Tarmhelse - her får du vite hvilke tilsetningsstoffer du bør unngå

Tarmhelse – her får du vite hvilke tilsetningsstoffer du bør unngå

Vi satt kaffen i halsen på høstseminaret om tarmhelse i regi av Norsk Selskap for Ernæring.

Hvordan kunne det stemme at tilsetningsstoffer i helt vanlige matvarer kunne være skadelig for tarmhelsen?

Hvorfor var det i det hele tatt lov å selge disse matvarene?

“Hadde det vært så farlig hadde det ikke vært lov”?

Vi fikk vite at når sikkerheten av tilsetningsstoffer vurderes, tas det normalt sett ikke hensyn til effekt på tarmflora. Realiteten er at det er lov å bruke tilsetningsstoffer som har vist seg å skape inflammasjon (betennelse) i tarmen hos dyr. Det ble henvist til studiene i tabellen under.

Tarmhelse - tilsetningsstoffer du bør unngå

Oppskrifter på SUNNERE IS til barna

22 oppskrifter på naturlig søte iskremer, 14 deilige smoothier, iskaffe og hjemmelaget granola - i forhåndssalg nå!

Hidden Content

Barn spiser disse tilsetningsstoffene

For barnematprodukter, altså det du finner i tørrvarehyllen i matbutikken, er reglene for tilsetningsstoffer strenge, og følger føre-var-prinsippet. Men, utfordringen er at barn spiser veldig mange produkter som ikke går under kategorien barnemat. Da snakker vi om brød, meieriprodukter, kjøttpålegg og leverpostei. Dette er vanlige produkter barn spiser som og som inneholder flere av tilsetningsstoffene i listen. Disse har ikke det samme strenge regelverket å forholde seg til, så da må vi foreldre på banen og ta gode matvalg for barna våre.

Barn er en sårbar gruppe sammenlignet med voksne – de er små, og i livets viktigste vekstfase. Det er også viktig med tanke på at tarmfloraen etableres når barnet er 2-3 år.

Bruk forbrukermakten

Hvis vi skal følge føre-var prinsippet bør vi som foreldre si ifra til matprodusentene om at det ikke er greit å bruke tilsetningsstoffer som har vist inflammasjon i tarmen på dyr i maten til barna våre. Dette kan vi enklest og sterkest vise ved å bruke forbrukermakten og velge bort deres produkter. For hver dag når vi er i butikken legger vi igjen en stemme.

Du kan også sende produsenten en mail og nevne at stoffet kan være uheldig og at vi forbrukere ønsker oss at produktet endres.

Vi har mange eksempler på at forbrukermakt styrer utviklingen og utvalget av produkter i butikken. Eksempelvis bruken av palmeolje i sjokolade og narasin i kylling. Nylig har det vært stort fokus på karragenan i Tines sjokolademelk og Stabburets leverpostei. Dette er også produkter mange barn får i seg mye av. Sjokolademelken er et alternativ på skolen og leverposteien serveres i mange barnehager! Nå har både Tine, Orkla (Stabburet) og Nortura tatt grep og fjerner karragenan fra sine produkter. Coop Norge har også sagt at de faser ut bruken av karragenan i alle sine egne produkter.

Alle tilsetningsstoffer er ikke farlige

Tilsetningsstoffer kan være med på å gjøre maten trygg, holdbar og rimelig. Selv om du ser et ukjent navn eller E-nummer på beskrivelsen er det ikke nødvendigvis negativt. For eksempel er E300 (askorbinsyre) det samme som kunstig C-vitamin. Vi må skille mellom ufarlige E-stoffer og de E-stoffene som har dokumentert negativ effekt på dyr og mennesker.

Den enkle og trygge løsningen 

Den enkle og trygge løsningen er å lage mest mulig hjemmelaget mat. Da vet du hva som er i maten. Du kan også bruke økologiske ferdigprodukter – der er regelverket for tilsetningsstoffer strengere. Du eksponeres for så mange som 280 færre tilsetningsstoffer når du velger økologiske mat. Men er du som oss, lager du ikke 100% hjemmelaget mat hele tiden. Vi foreldre har behov for raske og gode løsninger fra butikken i tillegg. 

Hvis du tar vare på tarmen, tar tarmen vare på deg.

En god tarmflora gir barnet ditt beskyttelse mot stoffer som ikke skal inn i kroppen. Tarmfloraen påvirker også appetitt, hormonproduksjon og søvn.  Noen gode bakterier er til og med så fantastiske at de kan med binde til seg miljøgifter og føre de ut av kroppen. 

Husk at det er aldri for sent å starte å ta vare på tarmfloraen – det er faktisk mulig å måle en endring i tarmflora allerede 24 timer etter inntak av mat. 

Fiberrike grønnsaker er supermat for de gode bakteriene i tarmen. Her finner du oppskriften på tarmstyrkende gulrotsuppe med gurkemeie.

Vil du ha søtsaker som kan styrke tarmfloraen kan du lage noen skikkelig gode og helt rå brownies.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Kilder

https://okologisknorge.no/fakta/hvorfor-oekologisk-mat/hvorfor-oekologisk/

https://www.godt.no/aktuelt/i/Knppn5/derfor-fjernes-karragenan-fra-mange-matprodukter-naa

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

5 kommentarer
Tonelill sier 11. desember 2019

Hei! Var innom en matkjede og fant ikke et eneste av brødene /rundstykkene fra deres leverandør-bakeri uten E471/472. Sendte e-post (takk for mal👏) til kjeden, og fikk til svar at de forholdt seg til Mattilsynet retningslinjer og anbefalinger. Hva gjør vi da?

Svare
  Stine Pedersen Svarthe sier 19. januar 2020

  Wow så fantastisk at du gjorde det! De lytter til forbrukerne men det er klart det må være mange nok som gir beskjed og ofte er ikke disse endringene gjort over natta. Men prøv å kjøp brød som ikke inneholder e-stoffene for hvis vi bruker forbrukermaten vår, sprer order og handler produkter som ikke inneholder disse e-stoffene er det til slutt (egentlig alltid) vi som forbrukere som bestemmer men flere må nok vite om det. Jeg finner som regel brød uten men har opplevd at det finnes mange med også dessverre. Varierer nok fra butikk til butikk og også på hvor bredt utvalget av brød er..

  Svare
  Tom sier 9. juni 2023

  Bak brødene selv, men sjekk ingrediensene.

  Svare
ostekake med lime - en søt og frisk kake til feiringen sier 20. mai 2020

[…] pakke philadelphiaost naturell 200 gram (obs inneholder dette tilsetningsstoffet) Du kan bytte ut philadelphiaost med […]

Svare
hildegunn sier 22. august 2021

Denne gav meg en liten tankeverker, så eg skal sjekke ut om nokon av dei matvarene eg eter, inneholder desse tilsetningstoffene og evt bytte ut produkter, for å sjå om min tarmhelse blir betre.

Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.