Hvorfor tilsette en fettkilde i babymaten?
Fettkilde i babymaten

Hvorfor tilsette en fettkilde i babymaten?

Har du hørt at det er lurt å tilsette en fettkilde i babymaten? Det stemmer, og her skal du få vite hvorfor og hva du kan bruke.

Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.

Hva menes med fettkilde?

Med en fettkilde mener vi rent fett slik som en olje er, eller andre matvarer som er rike på fett slik som smør, nøtter eller avokado for eksempel.

Hvorfor tilsette en fettkilde?

Det er flere grunner til å tilsette en fettkilde i babymaten:

👉🏼 For det første er fett veldig næringstett. Fett gir mer enn dobbelt så mange kalorier som protein og karbohydrater, og det er smart med næringstett mat fordi babymagen er så liten. Da får du mer energi og næring inn i de små mengdene babyen din spiser.

👉🏼 Babyen din har et relativt stort behov for fettsyrer. Det er viktige byggeklosser i alle celler i kroppen og babyen din er i livets viktigste vekstfase. Derfor er det smart å berike babymaten med nyttige fettsyrer.

👉🏼 Fett er som nevnt energitett og metter godt.

👉🏼 Fett i maten kan gjøre den enklere å fordøye. Alt er nytt for de små babymagene, og de skal nå venne tarmen til helt annen mat enn kun flytende melk. Mange opplever at babyen blir litt tregere i magen når de starter med fast føde. Det er ikke nødvendigvis et problem, og det er også helt naturlig at både selve avføringen og avføringsmønsteret endrer seg når man starter med fast føde. Men noen babyer kan få litt vondt i magen og da er det ekstra viktig med nok fett i magen. Tenk på konsistensen til fett. Det er sleipt og kan rett og slett gjøre at avføringen sklir lettere gjennom tarmen.

Tilsett derfor alltid en fettkilde i babymaten helt fra de første smaksprøvene.

Hva er gode fettkilder?

Morsmelk

Helt i starten kan morsmelk være en god nok kilde alene. Den inneholder masse fett, og også mange andre verdifulle stoffer. Det er både enzymer som kan gjøre maten lettere å fordøyee, immunstoffer som kan styrke barnets immunforsvar, nyttige fiber som tarmbakteriene lever av og ikke minst bidrar det med en kjent smak for babyen, oppi alt det andre nye.

Hvis du gir morsmelkerstatning tilsetter du det.

Usaltet smør

Du kan bruke smør helt fra dere starter med fast føde. Bruk smør som er uten tilsatt salt helt i starten. Du finner flere tips til hvilke smør vi anbefaler her.

Rene oljer

Du kan bruke olivenolje eller rapsolje som er enkelt å få tak i på vanlig matbutikk. Du kan også bruke mer spesielle oljer, som man oftere får tak i på helsekostbutikker: linfrøolje, hampfrøolje, valnøttolje, chiaolje, gresskarkjerneolje eller avokadoolje.

Husk at de fleste av disse oljene ikke bør varmes opp, og det er derfor lurt å røre det inn rett før servering.

Avokado

Avokado inneholder ca 20% fett og hovedsakelig enumettede fettsyrer. En super matvarer å blande sammen med andre frukter eller grønnsaker for eksempel. Klikk her for flere tips til hvordan du kan bruke avokado i babymaten.

Nøtter og frø

Både nøtter og frø inneholder en del fettsyrer, og du kan trygt bruke det helt fra start så lenge du tilpasser det i konsitensen. Det kan være i form av oljer, nøttemel eller nøttesmør. Dette passer veldig bra å røre inn i grøt. Du finner oppskrift på nøttemiks her og frømiks her.

 

Lurer du på hvordan du kommer i gang med fast føde til babyen din? Du finner svar på alt du lurer på i den første boken vår – «Bare Bra Barnemat – en komplett guide gjennom barnematjungelen».

 

Her finner du oppskrifter på hvordan du lager næringsrik grøt til babyen din.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.