Bokhvete er et naturlig glutenfritt kornslag som du gjerne kan lage grøt til babyen din av, helt fra starten.
Det finnes som mel, flak eller hele bokhvete. Hvis babyen din starter med fast føde før 6 måneder (tidligst fra 4 måneder) skal maten være finmost, og da passer det best å lage grøt av mel. Hvis du har flak hjemme kan du male disse til mel i en kjøkkenmaskin.
Tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning rett før servering for å gi babyen din en kjent smak og gjøre den mer næringsrik.
Tilsett også litt fettsyrer for å gjøre grøten enda mer næringstett og lettere å fordøye. Du kan for eksempel bruke litt usaltet smør, olivenolje eller kokosolje.
Det er også anbefalt å tilsette en frukt, bær eller grønnsak som er rik på vitamin C. Dette stimulerer nemlig opptaket av jern fra kornet.
Oppskrift
Passer fra dere starter med fast føde, tidligst ved 4 måneder (bruk en stavmikser for å finmose alt)
Gir en barneporsjon eller flere små smaksprøveporsjoner til baby
Allergener: ingen (evt melk fra smør hvis du bruker det)
Ingredienser
1/2 dl bokhvetemel eller -flak fra 6 måneder
1 dl vann til bløtlegging + 1 dl vann til koking
1/2 ts olivenolje/kokosolje/usaltet smør
1 ss most frukt eller bær, for eksempel banan som vi har brukt her
Tahini (paste av sesamfrø – som er rike på jern)
Kardemomme
Morsmelk/morsmelkerstatning
Sånn gjør du
Først bløtlegger du bokhveten (melet eller flakene): dette gjør nemlig at grøten blir enda lettere å fordøye og at mineralene fra kornet blir enda enklere å ta opp. Du bløtlegger ved å ha bokhveten og 1 dl vann i en kjele og la det stå 1 time på kjøkkenbenken. Hvis du vil forberede dette til frokost kan du også gjøre dette klart dagen før og la det stå på kjøkkenbenken over natten.
Før du skal koke opp grøten har gjerne vannet trukket inn i melet, så det er derfor greit å tilsette 1 dl til for å ha noe å koke opp.
Skru på medium varme og rør jevnt men du koker opp. Kok grøten tykk. Dette tar kun 2-3 minutter. Ha grøten over i en bolle og rør inn smør, banan og tahini. Deretter drysser du over litt kardemomme. Deretter lar du den kjøle seg ned før du sper på med morsmelk eller erstatning rett før servering til ønsket konsistens. Hvis babyen din er under 6 måneder finmoser du alt med en gaffel elelr stavmikser for du serverer.
Ferdiglaget grøt holder seg 2 dager i kjøleskapet. Sett kun ren grøt i kjøleskapet, uten fett, frukt eller morsmelk/erstatning, da holder deg seg bedre. Grøt som babyen din har spist av, men ikke har spist opp skal kastes.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.