Lurer du på hvor mye babyen din bør spise? Her hjelper vi deg!

Hvor mye skal babyen min spise? Det er et av spørsmålene som går igjen i mailene vi får, og derfor er det på tide å skrive et innlegg om småspiste og superglupske småtasser. Det kan nemlig være stor forskjell fra baby til baby. Det lille sjarmtrollet ditt spiser kanskje noe på størrelse med en liten ert mens, lille Sofie i barselgruppa gomler i seg porsjoner som ser ut som noe en voksen mann kunne spist.

Babyen din har sin egne lille personlighet akkurat som deg og meg. Apetitten kan variere fra dag til dag og det er flere ting som kan påvirke hvor mye akkurat din bebis spiser.

Dette kan påvirke babyens apetitt

 • Skje eller selvstyrt mating. Most mat som mates med skje gjør at babyen din får i seg større mengder, mens ved selvstyrt babyer blir det gjerne litt mer mat på utsiden av munnen og det kan hvertfall se ut som de får i seg mye mindre.
 • Tenner. Små tenner som jobber seg frem kan være veldig ubehagelig og påvirke matlysten.
 • Aktivitetsnivå. Babyer som er mer aktive spiser mer mat fordi de trenger mer energi. En baby som krabber og er høyt og lavt vil for eksempel kreve mer mat enn en som er fornøyd med å ligge i ro og se i taket.
 • Hvor mye du ammer. Vil babyen din ha mye pupp en periode kan du regne med at det går litt mindre fast føde og omvendt.
 • Størrelse på babyen. Husk at din baby skal følge sin egen vekstkurve. Noen er 2,8 kg når de popper ut i uke 40 mens andre er 4,3 kg. De kan være like gamle men ha ulik vekt. Det er helt naturlig at de også spiser ulik mengde mat, så husk det før du sammenligner babyen din med noen i barselgruppen.
 • Sykdom. Barn som voksne kan miste apetitten for noen dager ved sykdom. Pass på at babyen din får i seg væske, det er det viktigste da, og pupp er virkelig gull da!
 • Vekstspurt. Babyer vokser litt i rykk og napp og trenger mer energi i vekstperioder. Du kan merke det ved at babyen din vil ha større mengder fast føde eller bare vil ligge mer ved puppen.
 • Utviklingstrinn. Disse kommer som perler på en snor de første leveråene og påvirker apetitten. Når det er mye annet som skjer i kroppen kommer kanskje matbiten i andre rekke.

Spiser babyen min nok?

Ja, mest sannsynlig. De viktigste indikasjonene er at babyen din vokser som de skal, altså følger sin egen kurve og virker tilfreds.

Hvis du har en frisk baby så regulerer babyen din matinntaket sitt. Ingen friske babyer sulter seg. Det beste du kan gjøre er å tilby mat og godta hvis barnet ditt ikke vil ha. Tilby alltid, men tving aldri. Når babyen gir tydelige tegn på å være mett som å snu hodet vekk, slippe puppe, dytte bort maten, kaste mat på gulvet, spytte ut, knipe igjen munnen eller lener seg bakover prøver babyen din å si at han er hun er mett.

Hva er en porsjon babymat?

Siden det er så mange ting som kan påvirke apetitt og behov for mat skjønner du sikkert at det er vanskelig å gi et bra svar på hva som er en babymatporsjon. Du håper kanskje allikevel at jeg skal gi deg et svar på hva som bør være en normal porsjon for babyen din,  og hvor mye mat som bør spises til et måltid. Det skulle jeg gjerne gjort! Som mamma vet jeg hvor betryggende det er å få en bekreftelse på at det du gjør er riktig. Vi leter etter bekreftelser fra venninner, mammaer i barselgruppa og fra helsestasjon. Men svaret du leter etter er ofte, og i dette tilfellet også, rett foran nesetippen din, nemlig hos babyen din! Lær deg å kjenne og lese de mange tegnene som babyen din gir deg, husk at babyen din er unik og spiser etter hva som er riktig for seg.

Hvor mye skal jeg amme ved siden av?

Så mye babyen din vil! Morsmelk er fortsatt den viktigste næringen frem til babyen er ett år. Babyer kan spise mye en periode for så å spise lite. Det er helt normalt. Noen dager henger babyen i puppen hele dagen og andre dager kan det gå flere timer mellom hvert måltid. La babyen din styre sitt behov for morsmelk og fast føde, men øk mengden fast føde etterhvert som babyen din blir eldre.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg oss daglig på Instagram her

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Ida sier 10. februar 2017

Takk! Dette syns jeg var oppmuntrende og fint å lese!

Svare
Melkeku sier 13. februar 2018

Takk for flott innlegg! Jeg lurer på en ting. Du skriver at man skal amme så mye baby vil og at baby spiser så mye (lite) som den trenger. Ingen frisk baby sulter seg det er jo sant, men kan baby få for lite i seg av det den skal ha av jern etc? Jenta mi er 1 år neste uke og elsker enda puppen, jeg ønsker å amme så mye hun vil og ønsker helst naturlig ammeslutt når hun er klar for det. Men i og med at hun ammer så mye gjør det at hu spiser nokså lite. Hun sulter ikke, er god og rund og virker mett, men jeg er rett hun ikke får i seg alt hun burde ha.

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 19. februar 2018

  Heisann! Ja det kan jo bli for lite jern, men om hun spiser lite og du er bekymret for at hun får i seg for lite jern ville jeg tatt en prøve. Mye bedre det enn å gå rundt å være bekymret:) Klem fra Stine

  Svare
sandra sier 15. juli 2018

Hei?

Jeg har skjønt at dere fokuserer på tarmstyrkende og vennlig mat for våre små håpefulle. Dere bruker mye banan. Er ikke banan en frukt som fort kan virke forstoppende på umodne tarmer, eller er det en myte??

Mvh Sandra

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 8. august 2018

  Hei! Den bør brukes med måte som mange andre matvarer. Noen reagerer og andre ikke, lurt å bruke godt modne bananer 🙂

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.