Klarnet smør - hvordan lage det og hvorfor bruke det?

Klarnet smør – hvordan lage det og hvorfor bruke det?

Klarnet smør er fettet fra smøret uten melkeproteinet. Det er proteinet i smøret som brenner seg og blir brunt i stekepanna når temperaturen blir for høy. Ved å skille proteinene fra fettet kan du steke i høyere temperaturer enn du kan med smør og vegetabilske oljer. Reagerer babyen din på melkeprotein fungerer likevel klarnet smør for noen, men det kommer naturligvis an på hvor mye av proteinene som er igjen og hvor sensitiv babyen din er. Hvis du er usikker bør du prøve deg frem med små mengder.

Slik klarner du smør

Bruk en hel pakke med meierismør. Vi heier på økologisk og anbefaler deg alltid å kjøpe økologisk hvis du har mulighet. Gode økologiske smørprodukter finner du blant annet hos Rørosmeieriet. Ha smøret i en kasserolle og varm på svakeste varme. Smøret skal ikke koke og du må ikke røre mens smøret varmes opp. De hvite proteinene legger seg da på bunnen og fettet på toppen. Når alt er meltet kan du helle forsiktig over i et glass og bare få med deg melkefettet. Proteinene i bunn kaster du.

Klarnet smør holder seg godt i kjøleskap, men også i romtemperatur i flere uker.

Hva kan jeg bruke klarnet smør til?

Klarnet smør kan brukes til å steke i, enten i stekepanna eller i ovnen. Det smarte med klarnet smør er som sagt at det tåler høye temperaturer, men passer også fint som fettkilde i grøten, i grønnsaksmosen eller på brødskiva.

 

Vil du vite mer om smør til baby kan du lese innlegget: smør til baby – med eller uten salt?

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Gunn sier 16. mars 2017

Hei! Kan man gi syrnet smør til babyer på 6mnd?:-)

Svare
may sier 10. november 2017

Dere anbefaler Rørossmøret og det smaker jo bare helt fantastisk, men det er jo saltet….. kan man likevel lage klarnet smør av det?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 10. november 2017

  Hei! Ville brukt usaltet hvis ikke blir det fort veldig salt 🙂

  Svare
Siri sier 19. november 2017

Hei. Har dere tips til hva man kan bruke restene til etter man har klarnet smør?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 24. november 2017

  Heisann! Kan tilsett mot slutten av steketiden eventuelt, når du bruker litt svakere varme 🙂

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.