Har du et småspist barn?
Bare Bra Barnemat - småspiste barn

Har du et småspist barn?

Har du et småspist barn? Vi har også vært der, men det finnes en vei ut og vi hjelper deg!

Søk etter årsaken

Av og til kan det være underliggende årsaker til at barnet ditt er småspist eller ikke er så interessert i mat. Dette kan for eksempel være refluks, stramt tungebånd eller forstoppelse. Hvis barnet ditt er forstoppet kan det for eksempel være vondt å spise. Derfor er det viktig å utelukke disse, eller andre årsaker først. Henvend deg til helsestasjonen eller lege for å avklare dette dersom du mistenker at det kan være en underliggende årsak.

Våre forventninger

Kjenn etter hva som er dine forventninger til barnet. Så fort vi foreldre har forventninger til hvordan måltidet skal se ut, eller hvor mye barnet skal spise, er det lett å bli skuffet om forventningene ikke blir møtt. Ikke minst er det lett å bli stresset eller irritabel om ting ikke går helt etter «planen».

Sørg derfor for å legge bort forventningene om hva som skal skje. Ethvert barn har ulike forutsetninger og tidligere opplevelser som vil prege hvordan denne reisen ser ut. I tillegg har de sine egne forventninger om hva som skal skje, hvordan og når, som ikke nødvendigvis samsvarer med våre.

En ny fase

«Jeg vil ikke ha». «Æsj. «Jeg liker ikke delt brødskive». Høres det kjent ut? Når barnet ditt er rundt 1,5 år gammelt inntrer en ny smaksfase, den «neofobiske fasen». Mange foreldre kjenner ikke til denne fasen, og opplever plutselig at barna ikke lenger vil ha det de har servert tidligere. Mange barn blir også engstelig for ny mat. Men vit at dette er en helt naturlig fase, og den påvirker barna i større eller mindre grad.

Det er antatt at neofobi hos barn har utviklet seg som en naturlig beskyttelsesmekanisme, da barn i denne perioden begynner å
utforske verden lenger unna sin omsorgsperson, og dermed er også faren større for at barnet skal få i seg noe som kan være giftig.

Skap trygghet og fortsett å tilby

Å skape trygghet ovenfor maten som blir servert er helt nødvendig i denne fasen. Det er også viktig at vi fortsetter å tilby det barnet avviser, for hvis du ikke tilbyr gir vi heller ikke barna mulighet til å lære seg å like det.

Det kan være utfordrende, det vet vi, men vi har også selv vært gjennom fasen og kommet ut på den andre siden!

Verktøyene du trenger

I den helt nye boken «Bare Bra Barnemat – småspiste barn» gir Stine og Kasia deg verktøyene du trenger for å snu småspistheten til matglede. Kasia er småbarnsmamma med mastergrad i matvitenskap og jobber med foreldre med småspiste barn.

Her løfter vi kunnskapen din og hjelper deg å skape gode måltidssituasjoner for hele familien. Resultatet er mindre stress og mer matglede!

Boken kan forhåndsbestilles her nå, og da får du også FRI FRAKT og en SIGNERT utgave!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.