Stine om hvordan hun løste utfordringene med den første babymaten

 

Hei! Jeg heter Stine og er mamma til Madeleine som er født i september 2015 og Krisander som er 5 år yngre. Jeg har en bachelor i ernæring, har jobbet flere år som kostholdsansvarlig i barnehage og i 2017 stiftet vi Bare Bra Barnemat fordi vi ønsket å bidra til å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat! Vi vil også at flere mammaer skal stole på seg selv i et samfunn hvor alle har meninger og råd til deg som er nybakt mamma. De er kanskje godt ment, men kan være både forvirrende og gjøre deg mer usikker når du skal begynne med den første babymaten. Håper min erfaring kan bidra til å bli tryggere på deg selv og de avgjørelsene du tar som mamma.

Hva som var ekstra viktig for meg når vi startet med fast føde

Tiden går så utrolig fort, det føles som en evighet siden Madeleine begynte med smaksprøver. Hva skjer egentlig med tiden når man får barn, jeg tror faktisk døgnet blir kortere. Uansett så husker jeg i hvert fall veldig godt hva som var viktig for meg da vi begynte å introdusere mat. Siden både jeg og Madeleine hadde en kjip start med keisersnitt, antibiotikakurer, langvarige ammeproblemer og ikke minst mange tårer!! Var jeg veldig motivert for å gi skikkelig bra mat. Her skulle det ikke snike seg inn noen sprøytemidler og heller ikke noe som kunne påvirke tarmen og stjele de få gode tarmbakteriene. Så derfor var det ekstra viktig for meg å velge økologisk, bruke matvarer av god kvalitet og med et høyt næringsinnhold. Bra ernæring ble enda viktigere enn det noen gang hadde vært.

6 måneder og en overfora liten plugg?

På 6 månederskontrollen fikk jeg beskjed om å starte med noe annet enn morsmelk. Madeleine var skikkelig glad i pupp, en glad og fornøyd liten plugg og jeg ble overraska over at de sa at hun var så tjukk på helsestasjon. Kan en frisk baby som fullammes få overvekt og fedme? Det var nytt for meg. Så nå skulle jeg trappe ned på amming, nattamming fikk jeg beskjed om å trappe ned og slutte med. Vi prøvde faktisk å kutte nattamming, noe jeg skammer meg litt for å si fordi jeg i etterkant forstod at det var alt for tidlig.  Jeg tenker at jeg burde skjønt bedre, Madeleine var jo ikke klar! Hun var ikke klar for å bli fratatt nærhet, trygghet og kos fra mammaen sin.

Kostholdsråd om kjøpegrøt

På 6 måneders-kontrollen hadde vi også en lang prat om kosthold hvor jeg kun fikk tilbudet om å gi jernberiket ferdiggrøt som den første babymaten. Så vi pratet vi litt om hva vi tenkte å gi datteren min, hun var veldig bekymret og ville ha meg til å lage hjemmelaget grøt. Vi gjorde et bevisst valg om å ikke gi grøt. Jeg mener ikke at det er feil å gi grøt, men jeg ville ikke starte med smaksprøver på grøt. Vi ville gi grønnsaker, bær og frukt i alle regnbuens farger, egg, kjøtt, fisk, avokado, kraft, olivenolje, smør.

Den første babymaten

Rundt 6 ½ måned startet vi så smått med søtpotet og eggeplomme, nå husker jeg faktisk ikke om det var plomma eller poteten først. Hun fikk en liten smaksprøve rundt lunsjtider hver dag, eller i hvert fall de dagene vi var hjemme så det passa seg sånn. Ellers brukte vi alltid olivenolje/smør og noen ganger kraft i mosene og prøvde å innføre en ny matvare ca hver 3. dag. Avocado, gulrot, brokkoli, pastinakk, pære, kjøtt og fisk var andre matvarer hun fikk til å begynne med. Noen dager kunne det være en skje, en annen dag ville hun ikke ha noe (bare pupp da), mens neste dag spiste hun flere skjeer.

Hver gang datteren ble forkjøla/syk eller fikk tenner var det bare puppen som gjaldt. Det kunne vare i et par dager eller et par uker og sånn er det enda. Hun har alltid fått pupp så ofte og når hun har vist tegn til det. Det fungerte veldig fint for oss og Madeleine var og er en blid og fornøyd liten jente. 

Mine 4 kjappe supertips i prioritert rekkefølge <3

  1. Ta det med ro, dere har god tid.
  2. Lytt til babyen din
  3. Stol på deg selv, du kjenner din baby best. 
  4. Last ned babymatguiden, den er gratis og hjelper deg trygt i gang med fast føde

 

Har du et tips som du vil dele? Skriv de gjerne i kommentarfeltet 🙂

 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

1 kommentar
Vi vil minne deg på en ting som er viktigere for barnet ditt enn noe annet sier 23. desember 2017

[…] fra du starter med den første babymaten har du muligheten til å gi barnet ditt den beste starten på livet med god, næringsrik og bra […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.