Her får du vite hva du ikke bør gi til babyen i utlandet

På ferie med baby? Her får du vite hva du ikke bør gi til babyen i utlandet

Skal du på ferie med baby, kanskje også til utlandet? Det går helt fint å reise på ferietur både innenlands og utenlands med babyen, men det er noen ting du bør tenke litt ekstra på hvis du skal til utlandet.

Amming er både lettvint og hygienisk når du skal på tur, men for deg som har begynt med mat er det noen ting du bør være oppmerksom på.

Det er ikke bare kjedelig å få ferieturen ødelagt av diaré og oppkast, men hvis de minste er så uheldige å bli syke må du følge ekstra nøye med. Barn under 3 år er spesielt sårbare for forandringer i inntaket av væske og mat, og en infeksjon i varmen kan derfor fort føre til at de minste blir veldig syke.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at de aller fleste som blir smittet av salmonella og diaré har fått sykdommen når de har vært i utlandet.

Hva bør jeg unngå å gi babyen i utlandet?

  • Bløtkokt egg. Det er ikke like streng salmonellakontroll i andre land som vi har i Norge. For å unngå smitte bør du ikke gi babyen bløtkokt egg. Unngå også mat som er tilberedt av rå egg som f.eks majones eller desserter. Gjennomkokt egg er trygt, det samme med gjennomstekt omelett og speilegg fordi salmonella drepes ved koking og steking.
  • Upasteurisert melk og meieriprodukter. Små barn har høyre risiko for å bli syke av upasteuriserte melk og meieriprodukter.
  • Halvstekt eller rått kjøtt. Pass på at kjøttet du gir til babyen er godt gjennomstekt.
  • Frukt som ikke kan skrelles. Det kan også være lurt å unngå salat, agurk, tomat og bær til de minste hvis du ikke vet hvordan de er blitt håndtert.
  • Springvann. Dette avhenger selvfølgelig av hvor du reiser på ferie, men det tryggeste er å kjøpe vann fra flaske. Vær obs på isbiter du får ute på cafe eller restaurant. Disse er ofte ikke desinfisert og bør ikke gis til små barn. La heller ikke barna smake på din hvis du har drikke med isbiter.
  • Vær obs på mat som serveres lunken.

Hva er trygt å gi til babyen i utlandet?

Frukt og grønnsaker som skrelles eller kokes og gjennomstekt egg, kjøtt og fisk er trygt å gi.

  • Appelsin, banan, eple, kiwi, mango, melon, pære
  • Avokado, brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, løk, pastinakk, squash, potet og søtpotet

Vil du ha flere tips til barnemat på tur? Da kan du lese Hjemmelaget barnemat på tur – 10 tips til hvordan du enkelt løser det. 

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/syk_av_maten/mat_paa_reise_utenlands

http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/egg/egg_og_salmonella

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150113

https://www.fhi.no/nettpub/hin/helse-og-sykdom/mat–og-vannbarne-infeksjoner-matfo/

FHI. (2016a). Smittevernveileder for helsepersonell [Nettpublikasjon]. Oslo: Folkehelseinstituttet.

FHI. (2016b). Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). [database]. Oslo: Folkehelseinstituttet. Hentet 20. september 2016.

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.