Har babyen din treg mage eller forstoppelse? Prøv dette!

Har babyen din plutselig fått tregere mage eller virker forstoppet? Uteblir bæsjebleiene og babyen virker utilpass? Her får du tipsene som kan få fart på magen igjen!

Ofte kan det første møte med smerter hos våre små, være relatert til magen. Både når de går fra å være ernært via navlestrengen til melk, enten fra bryst eller flaske – og når de går fra melk til fast føde, er det store endringer fordøyelsen må tilpasse seg.

Barn som fullammes får normalt ikke forstoppelse. Får barnet morsmelkerstatning (mme) eller fast føde, forekommer forstoppelse hyppigere.

Husk at når baby starter med smaksprøver og mer regelmessige måltider med fast føde, er det helt naturlig og veldig vanlig at avføringsmønsteret endrer seg. Det gjør det for alle. Bæsjen kan bli fastere og få en annen farge. Men siden barnet fortsatt også får morsmelk og/eller mme vil utseende på avføringen variere.

Hvis avføringen blir hard eller det går mer enn 2 dager mellom hver avføring hos spedbarn (mindre enn 6 mnd) som får mme, bør man gjøre tiltak for å forhindre forstoppelse hos barnet.

Snakk med helsesykepleier, eller kontakt lege dersom du er bekymret, tilstanden ikke bedrer seg,  eller du mistenker endringene i avføringsmønster er relatert til noe annet enn normale endringer som skjer ved innføring av fast føde.

Tegn på treg mage eller forstoppelse kan være

  • Sutring, gråt og ubehag når babyen din bæsjer
  • Utspilt og oppblåst mage
  • Spenner kroppen, knytter hendene og drar beina opp mot magen
  • Tørr, hard og klumpete avføring
  • Lite og sjelden avføring i forhold til normalen hos ditt barn. Husk også at normalen hos de minste barna kan variere fra så mye som 10 ganger om dagen til 10 dager mellom hver bæsj.

Konkrete tips som kan hjelpe ved treg mage

Amming

Prøv å amme både før og etter måltidet. Bland også inn litt morsmelk i maten. Redusere eventuelt mengden mat og øk ammingen litt i en periode, før du introduserer mer mat igjen. Morsmelk inneholder mye fett, levende enzymer som kan hjelpe på å fordøye annen mat og er lettfordøyelig.

Bløtlegging av korn

Mange start med å gi korn, brød og grøt til baby, men korn er relativt tungt fordøyelig. Hvis du bløtlegger korn før du skal bruke det i grøt eller brød, starter man nedbrytningsprosessen som gjør kornet mer lettfordøyelig: skallet sprekker opp, enzymer aktiveres og såkalte antinæringsstoffer nøytraliseres.

Velg surdeigsbrød

Når du baker med en surdeigskultur skjer det en fermenterings-, eller gjæringsprosess som gjør kornet og brødet med lettfordøyelig. De levende bakteriene bryter ned stivelse og gluten allerede før du får det inn i din mage og skal fordøye det.

Bruk fettsyrer i maten

Bland alltid inn litt fettsyrer i grøt, frukt-, og grønnsaksmos. Det balanserer næringsinnholdet i måltidet og gjør maten lettere å fordøye. Du kan bruke fettrike råvarer som avokado, nøttesmør eller smør, eller rene oljer. Bruk ½ – 1 ts med for eksempel smør, olivenolje, rapsolje eller kokosolje. Rør det inn rett før servering.

Gi ekstra fettsyrer/olje i tillegg

Dette er et tips mange har god nytte av! Tenk på konsistensen til olje og hvordan den kan hjelpe avføringen å skli lettere gjennom tarmen. Mange tenker først og fremst på mer fiber ved treg mage, men mer fett i kosten kan også være nyttig for normalisere tarmtømmingen. Gi ½ ts med ren olje en eller flere ganger om dagen, i tillegg til å bruke det i mat. Du kan bruke en hvilken som helst matolje, og det kan være fint å veksle mellom de ulike for å også få i seg en variasjon av de ulike fettsyrene som finnes i ulike oljer. Velg alltid kaldpresset, økologisk og på mørk glassflaske for best mulig kvalitet.

Her er noen forslag til type olje:

  • Olivenolje – Inneholder mye omega-9 og de ulike variantene kan ha ulik smak, noen er mer kraftige enn andre. velg kaldpresset.
  • Rapsolje – Er relativt smaksløs, og har en fin balanse mellom omega-3 og omega-6
  • Linfrøolje – Er en god plantekilde til omega-3 men ganske kraftig bitter smak. Må ikke varmes opp!
  • Hampføolje – Er en god kilde til omega-6, mild nøtteaktig smak. Må ikke varmes opp!
  • Kokosolje – Inneholder hovedsakelig mettet fett, og har en mild smak av kokos. Den er fast i romtemperatur men smelter ved ca 26 grader og når man tar den i munnen.

Chiafrø

Lag en chiagrøt med 1 ss chiafrø og 2 dl væske, for eksempel vann eller kokosmelk. La stå i minst 10 minutter, men gjerne over natten. Du kan også bruke chiafrø i grøt. Det er en anbefalt begrensning på ca 15 gram chiafrø daglig til voksne, så pass på å ikke overdrive mengden til små barn.

Chiafrøene binder væske, sveller og er slimdannende, og kan være med på å regulere fordøyelsen. Chiafrø kjøper du på dagligvare eller helsekost.

Papaya

Inneholder fordøyelsesenzymer som kan hjelpe på nedbrytningen og fordøyelsen av andre matvarer. Gi ren papaya som mos eller bland i grøt eller med annen frukt.

Sviskemos eller sviskesaft

Svisker inneholder mye fiber og har en drivende effekt. Gi ren sviskemos eller bland det inn i grøt, frukt- eller grønnsaksmos. Her finner du oppskrift på sviskemos. 

Du kan også gi litt ren sviskesaft på skje eller i kopp, da legger du sviskene i bløt i noen timer og tar vare på væsken. Hvis du skal bruke væsken må du bruke økologiske svisker.

Tilby vann til måltidet

Når man øker fiberinntaket i kosten er det viktig med tilstrekkelig med væske for å holde avføringen myk. Når baby starter med fast føde kan du tilby vann ved siden av måltidet. Husk også at morsmelk og mme inneholder mye vann, og at dette skal utgjøre hoveddelen av føden det første leveåret. For mye vann vil fylle opp de små magesekkene uten noe vannet nyttig innhold, så ikke overdriv mengden vann.

Kraft

Bland inn litt kraft (f eks kyllingkraft) i maten, eller gi en ren teskje med kraft. Dette inneholder mye fett og er lettfordøyelig. Her finner du oppskrift på hjemmelaget kraft.

 

Maltekstrakt i morsmelkerstatningen

Maltekstrakt er en sirup laget av korn (inneholder derfor gluten) som kan hjelpe mot treg mage. Bruk 1 – 2 ts maltekstrakt som blandes i melken, 2 – 3 ganger daglig. Kjøpes på dagligvare.

Melkeprodukter med gode bakterier

Gi syrnede melkeprodukter med gode bakterier til de litt eldre barna som sliter med treg mage. Kefir er et eksempel på syrnet melk som inneholder nyttige levende bakterier som kan regulere fordøyelsen. En bakterieflora i ubalanse kan nemlig gi treg mage. Små mengder kefir kan serveres fra 10 måneder.

Magemassasje

Gi barnet litt massasje på magen for å stimulere musklene i tarmen som forflytter avføringen nedover. For oss eldre vil fysisk aktivitet stimulere tarmbevegelse, men for de små som ligger mye stille kan de behøve litt hjelp.

Masser gjerne flere ganger om dagen og gjerne som en rutine ved bleieskift.

  • Bruk flat hånd og gjør en jevn regnbue-bevegelse fra din venstre mot høyre side av babyens mage, når baby ligger på ryggen foran deg. Bruk gjerne litt nøytral massasjeolje for at hånden skal skli lett over magen
  • Sykle med beina
  • Hold tak på babyens knær og trykk de forsiktig inn mot brystet. Vugg
    gjerne litt frem og tilbake fra side til side.

Sjekk gjerne en video på YouTube!

Unngå mat som kan virke forstoppende

  • Blåbær
  • Banan
  • Loff
  • Hvit ris og pasta
  • Kumelk som drikke

Forhåpentligvis kan en eller flere av disse tipsene gjøre at plagene avtar og fordøyelsen til barnet normaliserer seg.

Her finner du oppskrift på sjokolade mot forstoppelse som kan gis fra 12 måneder.

 

Håper noen av disse tipsene kan hjelpe på magen til babyen din. PS: Mange av disse tipsene vil også hjelpe for voksne som sliter med magen.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/forstoppelse-hos-barn/

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Ane sier 2. desember 2022

Vi kuttet grøt og korn etter tips fra dere, og plutselig har ikke frøkna forstoppelse lenger. Hurra!
Har du tips til hva vi kan servere til frokost/kvelds i stedet for grøt/korn? Det er merkelig hvor mye av maten vår vi har korn i når vi tenker oss om 🙂

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 5. desember 2022

    Hei Ane! Tusen takk for at du gir oss tilbakemelding på rådene vi har gitt, det gjør at vi kan formidle dette med enda større trygghet til andre i samme situasjon <3 Ja, det er helt riktig som du sier, vi spiser mye korn i Norge (grøt, brød, rundtstykker, fajitas, lefser, polarbrød osv.). Her får du noen tips til hva du ellers kan servere:
    - smoothie
    - egg (kokt, stekt, eggerøre, omelett)
    - plukketallerken med pålegg, frukt, bær, kjøtt, fisk (ta det du har i kjøleskapet og det som trengs å spises opp)
    - lapper og vafler med mer grønnsaker og mindre korn
    - matmuffins
    - gjerne middagsrester, de små bryr seg ikke om at dette ikke er "vanlig"

    Du finner en del oppskrifter i oppskriftsarkivet vårt her på bloggen 😀 Hvis du er medlem i Barnematfabrikken, vår medlemsportale, har vi laget et helt eget hefte med tips til hva man kan servere til frokost, lunsj og kvelds når man trenger litt inspirasjon 🙂

    Hilsen Thea BBB

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.