Eplekraut - verdens beste fermenterte kål - Bare Bra Barnemat

Eplekraut – verdens beste fermenterte kål

Eplekraut – verdens beste fermenterte kål

Endelig finner du eplekraut på bloggen. Denne fermenterte kålen lukter nok ikke himmel, men den smaker utrolig godt.

eplekraut

Du trenger:

1 kålhode
2 epler
5 fedd hvitløk
1 ss mineralsalt

Fremgangsmåte:

Du kan også rive kålen på et rivjern, da får du en ganske finkuttet kål. Du kan også helt enkelt kutte opp kålen med en kniv i så store biter du ønsker.

Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt. Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).

Kna kålen: 

Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen. Når du kan klemme væske ut av kålen er den fin.

I tillegg til et kålhode, river du 2 epler, og har i etter at du er ferdig med å kna kålen til den slipper væsken.

Skrell og riv 5 hvitløkfedd og bland hvitløk, epler og kål godt sammen. Hvitløken kan du rive på den fineste delen av rivjernet. Dette er mye enklere enn å bruke hvitløkpresse.

Fermentere:

Ha kålen over i en egnet beholder. En av mine favoritter er glass fra ikea, som rommer mye og er enkelt i bruk. Du kan også bruke fermenteringskrukker eller norgesglass. Ha kålen over i glasset og dytt kålen godt sammen med knyttneven.

Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk. Blir det ikke nok væske til å dekke, kan du etterfylle med litt vann.

La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.

Lagre: 

Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk. La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning. Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.

eplekraut

Tips:  

Bruk kålen inntil middager, og brødmåltider. Gjør det som ev vane å tilby barna litt fermentert kål inntil maten. Blir de vant med denne smaken allerede fra de er små, vil ha mye lavere terskel for å akseptere smaken resten av livet.

Hold deg frisk:

Fermentert mat som kål tilfører tarmen mange gode bakterier, som er gunstig for hele kroppen. Store deler av kroppens immunforsvar ligger i tarmen, og er helt avhengig av tilførsel av gode bakterier gjennom maten vi spiser.

 

Har du lyst å prøve deg på mer fermentert mat, finner du verdens enkleste surdeigsstarter her. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Snapchat her.

Bare Bra Barnemat

 

 

 

 

Klem fra Veronika og Stine.

About the Author Veronika Bjørnstad

Veronika elsker gode råvarer og mat laget med kjærlighet. Hun ønsker at alle barn skal få den beste starten på livet med bra mat. Det viktig at å ha respekt for naturen og dyrene vi spiser. Derfor streber hun etter at vi skal bruke hele dyret og spise mest mulig sprøytefri mat!

follow me on:

Leave a Comment:

5 comments
Probiotika til baby? Er det trygt og når kan det gis? says 5. April 2018

[…] finner du oppskrift på eplekraut og hjemmelaget yoghurt  som er matvarer fulle av gode […]

Reply
Kamilla says 22. April 2018

Hei 🙂 Vi prøvde å lage denne, og var først skeptiske til smaken. MEN den er jo supergod i taco og til pølser, og sammen med mye annet mat. Nam! Takk for oppskrift!

Reply
    Stine Pedersen Svarthe says 30. April 2018

    Å så godt å høre!:) Samme her, tok litt tid her og men nå er det en av favorittene til lille M 🙂

    Reply
Fermentering i båt – Vagabond says 18. May 2018

[…] Vi lagde eplekraut og tok utgangspunkt i oppskriften til Bare bra barnemat. […]

Reply
Katarina says 23. September 2018

Hei, har akkurat laget eplekraut for første gang. Trenger jeg å flytte væske i den nye glass hvor det oppbevares videre? Eller bare kål, eple, hvittløk?

Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Bli trygg på å barnematen selv. Få Babymatguiden gratis her.