Bløtlegging av korn til grøt - hva, hvordan og hvorfor?

Bløtlegging av korn til grøt – hva, hvordan og hvorfor?

Har du hørt at du må bløtlegge korn til grøt? Lurer du kanskje på hva det egentlig vil si, og hvorfor du må gjøre det? Her får du vite både hva det betyr, hvordan du gjør det og ikke minst hvorfor det er lurt!

Hva vil det si å bløtlegge?

Å bløtlegge betyr å legge mat i vann (eller eventuelt annen væske) over en kortere eller lengre periode.

Hvorfor må vi bløtlegge?

Kort fortalt gjør bløtlegging at maten blir lettere å fordøye, og at flere næringsstoffer blir tilgjengelig for absorpsjon. Dette er lurt for de små babymagene der alt er nytt, og de skal venne seg til fast føde.

Korn, nøtter, frø og belgvekster inneholder naturlig et antinæringsstoff som heter fytinsyre. Denne binder seg til mineraler som for eksempel jern, kalsium, sink og magnesium som disse matvarene er gode kilder til. Dette gjør at en mindre del av mineralene blir tilgjengelig for absorpsjon i kroppen. Når vi vet hvor viktig jern er for små barn i vekst, er det nyttig å bløtlegge for å optimalisere jernopptaket.

Fytinsyren kan også hemme enzymene som er ansvarlig for å bryte ned proteiner, hvilket kan påvirke fordøyelsen av maten.

Det er lurt å bløtlegge både hele korn, flak/gryn og mel.

Helsedirektoratet anbefaler bløtlegging

I Helsedirektoratets retningslinjene for spedbarnsernæring står det at du bør bløtlegge korn som skal brukes til grøt i minimum 1 time. Det er nettopp for å bedre opptaket av jern fra kornet.

Hvordan gjør du det?

Når du skal bløtlegge korn til grøt har du mel eller flak/gryn i en bolle eller kjele og fyller på med friskt vann så det dekker. Det er like greit med en kjele siden du skal koke det opp etter bløtlegging.

Det kan også være lurt å tilsette en skje med mel (hvete, spelt, rug, bygg) for å prøve å øke jernopptaket ytterligere, dette kan du lese mer om her.

Akkurat hvor mye vann du bruker er ikke avgjørende, men det som er viktig er at det dekker slik at alt kommer i kontakt med vann. Kornet vil også suge til seg litt væske, så det er lurt med mer, heller enn for lite. Overskuddvannet koker du ut.

Du kan la det stå i romtemperatur hvis det skal stå i en time eller sette det i kjøleskapet hvis du skal la det stå over natten. Mange syntes det er praktisk å bløtlegge og gjøre det klart på kvelden før hvis man pleier å servere grøt til frokost.

Når du så skal lage grøt trenger du ikke helle av vannet som er brukt til å bløtlegge mel eller flak/gryn – men du fyller heller på litt mer vann hvis mye av det har trukket inn, slik at du har litt å koke på.

Deretter koker du grøten tykk. Fra babyen din er 12 måneder kan du også koke grøt på kumelk eller plantedrikke, men ikke før. Server med en vitamin C kilde, fettkilder og morsmelk eller morsmelkerstatning.

 

Her får du tips til hvordan du lager næringsrik, hjemmelaget grøt til babyen din.

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Kilder

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.