Kan jeg gi smør til baby - og skal det være med eller uten salt?

Har du hørt at man skal vente med meieriprodukter til baby? Men samtidig ser du oppskrifter på babymat der smør inkluderes. Da kan vi oppklare og si at du trygt kan gi babyer smør fra de starter med fast føde. Smør kan nemlig være en fin fettkilde, og det er lurt å inkludere litt fett i babymaten for å gjøre den mer næringstett siden babymagene er så små. I tillegg gir jo fett og smør veldig god smak!

Anbefalingen om å vente med meieriprodukter handler om mengde, det er ikke farlig. Det er fordi melk og meieriprodukter ikke  bidrar med jern, at kalsium fra melk kan redusere jernopptaket og at vi nordmenn ofte spiser og drikker mye av disse matvarene slik at det fortrenger annen jernrik mat. Vi bruker ikke smør i de samme mengdene.

Med eller uten salt?

Du lurer kanskje også på om du skal velge saltet eller usaltet smør? For du har antageligvis også hørt at babyer ikke skal ha salt. Det er veldig lurt, og ikke minst anbefalt å være forsiktig med salt til barn under ett år. Det anbefales å være forsiktig med salt, men ikke at du bør unngå alt av salt. Babyer og barn trenger faktisk også litt salt, for væskebalansen. Men, fordi de er så små skal det naturligvis veldig lite til. 

Huskeregel

Hvis du hovedsakelig gir babyen din rene råvarer og unngår å salte babymaten går det som regel fint. Med hjemmelaget mat har du bedre kontroll over saltinntaket. De største kildene til salt i vårt kosthold er industribakt brød, pålegg som ost og kjøtt og hel-, og halvfabrikatvarer.

Hvor mye salt kan de spise?

Røros sitt vanlige smør har 2 gram salt per 100 gram og en hel pakke inneholder 5 gram smør. Gir du babyen din 1 ts smør tilsvarer det ca 0,1 gram salt. Barn under ett år trenger under 1 gram salt daglig. Så dersom du ikke salter babymaten eller bruker andre saltrike matvarer er du godt innenfor anbefalingene. Røros har også et alternativ som heter mild med kun 1 gram salt per 100 gram vare.

Babyer under 1 år trenger i underkant av 1 gram salt per dag.

1 ts saltet smør gir 0,1 gram salt

 

Vi har skrevet et utfyllende innlegg om salt som du finner her.

 

De beste smøralternativene

 

Røros Smør mild fra Rørosmeieriet, har 0,9 gram salt per 100 gram. Økologisk. 

 

Røros Smør fra Rørosmeieriet. 2 gram salt per 100 gram. Økologisk. 

 

Kolonihagen meierismør. 2 gram salt per 100 gram. Økologisk. 

 

rorossmorrorossmorTINE ekte meierismør. 1,1 gram salt per 100 gram. Økologisk. 

 

Tine meierismør usaltet. 0,03 gram salt per 100 gram.

 

Tine ekte meierismør. 1,1 gram salt per 100 gram.

 

 

 

Hvis du vil vite mer om hvorfor du bør velge økologisk babymat, kan du lese innlegget må babymaten være økologisk?

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

8 kommentarer
Lapskaus av kalv og rotgrønnsaker - for hele familien sier 3. februar 2017

[…] Er du bekymret over saltinnhold i smøret, kan du lese mer om dette her.  […]

Svare
Hvordan og hvorfor du bør bruke klarnet smør i barnematen sier 4. mars 2017

[…] banan og sitron Lurer du på hvor mye babyen din bør spise? Svaret finner du her! Smør til baby – med eller uten salt? Hvordan og hvorfor du bør bruke klarnet […]

Svare
Tomatbasert gryte med søtpotet, gulrot og kalv. Passer fra 6 måneder. sier 9. mars 2017

[…] jern 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke ferdiggrøt! Smør til baby – med eller uten salt? Lurer du på hvor mye babyen din bør […]

Svare
Superenkel blomkål- og brokkolisuppe fra 6 måneder sier 17. mars 2017

[…] ting jeg angrer på at jeg gjorde første gangen jeg fikk barn! Smør til baby – med eller uten salt? 4 tips til hvordan du kan få i babyen din […]

Svare
Verdens beste hjemmelagde lasagne til baby, passer fra 10 måneder sier 28. februar 2018

[…] 1 ts mineralsalt (salt i mat handler om mengde, les mer om salt til små her). […]

Svare
Hvorfor er vi ute etter hverandre? Nå er jeg lei.... sier 9. april 2018

[…] stadighet ser jeg ernæringsmiljøet i krangel. Det diskuteres opp og ned, frem og tilbake. Smør eller ikke smør, lettmelk eller helmelk, lavkarbo eller høykarbo, kjøtt eller vegansk for å nevne noen betente […]

Svare
Tomatbasert gryte med søtpotet, gulrot og kalv. Passer fra 6 måneder. sier 25. november 2019

[…] Er du bekymret over saltinnhold i smøret, kan du lese mer om dette her.  […]

Svare
7 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her sier 16. juli 2020

[…] Det er enkelt å unngå salt når du lager barnematen selv, ta av litt før du eventuelt salter maten til resten av familien. Les mer om salt til baby her. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.