Sviskemos til babyen din - kan serveres fra du starter med fast føde
sviskemos

Sviskemos til babyen din – kan serveres fra du starter med fast føde

Svisker er tørkede plommer som inneholder mye fiber. Mange bruker dette for å regulere treg mage hos babyen. Det er også mulig å gi litt (1 – 2 ts) av saften som du bløtlegger sviskene i. Dette anbefaler vi kun dersom du bruker økologiske svisker.

Når kan du gi sviskemos?

Du kan også gi dette til barn fra tidligst 4 måneder. Merk at barn tidligst skal ha fast føde fra 4 måneder, men at man kan starte da dersom babyen kun får morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning har også en tendens til å gi litt tregere mage hos baby.

Du må prioritere jernrike matvarer når du starter med fast føde, og svisker inneholder ikke mest jern, så denne anbefaler vi å eventuelt tilsette i grøt for mer fiber og smak eller å bruke dersom du opplever treg mage. Da må du røre inn morsmelkerstatning eller morsmelk i mosen. Her kan du lese mer om jern og jernrike matvarer.

Oppskrift

Passer fra du starter med fast føde, tidligst fra 4 måneder

Gir 1 glass/ to isterningsbrett med sviskemos som du kan fryse i terninger

Allergener: ingen

Ingredienser

150 gram økologiske svisker

Vann til bløtlegging

Slik gjør du

Det er lurt å bløtlegge sviskene for å gjøre de mykere slik at det blir enklere å mose de til en purè. Dette kan du gjøre i minimum 1 time, men også over natten. Hvis du lar de stå over natten er det lurt å sette de i kjøleskapet. Du kan også koke de i noen minutter hvis du har mindre tid, men å bløtlegge er mer skånsomt og bevarer mer av varmesensitive næringsstoffene i sviskene. Du trenger altså ikke å både bløtlegge og koke de – det har i teorien samme hensikt: å gjøre de mykere så det er enklere å mose de. 

Når du bløtlegger fyller du en skål med vann og sviskene i så vannet dekker sviskene.

Etter at du har bløtlagt sviskene heller du av vannet i et glass. Hvis du ønsker å ta vare på det kan du helle det på et glass og oppbevare det i kjøleskapet i maks 2 dager.

Bruk er kjøkkenmaskin for å lage mos av sviskene. Hvis det er vanskelig å få kniven til å få tak i sviskene kan du ha oppi litt av vannet.

Fordel de i isterningsformer for å fryse det ned. Popp de gjerne ut av formen og ha det over på et større glass når de har blitt frosset. Denne porsjonen gir ca 18 terninger med mos. De er holdbare ca 2 dager i kjøleskap og ca 3 – 4 mnd i fryser.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Kristina sier 10. november 2022

Hei! Jeg har lyst til å lage sviskemos til min baby på 4 måneder. Skal blande litt i grøten grunnet hardere mage (etter anbefaling fra helsestasjon..) Men jeg stusser over setningen ovenfor: Merk at barn tidligst skal ha fast føde fra 4 mnd, men at man kan starte da dersom babyen kun får morsmelkerstatning.
Jeg ammer og gir ikke MME. Kan mosen bare gis når man gir MME?
Hilsen Kristina

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 10. november 2022

  Hei Kristina! Anbefalingen for når man skal starte med fast føde er slik: det anbefales å fullamme til 6 måneder hvis mor og barn trives med det. Så Helsedirektorates anbefaling er altså egentlig at man venter med fast føde til babyen din er 6 måneder.

  Men, du kan starte tidligere hvis:
  – barnet trenger mer mat (enn det puppen tilsynelatende klarer å gi)
  – våkner hyppig
  – ikke legger tilstrekkelig på seg
  – virker veldig interessert i annen mat
  – eller kun eller hovedsakelig får morsmelkerstatning

  Da starter man altså mellom 4 – 6 måneder for man skal ikke gi noe annet før babyen er 4 måneder. Man knytter denne anbefalingen til morsmelkerstatning fordi ulike smaker er viktig for å forebygge kresenhet, og morsmelkerstatning kun har èn smak, i motsetning til morsmelk som endres og tar smak av mors kosthold.

  Du kan altså starte før hvis baby er klar for det, men da anbefaler vi også å se etter tegnene på at babyen din er klar fast føde, og ikke kun alder. De finner du her: https://www.barebrabarnemat.no/er-babyen-klar-for-fast-fode/

  Var det oppklarende for deg? Hilsen Thea, ernæringsrådgiver i BBB

  Svare
   Kristina sier 10. november 2022

   Ja, veldig bra! Tusen takk😊

   Svare
Sandra sier 22. juli 2023

Hei! Forstår jeg det riktig at man ikke tenger å koke økologiske svisker i det hele tatt? Kun legge i bløtt og deretter mose og gi til barnet, uten at dem er kokt?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 24. juli 2023

  Stemmer – du trenger ikke å koke disse. Svisker kan jo også spises tørket – så kokingen eller bløtleggingen er kun for å gjøre de mykere så det blir lettere å mose de så man får tilpasset konsistens til baby. SÅ hvis du bløtlegger å får most da etter det, trenger du ikke koke de. Koking kan du eventuelt gjøre hvis du har dårlig tid eller de er veldig tørre – men bløtlegging er bedre fordi det bevarer flere av næringsstoffene 🙂

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.