Kraft - hvordan bruke det i babymaten?

Kraft – hvordan bruke det i babymaten?

Har du hørt om kraft? Det lager man av bein, brusk og skinn fra fisk, kylling, storfe eller andre dyr. Det er en super måte å utnytte flere deler av dyret på, og det blir en skikkelig næringsbombe. I tillegg gir det nydelig smak, og danker ut etterligningen «buljong». Du kan enkelt lage det selv, eller kjøpe ferdig kraft.

Kan man gi kraft til baby?

Du kan trygt servere kraft til babyen din fra 6 måneder. I sin naturlig form er det rett og slett bare kokt og trukket lenge med vann. Du kan blande inn litt kraft i babygrøten, grønnsaksmosen eller middagsrettene. 

Hvordan brukes det?

Vi anbefaler å bruke kraft som smakstilsetning i retter som supper, sauser og gryter. Du kan bruke dette til middagsrettene til hele familien fremfor buljong som ofte inneholder mye salt, sukker, gjærekstraker og aromaer – og lite av den originale råvaren. 

Hvorfor er det nyttig?

Kraft inneholder i motsetning til buljong masse protein, fettsyrer og mineraler. Ved å koke opp og deretter la det trekke lenge vil mer og mer av næringsstoffene som finnes i bein, brusk og skinn bli trukket ut. Det er spesielt rikt på proteinet kollagen som det finnes mye av i bein, brusk, sener og skinn.

Næringsinnholdet i kraften vil variere, avhengig av råvaren og hvor lenge kraften er trukket. Noen koker også beinkraft med rotgrønnsaker for å gi kraften mer smak. Vi anbefaler å velge ferdigkjøpt eller lage kraft fra økologiske dyr, da får du best kvalitet. 

Kraft kan også fungere som en fordøyelseshjelper for små babymager (også for voksne mamma- og pappamager) på grunn av det høye fettinnholdet og fordi det er så lettfordøyelig. 

kraft til baby

Hvordan lage kraft selv?

Du kan kjøpe kraftbein på utvalgte butikker med ferskvaredisk. Noen leverandører selger også ferdig vakumpakket kraft-skrog fra kylling, for eksempel fra Holte Gård. Dette får du tak i på utvalgte Menybutikker. 

Dyrket.no har som regel et utvalg av kraftbein fra økologisk dyrehold.

Du kan også kjøpe en hel kylling som du parterer og koker kraft på alt annet bortsett fra muskelkjøttet.

Hvis du kjenner en jeger kan du få bein fra viltkjøtt. Pass bare på at det ikke er skutt med blyammunisjon ettersom man skal være forsiktig med det til små barn.

Hvis du kjøper en hel fisk som du sløyer selv eller reker som du skreller kan du koke kraft på avfallet herfra. Det lukter ganske stramt, men gir nydelig smak!

Slik gjør du for å lage hjemmelaget kraft i sin enkleste form:

Legg kraftbein / fiskeavskjær / kyllingskrog i en stor kjele og fyll opp med vann så det dekker.

Hvis du vil ha smak på kraften kan du tilsette løk, gulrot, sellerirot eller urter som for eksempel løpstikke.

Kok opp og la det små koke i 20 minutter. Skru deretter ned varmen, sett på et lokk og la det putre lenge, gjerne i 12 timer. Gjør det på en søndag når du er hjemme, eller la det stå over natten hvis du stoler på komfyren din. Da får du trukket ut masse av næringen fra det som ellers ville vært avfall.

Sil deretter av kraften og fordel den gjerne på små glass som du kan fryse ned. Da kan du enkelt ta opp porsjoner når du trenger det. Husk å skrive på hva det er og dato. Det er holdbart ca 3 – 6 mnd i fryser.

Hvordan bruke kraft?

Til babyer kan du som nevnt over røre inn litt i babygrøt, grønnsaksmos eller middagsretter. Her er noen av våre andre favoritt-måter å bruke kraft på:

  • Koke grønnsaker i kraft fremfor vann
  • Koke ris eller quinoa i kraft
  • Tilsette et glass i supper
  • Bruke det som base for sauser
  • Ha det i bolognese saus
  • Bruke det i gryter

Hvis du vil prøve deg på en nærende suppe med kraft kan vi anbefale å tilsette det i tomatsuppe eller i denne ragúoppskriften.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

Fallon, Sally., M. & Daniel, Kaayla, T. (2017). Nourishing broth: An Old-Fashioned Remedy for the Modern World. New York:Grand Central Life and Style.

Daniel, Kaayla, T. (2003). https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

16 kommentarer
Pamela sier 10. mai 2018

Hei! Ønsker gjerne å lage denne kraften, men ble litt usikker på framgangsmåten slik dere har skrevet den. Etter å ha kokt opp alt første gangen, skal man da bytte ut det vannet og koke opp igjen?

Svare
Smakfull thailandsk kyllinggryte som kan gis fra 6 måneder sier 15. januar 2019

[…] En deilig og smakfull kyllinggryte som kan gis fra barnet er 6 måneder gammelt. Bruker du egen kraft i oppskriften, blir også gryten enda bedre. Oppskrift på kraft finner du her. […]

Svare
Hilde sier 24. november 2020

Hei,
Jeg laget leverposteien deres til barna mine, og den ble veldig godt mottatt!
Jeg skulle derimot visst hvor lenge den holder i kjøleskap. Har fryst to bokser med leverpostei, men den som står i kjøleskapet hadde vært greit å vite hvor lenge den var ok å spise 🙂

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 26. november 2020

    Hei, som hovedregel holder det 2 dager i kjøleskap, vil foreslå å fryse ned i små porsjonsstørrelser som du kan ta opp 🙂

    Svare
Anna sier 24. september 2021

Hei! Jeg lurer på om det går an å kjøpe kraft fra butikken hvis jeg ikke har tid til å lage denne? Jeg så at den inneholder salt, så tenker kanskje ikke? Baby er 7 måneder gammel.

Svare
Anna sier 3. oktober 2021

Hei! Hvis jeg ikke har tid til å lage kraft til oppskriftene dine, kan jeg da kjøpe kraft fra butikken istedenfor? Det står på noen varianter at de er uten salt.

Svare
Anna sier 3. oktober 2021

Hei! Hvis jeg ikke har tid til å lage kraft til oppskriftene dine, kan jeg da kjøpe kraft fra butikken istedenfor? Det står på noen versjoner at de er laget uten salt.

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 8. januar 2022

    Hei, ja Jacobs og Maggi har noen gode variante med mer råvare, mindre unødvendig og mindre salt. Hilsen Thea BBB

    Svare
Sara Øverbø sier 20. juni 2022

Hei! Kan man trygt bruke kraft kjøpt i butikken også? F eks kraft fra Jacobs? Blir alltid skeptisk når ting står oppbevart i romtemp og har så lang holdbarhet.

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 28. juni 2022

    Hei Sara! Ja, gode alternativer er f eks Jacobs sin, og en fra Maggi. Det finnes også noen små lokale produsenter som Holte gård og Tidløs kraft. Hilsen Thea BBB

    Svare
Hanne sier 5. juli 2022

Hei kan jeg bruke knoke som er røkt? eller blir det for salt

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 5. juli 2022

    Hei Hanne – det blir nok for salt – ville brukt kraftbein som ikke er salte: fra okse eller kyllingskrog for eksempel. Hilsen Thea BBB

    Svare
Emilie Markiewicz sier 27. oktober 2022

Hei 😉
Hvor ofte kan man gi hjemmelaget kraft? Har laget og fryst ned i isbitposer men usikker når ofte man kan gi kraften. Barnet er 4mnd

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 27. oktober 2022

    Hei Emilie! Det finnes ingen anbefaling eller begresning på dette 🙂 Men det er viktig å huske på at så små barn ikke har spesielt stort behov for protein, og kraft er jo veldig rikt på protein i tillegg til fettsyrer. Så bruk i veldig små mengder når de er så små, og så kan man gjerne bruke litt i middagsmaten hver dag etterhvert som de blir større og til voksne. Så lenge den er usaltet 🙂 Hilsen Thea i BBB

    Svare
Marte sier 7. desember 2022

Hei!

Lagde kraft for første gang i går. Satte glassene på benken til avkjøling, og så glemte mannen å fryse de ned før han la seg 🙈 de sto ca 9 timer i romtemperatur før de ble fryst. Kan vi bruke kraften, eller må vi kaste alt?😬

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 7. desember 2022

    Hei Marte! Så utrolig kjedelig. Sjansen for bakterievekst er størst når temperaturen er mellom 10 – 60 grader, og det har nok vært der store deler av natten da, så det tryggeste er vel å ikke spise det selv om man ikke vet om det er noe uønsket bakterievekst i den. Hvis det er mer fett i den holder den seg også bedre i romtemperatur, men det er jo også en del proteiner og vann i den. Hilsen Thea BBB

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.