Er det greit med is hver dag?
Er det greit med is hver dag?

Is hver dag – er det greit?

Jeg husker så godt da datteren min var liten. En lørdag formiddag var vi på vei inn på Gulskogen senter, og foran oss gikk en voksen mann og et lite barn. Begge spiste på hver sin megastore solskinnsbolle.

Den lille gutten med den svære bolla. Den var nesten like stor som hele ansiktet hans.

Vi trenger barnestørrelser på menyen

Når du ser deg rundt ser du helt sikkert det samme som meg, ofte. Jeg mener det er fordi tilbudet rettet mot barn er for dårlig. Det er for sjeldent vi ser barnestørrelser på menyen, selv på steder som er spesielt laget for barn. Jeg mener som Hanne Lene Dahlgren at vi trenger en endring! Både fordi barn er mer sårbare for påvirkning enn oss voksne og fordi det er helt meningsløst å produsere is som går rett i søpla. Det er uten respekt for dyra og miljøet vårt, og det kan skape dårlige holdninger hos barna våre.

For store is – det unormale har blitt det normale

Det er vi som voksne og som samfunn som setter standarden og hva barna ser på som normalen, og når det ikke er barnestørrelser å få tak i av boller, brus og is så kjøper vi ofte det som finnes og som vi selv spiser. Selv om størrelsen helt åpenbart er altfor stor for en liten kropp. Og nei, det er ikke sånn at en stor is en gang er krise.

Vi må se det store bildet

Men når vi tørker nesetippen vår for softis og åpner opp for å se det store bildet så ser vi at…

Det er ikke bare én softis.

Det er:

  • feiring av dagen før dagen (17. mai) med is i barnehagen og skole.
  • (flere) is 17. mai
  • is i bursdager
  • is fordi det er sol
  • is fordi det er lørdag, det er is hos besteforeldre.
  • is fordi… det er sommer!

Ingen skal ta fra deg eller meg isen, men det minste vi bør kunne forvente er at det finnes størrelser tilpasset små kropper. For barn er ikke bare små voksne, de er i en helt annen utvikling enn oss, og trenger mer næring.

Er det greit med is hver dag?

Halvparten av barn har et for høyt inntak av sukker

Halvparten av barn og unge har også et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. Vi bruker haugevis av penger på å behandle livsstilssykdommer som forårsakes av alt for store porsjoner mat, is og brus, og vi spiser på oss uhelse. Til og med liv går tapt – fordi vi skal kose oss glugg i hjæl og overføre det samme til barna våre.

Barnas vaner er vårt ansvar

Barn tar med seg de vanene vi som samfunn skaper for de når de er små, inn i voksenlivet. Derfor trenger vi barnestørrelser som er et like naturlig valg som en stor softis eller en solskinnsbolle til en voksen!

Vi trenger gode alternativer og vi trenger størrelser tilpasset barn så de som ønsker kan gi is hver dag i sommer. Skal du gi is hver dag bør du passe på at den er næringsrik og inneholder gode ingredienser.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.