produsenten oppgir også at tilskudd av probiotika til barn og gravide kun bør brukes etter avtale med lege.

Det er flere enn VKM som uttrykker bekymring når det gjelder tilskudd av spesifikke bakterier.

Spesialist på tarmbakterier Tore Midtvedt om probiotika sier dette i et interessant innlegg om melkesyrebakterier.

Det er ikke opplagt at det mangfoldige økosystemet i tarmen er tjent med å tilføres store mengder melkesyrebakterier i monokultur.

Det er viktig å tenke på at bakterier utviklet i et laboratorium kan ha ulike egenskaper sammenlignet med de mange millionene av bakterier vi har i tarmen.

Er det noen probiotikatilskudd kan være bra for?

En metaanalyse fra 2018 konkluderer med at tilskudd av Lactobacillius reuteri kan være effektivt hos kolikkbarn som får morsmelk. Noen laktobakterier kan også redusere allergirisikoen hos barn som er tatt med keisersnitt. Det finnes også studier som viser effekt av probiotikatilskudd hos barn med eksem, allergi og ved forebygging og behandling av diaré.

Når det er sagt er det fortsatt manglende dokumentasjon på langtidseffekter, hvordan mat tilsatt probiotika eller probiotikatilskudd med en bestemt bakteriestamme påvirker tarmen og tarmbakteriene til de minste over tid. Derfor er det ikke anbefalt å gi probiotika regelmessig til barn under 3 år.

Det anbefales heller ikke å gi Cultura, Biola og BioQ til barn under 3 år regelmessig. Barn under 1 år skal ikke ha disse produktene. Det er nettopp fordi disse er tilsatt spesifikke bakteriekulturer som vi ikke kjenner langtidseffektene av å tilføre. 

 

Her finner du oppskrift på eplekraut og hjemmelaget yoghurt  som er matvarer fulle av gode bakterier.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

 

Kilder

A. R. Morgan et al., Differential modification of genetic susceptibility to childhood eczema by two probiotics. Clin Exp Allergy. 2014 Oct;44(10):1255-65. doi: 10.1111/cea.12394.

Arnold Berstad et al., Probiotic lactic acid bacteria – the fledgling cuckoos of the gut?, Microbial Ecology in Health and Disease, 2016 Microb Ecol Health Dis. 2016 May 26;27:31557. doi: 10.3402/mehd.v27.31557. eCollection 2016.

Chumpitazi BP, Shulman RJ. Five probiotic drops a day to keep infantile colic away. JAMA Pediatr 2014; 168(3): 204-5.

Goldenberg JZLytvyn LSteurich JParkin PMahant SJohnston BCProbiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrheaCochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 12. Art. No.: CD004827. DOI: 10.1002/14651858.CD004827.pub4

Indrio F, Di Mauro A et al. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2014; 168(3): 228-33.

Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis.
Valerie SungFrank D’AmicoMichaelD. CabanaKim ChauGideon KorenFrancesco SavinoHania SzajewskaGirish Deshpande, Christophe Dupont, FlaviaIndrio, Silja MentulaAnna ParttyDaniel Tancredi 

Picard, C., et al. «Review article:bifidobacteria as probiotic agents-physiological effects and clinical benefits.» Alimentary pharmacology & therapeutics 22.6 (2005): 495-512

Sung V, Hiscock H et al. Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial. BMJ 2014; 348: g2107.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Nytte- risikovurdering av probiotika i barnegrøt med fokus på bakterien Bifidobacterium lactis Bb12 http://www.vkm.no.

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/barnemat/probiotika_til_barn_under_ett_aar.3000

https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/risikovurderingavkosttilskuddmedlactobacillusreuteriprotectis.4.773639b215c8657f2a496f35.html

https://www.med24.no/kosttilskudd/baby-og-barn/semper-biogaia-draaper-m-melkesyrebakterier-10-ml?gclid=Cj0KCQjwy9LVBRDOARIsAGqoVnutNg0QBRcChQfQcxpjwi5y_A1XBsX0AUyBN3TPiabBCZG6NNnIfG8aAsSqEALw_wcB

Feil i artikkelen? Da setter vi pris på om du sender oss en mail på [email protected]

Melkesyrebakterier – gjøkunger i tarmen?

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Tarmstyrkende babymat - det jeg skulle ønske jeg visste sier 22. april 2018

[…] Lurer du på mer om tarmbakterier og probiotikatilskudd til baby og barn kan du lese mer her. […]

Svare
7 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her sier 16. juli 2020

[…] Produkter tilsatt enkelte bakteriestammer som cultura og biola bør begrenses, les mer her […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.