Malin forteller deg hvordan hun løste utfordringene med den første babymaten

De neste ukene gir vi deg svaret på hvordan ulike mammaer med ernæringsbakgrunn har løst utfordringene med den første babymaten. Hver uke møter du en ny mamma som deler hva som var viktig for dem ved introduksjon av fast føde, hvordan de gikk frem, hvilken mat de ga, hvordan en matdag kunne se ut for babyen og hvilke reaksjoner de møtte på sine valg fra omverdenen! Mammaene deler også sine 5 beste tips som er er gull verdt å ta med seg når du starter med fast føde.


Malin forteller deg hvordan hun løste utfordringene til den første babymaten

Malin skriver om mat, enæring og helse på malinbruset.no Hun er utdannet kostholdsrådgiver og utdanner seg videre til ernæringsterapeut der fokuset er å behandle sykdomstilstander ved hjelp av kostholdsendringer. Våren 2016 kom hun ut med boken Den lille Barnematbibelen.

«Som förälder till två barn anser jag att vi behöver vara tillräckligt pålästa för att kunna ta goda beslut för våra barn. Tyvärr är myndigheterna inte uppdaterade till nyare forskning, så vi får inte hela sanningen av dem heller. Här gäller det att vi föräldrar hjälper varandra för att ta aktiva val för att våra barn och nästa generation ska få ett så bra liv som möjligt.»

(Hentet fra hjemmesiden til Malin, malinbruset.no)

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde

Det viktigste var at jeg skulle lage mat selv. Det hadde jeg tatt beslutningen om allerede når jeg var gravid og leste om hva som var viktig. Jeg visste at helsestasjon ikke kom til å være veldig positive til det å lage min egen babymat, så jeg valgte å ikke ta diskusjonen med dem engang. Jeg visste at de ikke kan mye om mat og jeg orket ikke å forsvare mine valg. Å gi grøt fra butikk var ikke et alternativ.

Hvordan gikk du frem da du begynte med fast føde til barna

Med min datter Ronja, som var først ut så visste jeg ikke så mye om kraft, bløtlegging og lever, så fokuset med henne var å gi så ren mat som mulig, av god kvalitet og uten sprøytemidler. Så jeg valgte grønnsaker, frukt, grøt, bær og etter hvert kjøtt sammen med smør, kaldpresset olje og kokosfett.

Med min sønn som kom 3 år senere så var ting litt vanskeligere. Begge to var små barn, men Isak fulgte ikke sin vekstkurve, han vokste ikke som han skulle. Da hadde jeg lært mer så her var mitt fokus å gi mest mulig næring og energi. Han fikk grønnsaker, kjøtt, egg, smør, kraft og jeg blandet i fløte for ekstra fett. Ingenting hjalp for mat var ikke hans problem, det var søvn. Etter 1 år med vanvittig dårlig søvnmønster så fikk vi hjelp og han startet å sove. Da på bare noen uker startet han å vokse normalt og kom inn i normal vekst. Han fikk også mye utslett på huden som både jeg og flere leger trodde var sopp, ringorm. Men etter tredje soppbehandlingen med krem så kuttet jeg ut melk og da forsvant alt. Så det var ikke ringorm, han reagerte på melk.

Hvilken mat ga du, hvordan kunne en mat-dag for babyen din se ut?

I starten var det mye puré av en eller to grønnsaker og hjemmelaget grøt med en fettkilde. Når barna spiste litt større mengder så startet vi raskt med å gi samme mat som vi selv spiste. Da lagde vi alltid mat hvor vi kunne plukke ut det som passet før vi krydret med salt og så moste det med stavmikser. Mine barn har alltid likt mye sterk krydret mat, så vi har ofte brukt både hvitløk og chili.

Når de hadde fingermotorikk fikk de plukke selv med biter av mat som de kunde suge på. Mange ganger, spesielt når vi var ute fikk de smake min mat. Jeg tygget den og gav sen på skje. Perfekt å gi nøtter som mellommåltid ferdigtygget av meg. Så utrolig enkelt og smidig.

En typisk dag kunde se ut som følger (7-8mån), om jeg husker riktig
Morgenamming
Grøt frokost med havre eller hirse, cocosa og most banan
Formiddagsamming
Lunsj med moste grønnsaker, kjøtt og smør, for eksempel søtpotet med kylling og litt krydder som oregano sammen med smør.
Middag – Kjøttsaus med bønner og kraft
Kveldsamming

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du evt negative reaksjoner?

Jeg har alltid vært veldig bestemt på hva jeg mener, i hvert fall sett utenfra. Så veldig få har vært negative, i stedet har jeg blitt møtt med nysgjerrighet. Når jeg var gravid første gangen følte jeg meg veldig usikker. Det var først etter jeg lest en del som jeg laget meg en idé om hva som føltes riktig for meg.

Malins 5 beste tips til deg som skal begynne med fast føde til babyen

  1. Velg naturlig mat uten ingrediensliste og gi barnet fett til hvert måltid. Fett er veldig viktig for hjernens utvikling.
  2. Stol på magefølelsen og våg å lytte til den- uansett hva andre sier.
  3. Ikke stress med når du starter og ikke stress med mengde. Det har lite å si i det store hele. Alle er forskjellig og før eller senere vil de spise hele måltider.
  4. For guds skyld ikke kjøp ferdig grøt fra butikk! Den inneholder ingenting av det et barn trenger, foruten jern og det finner du i kjøtt, egg, fisk, fugl og grønne grønnsaker.
  5. Får du kostholdsråd som du ikke syns høres riktig ut, søk egen kunnskap eller spør noen som du stoler på.

Boken til Malin kan du kjøpe her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.