Grøt av bokhvetemel - passer fra du starter med fast føde

Grøt av bokhvetemel – passer fra du starter med fast føde

Bokhvete er et naturlig glutenfritt kornslag som du gjerne kan lage grøt til babyen din av, helt fra starten.

Det finnes som mel, flak eller hele bokhvete. Hvis babyen din starter med fast føde før 6 måneder (tidligst fra 4 måneder) skal maten være finmost, og da passer det best å lage grøt av mel.

Tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering for å gi babyen din en kjent smak og gjøre den næringstett.

Tilsett også litt fettsyrer for å gjøre grøten enda mer næringstett og lettere å fordøye. Du kan for eksempel bruke litt usaltet smør, olivenolje eller kokosolje.

Det er også lurt å tilsette en frukt, bær eller grønnsak som er rik på vitamin C. Dette stimulerer nemlig opptaket av jern fra kornet. Eksempler på dette er solbær eller kiwi som du kan mose og røre inn litt av i grøten.

Oppskrift

Passer fra dere starter med fast føde, tidligst ved 4 måneder.

Gir en barneporsjon eller flere små smaksprøveporsjoner til baby

Allergener: ingen (evt melk fra smør hvis du bruker det)

Ingredienser

1/2 dl bokhvetemel

1 dl vann til bløtlegging + 1 dl vann til koking

1/2 ts olivenolje/kokosolje/usaltet smør

1/2 ts most frukt eller bær

Morsmelk/morsmelkerstatning

Sånn gjør du

Først bløtlegger du bokhveten: dette gjør nemlig at grøten blir enda lettere å fordøye og at mineralene fra kornet blir enda enklere å ta opp. Du bløtlegger ved å ha bokhvetemelet og 1 dl vann i en kjele og la det stå 1 time på kjøkkenbenken. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du også gjøre dette klart dagen før og la det stå på kjøkkenbenken over natten.

Før du skal koke opp grøten har gjerne vannet trukket inn i melet, så det er derfor greit å tilsette 1 dl til for å ha noe å koke opp.

Skru på medium varme og rør jevnt men du koker opp. Kok grøten tykk. Dette tar kun 2-3 minutter. Ha grøten over i en bolle og rør inn fettsyrer og bær. Deretter lar du den kjøle seg ned før du sper på med morsmelk eller erstatning rett før servering til ønsket konsistens.

Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, uten fett, frukt eller morsmelk/erstatning, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes. 

 

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

 

Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

8 kommentarer
Regine sier 21. februar 2022

Burde man bløtlegges bokhvetemel over natta?

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 24. februar 2022

    Hei, det holder med 1 time, men du kan gjerne gjøre det over natten hvis det er mest praktisk for deg. Da kan du la det stå i romtemperatur på komfyren i kjelen du skal koke det opp i f eks. Hilsen Thea i BBB

    Svare
Sabina Ingebretsen sier 8. juli 2022

Hva med bokhveteflak, må de skylles også? Kjøpt fra Det glutenfrie verksted.

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 1. august 2022

    Hei! Bokhveteflak trenger ikke å skylles slik som hel bokhvete. Hilsen Thea BBB

    Svare
Sunniva sier 27. september 2022

Fra hvilken alder kan baby spise hel bokhvete? 🙂

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 27. september 2022

    Hei Sunniva! Det finnes ingen eksakt fasit her, men en gang mellom 7 – 9 mnd alder klarer de fleste babyer litt og grovere mer konsistens på maten. Hilsen Thea BBB

    Svare
Charlotte sier 2. januar 2023

Hei😊 Hvorfor må grøt som baby har spist av kastes? 😊

Svare
    Thea i Bare Bra Barnemat sier 3. januar 2023

    Hei Charlotte! Det er fordi det har kommet bakterier fra barnets munn og da øker risikoen for videre uønsket bakterievekst som potensielt kan gjøre barnet dårlig. Derfor skal man kaste rester som barnet har spist av, men mankan ta vare på rester som barnet ikke har spist av i ca 2 dager. Ta derfor av små porsjoner av gangen så slipper du å kaste unødvendig mye mat 🙂 Hilsen Thea BBB

    Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.