Når bør du begynne å gi melk til babyen din?

Har du begynt å gi melk til babyen din? Her får du vite hvilke meieriprodukter du bør starte med og når.

Annonse

Babyen din vokser og utvikler seg i et enormt tempo og har et stort behov for energi og næringsstoffer. Meieriprodukter er viktige kilder til protein, kalsium og jod som bidrar til vekst og utvikling.

Melk som drikke kan ta opp plassen til andre næringsrike matvarer og anbefales ikke før babyen er 1 år. Dette gjelder både for kumelk og plantemelk. Du kan allikevel starte med andre meieriprodukter tidligere.

Smør fra 6 måneder

Helt fra du starter med fast føde kan du bruke smør i barnematen. Økologisk smør bidrar med gode fettsyrer og viktige vitaminer som hjelper babyen din å utvikle seg. Tilsett en teskje smør i grønnsaksmosen for å øke opptaket av de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Du kan også steke eller ovnsbake i smør og bruke smør på brødskiva.

Hvilke type smør bør du bruke, med eller uten salt?

Rørosmeieriet har et smør som heter Røros Smør Mild, det er økologisk og inneholder i tillegg veldig lite salt. En teskje smør inneholder mindre enn 0,05 gram salt.

Er du bekymret for å bruke smør med salt anbefaler vi deg å lese innlegget Smør til baby, med eller uten salt? 

Finner du det ikke så spør i butikken. De har mulighet til å ta det inn og gjør det ofte hvis du spør.

Har du begynt å gi melk til babyen din? Her får du vite hvilke meieriprodukter du bør starte med og hvorfor

Syrnede meieriprodukter fra 10 måneder

Babyen din kan nå introduseres for andre meieriprodukter i tillegg til smør. De bør få maksimalt 2 – 3 ss / 0,5 dl daglig. 

Du kan gi små mengder av syrnede melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk, kefir og rømme. Disse inneholder melkesyrebakterier som er gode bakterier som jobber i tarmen. De bidrar til å bekjempe sykdom og kan også forebygge diaré og ta knekken på bakteriene som gjør oss syke.

Du kan også gi barnet ost og smøreost, og bruke creme fraiche eller fløte i små mengder fra 10 måneder.

Yoghurt, hvilken type er best?

Det finnes en haug av forskjellige yoghurttyper, både naturell og med smak. Det lureste er å tilby babyen din en naturell yoghurt som du etter hvert som babyen blir større, kan søte naturlig med bær eller frukt. 

Vi bruker selv Økologisk Røros Naturell Yoghurt, som er mild og frisk på smak. Det er smart å introdusere barna for naturell yoghurt i starten og heller smakssette og søte den selv med naturlige frukt og bær. Her finner du en oppskrift på hvordan du kan gjøre det:

Oppskrift på superenkel jordbæryoghurt

  • 1 pose frosne økologiske jordbær
  • 1 boks økologisk Røros yoghurt naturell
  • Bland ingrediensene, bruk en stavmikser og vips så har du superenkel jordbæryoghurt.

Melk som drikke fra 12 måneder

Fra babyen din er 12 mnd kan de også få melk å drikke, og bruke melk i grøt. Den totale mengden meieriprodukter bør ikke være mer enn 5 – 6 dl daglig.

Det er også to andre ting det er viktig å tenke på når du gir babyen din melk som drikke.

  1. Babyen din bør få melk med et naturlig høyt fettinnhold ettersom melkefettet inneholder mange stoffer som er viktige for barn i vekst. Måltidene kan faktisk bli for magre. 
  2. Små barn er også spesielt utsatt for å få i seg for lite jern. For mye melk kan bidra til lavt jerninntak ettersom melk inneholder veldig lite jern og tar opp plassen til andre matvarer. Husk derfor å inkludere jernrike matvarer daglig.

Våre anbefalinger

På samme måte som at det vi spiser påvirker hva morsmelken inneholder, påvirker også kostholdet til dyra hva slags melk de lager.

Melk fra Røros-traktene kommer fra dyr som spiser næringsrike vekster og mindre kraftfôr enn normalen i Norge. Jeg (Stine) bruker økologisk helmelk fra Røros både når jeg lager kefir og yoghurt.

Lurer du på hvorfor du bør velge økologisk? Da kan du lese dette blogginnlegget.

Gårdsmjølk fra Røros er den eneste økologiske ikke-homogeniserte søtmelka i Norge. Når melka er ikke-homogenisert beholder melka mer av sine naturlige egenskaper og smak. Du kan lese mer om Gårdsmjølka og homogenisering her.

Liste over hvor du får kjøpt produkter fra Rørosmeieriet finner du her.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 


Kilder

http://www.rorosmeieriet.no/

https://helsedirektoratet.no/Retningslinjer/Spedbarnsern%C3%A6ring.pdf

Småbarnskost – 2år. Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 2 år gamle barn. http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/article3337.ece/BINARY/Helsedirektoratet%20-%20landsomfattende%20kostholdsunders%C3%B8kelse%20blant%202%20%C3%A5r%20gamle%20barn

Haug A, Christophersen OA, Høstmark AT mfl. Melk og helse. Tidsskrift for Den norske lægeforening. 2007; 127: 2542-5

Haug A, Høstmark AT, Harstad OM. Bovine milk in human nutrition–a review. Lipids Health Dis. 2007; 6: 25.

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

6 kommentarer
Merete sier 9. juni 2017

Hei, Jeg er veldig opptatt av ernæring og har satt meg godt inn i info ang mat til min lille jente som nå er 9 mnd. Datteren min spiser godt og er veldig interessert i mat – alt lages fra bunnen og grønnsaker kokes på hjemmelaget kraft. Hun får økologisk kylling, oksekjøtt, karbonadedeig og lever. I tillegg hjemmelaget brød på emmer korn, leverpostei, brunost og havre- og hirsegrøt. Jeg foretrekker rene og økologiske ingredienser og hjemmelaget mat – og er ikke så veldig begeistret for morsmelk erstatning. Jeg sluttet å amme henne nå rett før hun var 9 mnd da jeg skulle tilbake til jobb. Jeg vurderer derfor sterkt å begynne med kumelk allerede nå – da jeg opplever at industrifremstilt melk (erstatning) ikke er det jeg ønsker å gi min datter altfor mye av. Bør jeg da gå å teste jernnivåene hennes, eller trenger jeg ikke bekymre meg ang jern? Håper å høre fra deg. Mvh Merete

Svare
    Stine Pedersen Svarthe sier 9. juni 2017

    Morsmelkerstatning er jo tilsatt jern, og å gi kumelk fra 9 måneder fremfor morsmelk/mme kan by på utfordringer ift jern, derfor anbefales det å vente men også begrense etter babyen er 1 år. Har du lest litt på bloggen om jern? Ligger et utfyllende innlegg på bloggen om jern som kan være nyttig å lese:) http://www.barebrabarnemat.no/jern/ Klem fra Stine!

    Svare
Varierer du nok? Her er maten som dekker næringsbehovet til babyen din sier 30. oktober 2017

[…] Meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som jod, kalsium, protein og fett. Syrnede meieriprodukter har også gode bakterier for tarmen. Vil du vite mer om hvilke meieriprodukter du bør gi kan du lese mer om melk her. […]

Svare
Hjemmelaget kakao med et hint av jul - passer fra 1 år sier 2. desember 2017

[…] Det er ekstra godt å kose seg med en kopp hjemmelaget kakao når det er kaldt i været. Melk som drikke kan gis fra barnet ditt er ett år. Les mer om melk og hvilke type melk vi anbefaler her. […]

Svare
Linsesuppe med røde linser - enkel, rimelig og næringsrikt sier 26. februar 2018

[…] gis til babyen fra 6 måneder. Du kan enkelt bruke stavmikseren for en jevnere konsistens. Syrnede meieriprodukter kan gis fra babyen er 10 […]

Svare
Hvorfor er vi ute etter hverandre? Nå er jeg lei.... sier 22. april 2018

[…] ernæringsmiljøet i krangel. Det diskuteres opp og ned, frem og tilbake. Smør eller ikke smør, lettmelk eller helmelk, lavkarbo eller høykarbo, kjøtt eller vegansk for å nevne noen betente temaer. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.