Tarmstyrkende babymat - det jeg skulle ønske jeg visste
Tarmstyrkende babymat - det jeg skulle ønske jeg visste

Tarmstyrkende babymat – det jeg skulle ønske jeg visste!

Tarmstyrkende babymat er matvarer som styrker tarmen, og legger til rette for gode vekstvilkår for de gode bakteriene som bor i tarmen. Dette kan videre bidra til å styrke kroppen og immunforsvaret siden så mye som 70% av immunforsvaret vårt sitter i tarmen.

Man kan styrke tarmfloraen ved å tilføre bakterier og/eller å mate de gode bakteriene, i form av fiber. Det er heldigvis mye fokus på hvor viktig god tarmhelse er, og hvordan maten vi spiser påvirker tarmbakteriene og helsen vår – for det viser seg å være stadig viktigere.

Det er mange ting som påvirker tarmfloraen til babyen din, og det er verdt å vite mer om hva vi kan gjøre for å gi barna våre den beste starten på livet.

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Tarmhelse starter i mors mage

Hos barn starter påvirkningen allerede når babyen er inne i magen. Når barnet fødes påvirkes tarmfloraen umiddelbart av miljøet rundt, bakterier fra mors fødselskanal, kontakten med mor (og andre), og morsmelk.

Dette er ting som direkte har påvirket meg, og som jeg synes har vært tung lesning siden datteren min ble tatt med keisersnitt og vi opplevde noen av de typiske komplikasjonene som ofte hører med.

Keisersnitt

Når datteren min ble født kom hun til verden med keisersnitt, en kriseløsning som jeg er utrolig takknemlig for at finnes, men som også føltes vanskelig og trist. Det var gledestårer fordi alt gikk fint og det var tårer fordi jeg visste at keisersnitt ikke var den optimale måten å komme til verden på.

Bakterier fra mor er viktige

Når et barn kommer til verden vaginalt, gjennom fødselskanalen, får barnet bakterier fra mor. Det er viktige bakterier som sammen med andre bakterier fra hud, munn, morsmelk og miljøet rundt babyen, er med og koloniserer tarmen. Bakteriene hjelper til med å styrke immunsystemet og bidrar til god tarmflora, som igjen gir barnet ditt god helse.

Barn som kommer til verden med keisersnitt blir ikke utsatt for de samme bakteriene som en baby som får reise gjennom fødselskanalen. De senere årene er det stadig flere som gjør en såkalt «vaginal seeding» når barnet blir født med keisersnitt. Da tar man rett og slett væske fra mors vagina på en stelleklut og smører på babyens munn og nese for at de skal få noe av den samme eksponeringen som barn som blir født vaginalt får.

1 av 6 norske barn får ikke overført de viktige bakteriene fra mor under fødselen

Så mange som 1 av 6 barn kommer til verden som keisere og keiserinner: de blir løftet ut av magen fremfor å bli skviset ut vaginalt.

Barn tatt med keisersnitt har økt risiko for atopisk sykdom, og spesielt matallergi, men også astma. Årsaken kan være at babyen ikke kommer i kontakt med bakteriefloraen under fødsel, og koloniseringen av tarmen påvirker immunforsvaret. Keisersnittbarn har også høyere risiko for å utvikle pusteproblemer, økt behov for intensiv behandling og overflytting til barneavdelingen.

Min erfaring

Dette stemte ganske bra for oss. Da datteren min ble tatt med keisersnitt hun hadde uregelmessig puls og mistanke om infeksjon. Hun ble derfor raskt flyttet over til nyfødt intensiven på sykehuset.

Da vi startet med den første babymaten og jeg skulle introdusere egg reagerte hun med oppkast og diaré.

Keisersnitt er som oftest ikke et valg, men en løsning som redder liv. Det er derfor lurt å fokusere på det som er positivt fremfor ulempene et keisersnitt kan føre med seg.

For barn født med keisersnitt

Hvis ditt barn også ble født med keisersnitt, kan det være greit å vite om ulempene sånn av vi keisersnittmammaer og pappaer kan ta noen grep for å bedre helsen til vår lille keiser. Gode bakterier kan heldigvis tilføres på andre måter, gjennom god, næringsrik og tarmstyrkende babymat.

Antibiotika

Det er ingen hemmelighet at antibiotika tar knekken på mange av bakteriene i tarmen, uavhengig om de er gode eller dårlige. Noen ganger kan antibiotika skille mellom liv og død, og andre ganger klarer vi oss uten.  Når det gjelder små barn er terskelen for å gi antibiotika lavere enn til oss voksne. Det fikk i hvertfall jeg vite, både da jeg lå med antibiotika intravenøst under fødsel, og da datteren min fikk antibiotika på grunn av mistanke om infeksjon.

De minste er ekstra utsatt

De minste er ekstra utsatt fordi de ikke har rukket å bygge seg opp en sterk tarm og et godt immunforsvar. Starten blir så klart ikke spesielt mye bedre med en antibiokakur, men det er en minimal pris å betale med tanke på konsekvensene av å la være.

Små barn har en tarmflora som er mer ustabil en oss voksne og barnetarmene bruker også lenger tid på å komme seg etter en antibiotikarunde.

Amming og hudkontakt

Amming har mange fordeler og morsmelk er rett og slett supermat. Spesialdesignet for å forsyne de små med antistoffer og bakterier. Morsmelk inneholder bifidobakterier og når en hel hær av denne bakteriestammen får bosette seg i tarmen det første leveåret har barnet mindre risiko for å bli overvektig senere i livet. Morsmelken er både antibakteriell og betennelsesdempende. Den inneholder også nyttige, levende bakterier som styrker tarmfloraen. I tillegg inneholder de fiber, såkalte oligosakkarider som fôrer de gode bakteriene og bidrar til et større bakteriemangfold, som er positivt. Du kan lese mer om morsmelk i denne posten. 

Keisersnitt er assosiert med mindre amming, og morsmelk skal virke beskyttende mot blant annet krybbedød, infeksjoner, atopisk sykdom, overvekt, høyt blodtrykk og diabetes.

Tarmbakteriene fortsetter å kolonisere og bygge opp tarmen og det viser seg at de 3 første årene er viktig for tarmfloraen før den etableres.

Hva kan jeg gjøre for å bygge opp en sterk tarmflora?

Tarmstyrkende babymat er mat som både styrker og bygger opp en sterk tarmflora. En av de viktigste tingene du kan gjøre for å bygge opp en sterk tarmflora med mangfold av gode bakterier er å lage barnematen selv. Når du gir hjemmelaget barnemat gir du tarmen levende mat som inneholder næringsstoffer, vitaminer, mineraler, antioksidanter og stoffer som er naturlig tilstede i mat. Maten inneholder mange stoffer som virker sammen og som vi ikke vet virkningen av om vi isolerer de og tar de som tilskudd eller setter de tilbake i andre matvarer.

De beste forutsetningene for å bygge opp en sterk tarmflora gir du barnet ditt ved å gi hjemmelaget barnemat. Her er noen matvarer du kan inkludere i kostholdet til barnet ditt

 

Lurer du på mer om tarmbakterier og probiotikatilskudd til baby og barn kan du lese mer her.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her

 

Kilder

Eggesbø M, Botten G, Stigum H et al. Is delivery by cesarean section a risk factor for food allergy? J Allergy Clin Immunol 2003; 112: 420 – 6.

Salam MT, Margolis HG, McConnell R et al. Mode of delivery is associated with asthma and allergy occurrences in children. Ann Epidemiol 2006; 16: 341 – 6.

Tollanes MC, Moster D, Daltveit AK et al. Cesarean section and risk of severe childhood asthma: a population-based cohort study. J Pediatr 2008; 153: 112 – 6.

McVea KL, Turner PD, Peppler DK. The role of breastfeeding in sudden infant death syndrome. J Hum Lact 2000; 16: 13 – 20.

Leung AK, Sauve RS. Breast is best for babies. J Natl Med Assoc 2005; 97: 1010 – 9.

Chen chen, et.al. «The microbiota continuum along the female reproductive tract and its relation to uterine-related diseases»

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Bananbrød med valnøtter og rosiner fra 6 måneder sier 12. juni 2018

[…] Vil du lese mer om tarm kan du lese det Stine skulle ønske hun visste om baby og tarm her. […]

Svare
Bønneburger med potetsalat - tarmstyrkende grillmat sier 18. juni 2018

[…] Vil du lese mer om tarm kan du lese det Stine skulle ønske hun visste om baby og tarm her. […]

Svare
Hvorfor jeg valgte å slutte med ammingen - er morsmelk så viktig? sier 7. august 2018

[…] jeg kunne gjøre for å gi barnet mitt det beste utgangspunktet siden både hun og jeg hadde flere utfordringer etter fødselen. Det er mye du kan gjøre selv for barnet ditt i etterkant om du ikke får til å amme. Det du […]

Svare
Probiotika til baby? Er det trygt og når kan det gis? sier 9. juni 2020

[…] Her kan du lese mer om tarmstyrkende babymat og det jeg skulle ønske jeg visste før jeg fikk barn. […]

Svare
Fra keisersnitt til vaginal drømmefødsel - les fødselshistorien min her sier 11. september 2020

[…] Jeg har hørt mange kalle fødselen sin for drømmefødsel men jeg hadde virkelig ikke trodd jeg skulle bruke det ordet for å beskrive min fødsel⁣ Riene startet brått og effektivt rett før kl 17 mandag. Det var noen helt sjuke tak, svetten begynte å sile med en eneste gang mens jeg pustet meg igjennom riene. ⁣ Jeg brukte det jeg hadde lært i kurset hypnobirthing fra Line positiv fødsel og det var utrolig effektivt. ⁣ Disse to setningene sa jeg til meg selv ⁣igjen og igjen ⁣ «For hver rie er jeg er steg nærmere å møte barnet mitt»⁣ ⁣ «Kroppen min er designet for å føde»⁣ Her kl 17.57 hadde jeg så vondt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Hadde det ikke vært for at det var i besøkstiden og pappaen var der med meg hadde jeg insistert på å sjekke åpning før. Rett etter dette bilde hadde jeg 6 cm og ble trillet inn på føden. Det var utrolig intenst og gikk så fort. Når pressriene startet foreslo jordmor at jeg skulle bruke tau og dra i tauet mens jeg presset – det var helt fantastisk effektivt! Sammen med teknikkene fra kurset hypnobirthing (positiv fødsel) ⁣ Jeg trodde jeg skulle revne i to men plutselig kl 18.58 var han ute – helt perfekt⁣ ⁣ Jeg er overbevist om at dagene etter termin var veldig viktige og nærmest uvurdelig for at fødselen min ble så fin. Jeg kjente jo hvordan kroppen min og babyen ble mer og mer klar for hver dag som gikk⁣ Tusen takk til de fine jordmødrene, barnepleierne, legene både før under og etter fødsel, til Positiv Fødsel og Fødebagen og ikke minst til min kjære Her kan du lese mer om hva jeg skulle ønske jeg visste om tarmstyrkende babymat […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.