Vi satt kaffen i halsen på høstseminaret om tarmhelse i regi av Norsk Selskap for Ernæring.
Hvordan kunne det stemme at tilsetningsstoffer i helt vanlige matvarer kunne være skadelig for tarmhelsen?
Hvorfor var det i det hele tatt lov å selge disse matvarene?
“Hadde det vært så farlig hadde det ikke vært lov”?
Vi fikk vite at når sikkerheten av tilsetningsstoffer vurderes, tas det normalt sett ikke hensyn til effekt på tarmflora. Realiteten er at det er lov å bruke tilsetningsstoffer som har vist inflammasjon (betennelse) i tarmen hos dyr som vist i studiene i tabellen.

Barn spiser disse tilsetningsstoffene
For barnematprodukter, altså det du finner i tørrvarehyllen i matbutikken, er reglene for tilsetningsstoffer strenge, men problemet er at barn spiser veldig mange produkter som ikke går under kategorien barnemat. Brød, meieriprodukter, kjøttpålegg og leverpostei er vanlige produkter barn spiser som og som inneholder flere av tilsetningsstoffene i listen.
Barn er en sårbar gruppe sammenlignet med voksne – spesielt med tanke på at den viktige tarmfloraen etableres innen barnet er 2-3 år. Hvis vi skal følge føre-var prinsippet bør vi som foreldre si ifra til matprodusentene om at det ikke er greit å bruke tilsetningsstoffer som har vist inflammasjon i tarmen på dyr i maten til barna våre.

Alle tilsetningsstoffer er ikke farlige
Tilsetningsstoffer kan være med på å gjøre maten trygg, holdbar og rimelig. Selv om du ser et ukjent navn eller E-nummer på beskrivelsen er det ikke nødvendigvis negativt. For eksempel er E300 (askorbinsyre) det samme som kunstig C-vitamin. Vi må skille mellom ufarlige E-stoffer og de E-stoffene som har dokumentert negativ effekt på dyr og mennesker.
Den enkle og trygge løsningen
Den enkle og trygge løsningen er å lage mest mulig hjemmelaget mat. Da vet du hva som er i maten. Du kan også bruke økologiske ferdigprodukter – der er regelverket for tilsetningsstoffer strengere. Du eksponeres for så mange som 280 færre tilsetningsstoffer når du velger økologiske mat. Men er du som oss, lager du ikke 100% hjemmelaget mat hele tiden. Vi foreldre har behov for raske og gode løsninger fra butikken i tillegg.
Hvis du tar vare på tarmen, tar tarmen vare på deg.
En god tarmflora gir barnet ditt beskyttelse mot stoffer som ikke skal inn i kroppen. Tarmfloraen påvirker også appetitt, hormonproduksjon og søvn. Noen gode bakterier er til og med så fantastiske at de kan med binde til seg miljøgifter og føre de ut av kroppen.
Husk at det er aldri for sent å starte å ta vare på tarmfloraen – det er faktisk mulig å måle en endring i tarmflora allerede 24 timer etter inntak av mat.
Fiberrike grønnsaker er supermat for de gode bakteriene i tarmen. Her finner du oppskriften på tarmstyrkende gulrotsuppe med gurkemeie
Vil du ha søtsaker som kan styrke tarmfloraen kan du lage noen skikkelig gode og helt rå brownies .
Vil du ha bedre mat i butikken?
En mail er alt som skal til. Du kan for eksempel begynne mailen sånn som dette:
Hei! Jeg ser at (produktet) inneholder et tilsetningsstoff som har vist inflammasjon i tarmen hos dyr. Det finnes bedre alternativer til dette tilsetningsstoffet – for eksempel lecithin som har vist en gunstig effekt på gjenopprettelse av tarmbarriere og ulcerøs kolitt hos mennesker (Stremmel & Gauss. Dig Dis Basel Switz. 2013).
Om du ønsker å slå et slag for bedre matprodukter til barna våre kan du kopiere denne informasjonen og lime inn i en mail. Bruk gjerne også listen med dokumentasjon på hvilke tilsetningsstoffer som har vist inflammasjon i tarmen hos dyr/mennesker. Ved å bruke forbrukermakten kan vi få bedre matvarer i butikken, bedre mat på bordet og bedre mat i kroppene til barna våre – akkurat sånn som vi gjorde med narasin i kylling og palmeolje!
Klikk her for å se dette oppsummert i en video!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.
Klem fra Stine

Kilder
https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/hvorfor-oekologisk/