Slik lager du hjemmelaget grøt til babyen din!

Slik lager du hjemmelaget grøt til babyen din!

Her skal du få en innføring i hvordan du enkelt lager hjemmelaget grøt til babyen din. Du kan helt fint dekke behovene for ulike næringstoffer med hjemmelaget mat og vi gjør deg trygg på hvordan!

Hvis babyen din er et sted mellom 4 – 6 måneder er dere klare for å starte med de første smaksprøvene på fast føde. Husk at de aller første smakene kun skal være nettopp små smaksprøver, det er ikke snakk om måltider enda. Hele det første leveåret skal morsmelk eller eventuelt morsmelkerstatning utgjøre en stor del av barnets føde. Her kan du sjekke om babyen din er klar for fast føde.

Burde jeg starte med grøt?

Du kan gjerne starte med grøt som den første babymaten. Her i Norge er det mye kultur og tradisjon i å gi babyen grøt som den første smaken av fast føde. Du kan også gi andre matvarer: grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, egg, fisk og kjøtt – alt dette kan de få smaksprøver av så lenge du tilpasser konsistensen. Her finner du en full oversikt over hvilke matvarer babyen kan spise.

Det som er viktig, er å velge jernrike matvarer fordi babyen din trenger tilførsel av jern når de blir 6 måneder. Da dekker ikke lenger morsmelken barnets behov for jern og babyen jernlager begynner å bli tomme. Korn er en god vegetabilske jernkilde, og vi skal vise deg hvordan du kan få mest mulig jern ut av kornet.

Hvilke kornslag bør jeg velge?

Havre og hirse er jernrike kornslag som inneholder ca 4 – 5 mg jern per 100 gram.

Hvis babyen din er under 6 måneder kan du starte med grøt av havremel eller hirsemel, slik at den blir helt fin og jevn i konsistensen. Hvis babyen din er 6 måneder når du starter med fast føde kan du gjerne bruke havregryn og hirseflak som har litt mer konsistens. Det er enkelt å lage mel av flak og gryn selv, ved å kjøre de raskt i en kjøkkenmaskin.

Etterhvert er det supert å variere mellom ulike kornslag og bruke bygg, rug, spelt, amaranth eller quinoa å lage grøt av. Disse vil gi både variasjon i smak, konsistens og næringsinnhold.

Er det noen kornslag jeg ikke skal bruke?

Unngå å bruke siktet hvetemel, fint rismel, semulegryn, maismel og polenta fordi disse gir lite jern og lite av andre næringsstoffer.

Må råvarene være økologiske?

Vi anbefaler deg å velge økologiske råvarer for å være føre-var og begrense barna for sprøytemiddelrester. De er i en sin livs viktigste vekstfase og er sårbare fordi kroppene deres er så små. Barnematprodukter, altså de produktene som du finner i barnemathyllen i butikken, er underlagt strenge regler der det ikke er tillatt med sprøytemiddelrester i produktene og det aller meste er derfor basert på økologiske råvarer. Derfor bør vi også velge økologisk når vi kjøper andre matvarer som ikke går under «barnemat» fra butikken.

Hvordan tilbereder jeg grøten?

Bløtlegging

Helsedirektoratet anbefaler at man bløtlegger korn til grøt i minimum 1 time. Å bløtlegge vil si å legge mel eller gryn i litt vann før du koker det. Du trenger ikke å helle av bløtleggingsvannet før du koker det. Dette gjør man for å gjøre jernet mer tilgjengelig for absorpsjon. Men, kornslag som havre og hirse er varmebehandlet i produksjonsprosessen og bløtleggning alene vil sannsynligvis ikke hjelpe så mye på jernopptaket. Du kan lese utfyllende om dette her, men det du bør gjøre er kort fortalt å tilsette en liten skje med et annet mel som ikke er varmebehandlet, slik som spelt eller rug som du kanskje allerede har hjemme når du bløtlegger.

Bruk vann når du koker grøt

Deretter koker du opp grøten med vann, og koker den tykk. Før barnet er 12 måneder skal du ikke koke grøt på kumelk eller plantedrikk fordi melk ikke inneholder jern og tar opp plassen til annen jernrik mat. Når den er ferdig kokt tar du det du skal servere over i en egen bolle, og sper den ut med morsmelk eller erstatning til passende konsistens.

Morsmelk eller erstatning gir også en kjent smak og mer næring til grøten

Siden alt er nytt for babyen din: måten maten blir servert på, temperaturen, konsistensen og smaken er det lurt å tilsette noe som babyen kjenner godt slik som morsmelk eller morsmelkerstatning. Dette gir babyen en kjent smak og nyttige næringsstoffer som babyen din trenger, så dette må tilsettes. Morsmelk tilfører nyttige enzymer som kan gjøre selve grøten lettere å fordøye. Tilsett denne rett før servering og tilsett nok for å få en passende konsistens på grøten. Hverken morsmelk eller erstatning skal kokes, og morsmelkerstatning skal alltid tilberedes ferskt.

Tilsett en fettkilde

Siden babyene har små mager er det avgjørende at maten de spiser er næringstett. Derfor må du tilsette en fettkilde som bidrar med mye energi på liten plass. Du kan for eksempel bruke (usaltet) smør, olivenolje eller kokosolje. Fett kan også gjøre at grøten blir lette å fordøye og det gir god smak. Rør inn denne rett før servering.

Tilsett en vitamin C kilde

Vitamin C øker opptaket av jern fra vegetabilske kilder, så det er anbefalt å bruke en matvare som er en god kilde til det i grøt. I tillegg bidrar det med fiber, antioksidanter og setter ulike smak på grøten. Solbær og kiwi er eksempler på matvarer med høyt innhold av vitamin C. Denne kan du tilsette rett etter at grøten er ferdig kokt, mens den kjøler seg ned. Den kan også bidra til å kjøle ned grøten til serveringstemperatur.

Hvor mye skal jeg lage?

Det kommer blant annet an på barnets alder og hvor sulten de er. Lag for eksempel små porsjoner med 1/2 dl mel/gryn siden babyen din ikke spiser mye i starten. Hvis dere er på de første smaksprøvene er det kun snakk om 1/2 ts eller 1 ts smaksprøver av gangen. Etterhvert vil babyen din spise mer, men la babyen din styre og ikke press eller lur inn mat.

Grøt du har laget opp, og som babyen ikke har spist av holder seg 2 dager i kjøleskapet. Hvis det er rester igjen av det babyen har spist av, skal du kaste det for å unngå uønsket bakterievekst.

Amm eller gi morsmelkerstatning gjerne før og etter at du gir smaksprøver, så du er sikker på at babyen din er mett.

Må jeg servere alle ingrediensene hver for seg før baby får smake dette sammen?

Det er kun de vanligste allergenene som det er lurt å servere alene de første gangene, men gluten som finnes i noen kornsorter og melk fra smør er eksempler på det. Du finner oversikt over alle allergenene, og hvordan du introduserer de i dette innlegget.

 

Husk å kjøle ned grøten til passende temperatur før du gir til babyen din.

 

Her finner du flere gode grøtoppskrifter å starte med: 

Jernrik hirsegrøt

Grøt av bokhvetemel

Havregrøt med valnøttmel

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Varm hilsen fra Stine og Thea i Bare Bra Barnemat

Årets julebok  «Bare Bra Barnemat julegodt» finner du her
Bestselgeren «Bare Bra Barnemat – En komplett guide gjennom barnematjungelen» finner du her.

Kilder

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode/

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Marie sier 29. september 2023

Må man koke babygrøten når den bløtlegges?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 29. september 2023

    Hei! Det kan være lurt å varme den opp så baby får en temperatur på maten som de gjenkjenner (de er jo vant til 37 graders varm melk), men det er mulig å servere grøt kaldt også, slik som man gjør med kjøleskapsgrøt eller når man spiser melk og havregryn kaldt 🙂

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.