Monsteris - kan gis fra 6 måneder
Monsteris en pinneis som du kan gi fra babyen er 6 måneder

Monsteris – kan gis fra 6 måneder

Vi vil så gjerne inspirere deg til å lage mer hjemmelaget is til barna dine, fordi vi nylig har fått ny kunnskap om tilsetningsstoffer som tilsettes i helt vanlig is fra butikken, både pinneis og boksis, også istypene rettet mot barn. Tilsetningsstoffene som vi tidligere har trodd har vært helt trygge, har vist seg at er stoffer som kan påvirke tarmfloraen negativt. Når vi vet at de minste er ekstra sårbare for forandrer i tarmflora de første leveårene, bør produsentene ta dette på alvor. Vi gjør det vi kan for å få dette opp og frem i lyset, sånn at vi kan kjøpe trygg is i butikken. Enn så lenge, kan du lage mer hjemmelaget.

Tilsetningsstoffet karragenan

I is brukes tilsetningsstoffet karragenan som et konsistensmiddel. Det gir en rund og god munnfølelse og tykkere konsistens. Studier på karragenan (E407) viser at stoffet kan gi tarmbetennelse hos dyr (3). Ved å kombinere karragenan med fett og sukker blir effektene enda større hos mus (4).

Tilsetningsstoffet karboksymetylcellulose

Karboksymetylcellulose brukes også i is. Studier på karboksymetylcellulose (E466, E467) har vist at stoffet – i doser som anses som trygge – kan gi tarmbetennelse og metabolsk syndrom i mus (5,6) Forfatterne av disse studiene skriver at det er sannsynlig at dette tilsetningsstoffet kan forklare noe av økningen i inflammatorisk tarmsykdom i nyere tid, der Norge har høyest forekomst i verden.

Det kan derfor være lurt å unngå eller hvertfall begrense eksponeringen for disse stoffene. Dette kan være spesielt viktig for barn som er i vekst og der den viktige tarmfloraen ikke er etablert enda.

Hvordan kan det ha seg at disse stoffene er tillatt og anses som“trygge”?

Normalt sett testes ikke tilsetningsstoffer for påvirkning på tarmhelse og er ikke et kriterium for godkjenning. Slik kan det ha seg at disse tilsetningsstoffene godkjennes og finnes i “helt vanlige” matvarer på butikken.

Her kan du lese mer om disse tilsetningsstoffene. 

Oppskrift

Ingrediensene kan serveres fra 6 måneder men en kald is passer best når de er litt eldre

Gir 6-8 pinneis

Allergener: ingen

Ingredienser

  • 1 liten moden avokado
  • 2 store never frossen mango
  • 1 neve økologisk mynte
  • 1 dl kokosmelk/havremelk (morsmelk/morsmelkerstatning fra 6 måneder)

Du kan også bruke kremfløte for en fyldig og mer kremet konsistens.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland godt. Hell i ispinneformer og frys ned.

 

Her finner du oppskrift på vår superpopulære mangois.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

1 kommentar
Frokostvafler som passer fra babyen er 6 måneder sier 29. juni 2020

[…] Her får du oppskriften på monsteris. […]

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.