Linn forteller deg hvordan gjorde det da hun begynte med fast føde til babyen sin

Linn forteller deg hvordan hun gjorde det da hun begynte med fast føde til babyen sin


Linn er ernæringsrådgiver og driver firmaet Sprudlende Sunn hvor hun og Randi jobber med kostholdsveiledning og holder kurs for store og små. Linn er opptatt av å hjelpe andre med å oppnå en sprudlende sunn kropp! Linn holder babymatkurs og har et oppskriftshefte for Sprudlende sunne babyer! Du finner hjemmesiden hennes her. 

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde

Jeg har alltid vært opptatt av spedbarnsernæring, så når min eldste gutt skulle starte med fast føde var fokuset på hjemmelaget mat basert på rene råvarer uten tullball og tilsetninger. Jeg var opptatt av å lytte til min baby og ta introduseringen av fast føde i hans tempo. Han ville helst bo på puppen og var ikke klar for noe som helst før han var en robust liten kar på godt over seks måneder.

Hvordan gikk du frem da du begynte med fast føde til barna

Da startet jeg med avokado og bananmos eller en søt grønnsaksmos i blandet mye morsmelk. Siden korn er tungt fordøyelig ønsket jeg å vente litt med grøt til helsesøsters store frustrasjon. Emil, min yngste var klar for fast føde fra allerede fire måneders alder. Puppen var ikke like populær som hos storebroren så der startet introduseringen mye tidligere. Jeg startet med milde grønsaksmoser som søtpotet og gulrotmos iblandet kraft og morsmelk.

Hvilken mat ga du, hvordan kunne en mat-dag for babyen din se ut?

I starten var det mye milde grønnsaksmoser med eks søtpotet, gulrot og litt eple. Jeg blandet alltid i mormelk i maten og som oftest kraft. Etter hvert fikk de enkle grøter, ofte bestående av bløtlagte havregryn, en fettkilde og en søtningsskilde som eks litt aprikosmos. Morsmelk har alltid vært  hovedfokuset, men med to så ulike barn ble det mye mer mat mye tidligere på lillebror. Når fingermotorikken var på plass fikk de mat med mer konsistens og fikk gnage på lettkokte grønnsaker, babyvennlige vafler osv.

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du eventuelle negative reaksjoner?

Jeg fikk tidlig høre fra helsesøster at Neslegrøt var å anbefale fremfor hjemmelaget pureer og grøtvarianter. Jeg har heldigvis vært trygg på mine valg og sluppet unna mye motstand. Jeg har siden eldstemann var 6 mnd holdt babymatkurs og hørt de merkeligste historiene fra fortvilte mammaer som har møtt motstand på helsestasjonen.

Linns 5 beste tips til deg som skal begynne med fast føde til babyen

1. Lytt til babyen din og ta introduseringen når babyen din er klar og i riktig tempo.

2. Stol på deg selv og dine valg. Ikke stress!

3. Ikke bruk butikkjøpt grøt. Grøt er enkelt å lage selv! Mange stresser med å få i babyen nok jern. Lag grøt på hirse eller havre og søt med aprikosmos. Gode jernkilder alle sammen!

4. Start med milde grønnsakemoser med en god fettkilde som «startmos»

5. Bruk gode fettkilder til alle måltider.

Hilsen Linn

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.