Kan jeg gi smør til baby - og skal det være med eller uten salt?

Har du hørt at man skal vente med meieriprodukter til baby? Men samtidig ser du oppskrifter på babymat der smør inkluderes. Da kan vi opplyse om at man trygt kan gi babyer smør fra de starter med fast føde. Smør kan nemlig være en fin fettkilde, og det er lurt å inkludere litt fett i babymaten for å gjøre den mer næringstett siden babymagene er så små. I tillegg gir jo fett og smør veldig god smak!

Du lurer kanskje også på om du skal velge saltet eller usaltet smør? For du har antageligvis også hørt at babyer ikke skal ha salt. Det er veldig lurt, og ikke minst anbefalt å være forsiktig med salt til barn under ett år. Det anbefales å være forsiktig med salt, men ikke at du bør unngå alt av salt. Babyer og barn trenger faktisk også litt salt, for væskebalansen. Men, fordi de er så små skal det naturligvis veldig lite til. 

Huskeregel

Hvis du hovedsakelig gir babyen din rene råvarer og unngår å salte babymaten går det som regel fint. De største kildene til salt i vårt kosthold er industribakt brød, pålegg som ost og kjøtt og hel-, og halvfabrikatvarer.

Hvor mye salt kan de spise?

Vi har skrevet et utfyllende innlegg om salt som du finner her. Røros sitt smør har 2 gram salt per 100 gram og en hel pakke inneholder 5 gram smør. Gir du babyen din 1 ts smør tilsvarer det ca 0,1 gram salt. Barn under ett år trenger under 1 gram salt daglig. Så dersom du ikke salter babymaten eller bruker andre saltrike matvarer er du godt innenfor anbefalingene. 

Babyer under 1 år trenger i underkant av 1 gram salt per dag. 

1 ts saltet smør gir 0,1 gram salt

Fra Rørosmeieriet får du Røros Smør mild, et godt alternativ hvis du vil velge både økologisk og mindre salt.

 

De beste smørtipsene

Smør til baby - med eller uten salt?

Økologisk Røros Smør mild fra Rørosmeieriet. 0,9 gram salt per 100 gram

Smør til baby - med eller uten salt?

rorossmorrorossmor

Økologisk Røros Smør fra Rørosmeieriet. 2 gram salt per 100 gram

Smør til baby - med eller uten salt?

TINE økologisk meierismør. 1,5 gram salt per 100 gram

tine-smor

TINE Smør økologisk. 1,5 gram salt per 100 gram

 

Hvis du vil vite mer om hvorfor du bør velge økologisk babymat, kan du lese innlegget må babymaten være økologisk?

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

About the Author Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Leave a Comment:

8 comments
Lapskaus av kalv og rotgrønnsaker - for hele familien says 3. February 2017

[…] Er du bekymret over saltinnhold i smøret, kan du lese mer om dette her.  […]

Reply
Hvordan og hvorfor du bør bruke klarnet smør i barnematen says 4. March 2017

[…] banan og sitron Lurer du på hvor mye babyen din bør spise? Svaret finner du her! Smør til baby – med eller uten salt? Hvordan og hvorfor du bør bruke klarnet […]

Reply
Tomatbasert gryte med søtpotet, gulrot og kalv. Passer fra 6 måneder. says 9. March 2017

[…] jern 10 tips til hvordan du får i babyen din nok jern uten å bruke ferdiggrøt! Smør til baby – med eller uten salt? Lurer du på hvor mye babyen din bør […]

Reply
Superenkel blomkål- og brokkolisuppe fra 6 måneder says 17. March 2017

[…] ting jeg angrer på at jeg gjorde første gangen jeg fikk barn! Smør til baby – med eller uten salt? 4 tips til hvordan du kan få i babyen din […]

Reply
Verdens beste hjemmelagde lasagne til baby, passer fra 10 måneder says 28. February 2018

[…] 1 ts mineralsalt (salt i mat handler om mengde, les mer om salt til små her). […]

Reply
Hvorfor er vi ute etter hverandre? Nå er jeg lei.... says 9. April 2018

[…] stadighet ser jeg ernæringsmiljøet i krangel. Det diskuteres opp og ned, frem og tilbake. Smør eller ikke smør, lettmelk eller helmelk, lavkarbo eller høykarbo, kjøtt eller vegansk for å nevne noen betente […]

Reply
Tomatbasert gryte med søtpotet, gulrot og kalv. Passer fra 6 måneder. says 25. November 2019

[…] Er du bekymret over saltinnhold i smøret, kan du lese mer om dette her.  […]

Reply
7 matvarer du ikke bør gi til babyen din finner du her says 16. July 2020

[…] Det er enkelt å unngå salt når du lager barnematen selv, ta av litt før du eventuelt salter maten til resten av familien. Les mer om salt til baby her. […]

Reply
Add Your Reply

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.