Spiret mel - Hvorfor du bør bruke mer av dette i brød og bakst
Spiret mel - Hvorfor du bør bruke mer av dette i brød og bakst

Spiret mel – hvorfor du bør bruke mer av dette i brød og bakst

Spiret mel fra Bare Bra Barnemat er for deg som vil gi næringsrikt og magevennlig korn til barnet ditt. Siden vi i Norge spiser mye kornvarer er det viktig at det kornet vi gir er av god kvalitet, inneholder minimalt med sprøytemiddelrester og er magevennlig.

Dette har vi jobbet med å få til i flere år, og endelig kan du handle spiret mel hos oss! Vårt mål er at vi kan tilby et lettfordøyelig og næringsrikt brød til alle barn i Norge, og vårt første produkt på veien dit er en spiret brødmiks.

Spiret brødmiks er en melblanding som er basert på økologisk spelt, med 1/3 spiret mel. Vi bruker 1/3 spiret mel, og ikke 100% spiret mel, er for å bevare bakeegenskapene til brødet.

Vi jobber også med å lansere flere produkter

 • Spiret grøtmel (med 100% spiret mel)
 • Spiret bakemiks
 • Spirepasta
 • Spirekjeks
 • Spireboller med sjokolade
 • Pizzabunn bakt av Den gode baker
 • Polarbrød bakt av Den gode baker
 • Surdeigsbrød bakt av Den gode baker
 • Langtidshevet brød bakt av Den gode baker

Først og fremst, hva er spiret mel?

Spiring er en prosess der kornet eller frøet utvikler seg fra et frø til en frøplante. Denne prosessen starter når man legger frøet i et fuktig miljø. Spiringen tar normalt 1 – 5 dager. Deretter tørker man det spirede kornet før man maler det til mel på en mølle.

Spiret mel - Hvorfor du bør bruke mer av dette i brød og bakst

Hvorfor spire kornet?

Det er flere fordeler med å spire kornet. Under spiring skjer det biokjemiske prosesser som påvirker fordøyeligheten, tilgjengeligheten på næringsstoffene, smaken og konsistensen. Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.

Spiret mel - Hvorfor du bør bruke mer av dette i brød og bakst

Her er vi på gården og henter det første partiet spiret korn som vi skal kjøre til Mølla. Vi får spiret korn av en lokal bonde og så males det i Hurum, rett utenfor Drammen her vi holder til. Det er virkelig fantastisk at vi har fått til å bruke norsk korn og at vi klarer å holde det lokalt.

Dette er fordelene med spiret korn

1. Næringsstoffene i kornet blir mer tilgjengelige

Spiring stimulerer til frigjøring av enzymer som bryter ned makronæringsstoffene karbohydrater, proteiner og fettsyrer i mindre bestanddeler, og gjør på den måten næringsstoffene mer tilgjengelige for absorpsjon.

Spiring fører også til at det frigjøres mineraler og sporstoffer fra kornet ved at enzymet fytase aktiveres.

Fytinsyre som naturlig finnes i kornet fungerer nemlig som et minerallager og binder fosfor, kalsium, sink, kobber, magnesium, mangan og jern sammen som tungt løselige salter, kalt fytat.

I kornets ytterste skall og i kimen finnes det fytase, et enzym som kan bryte ned fytinsyren. Menneskekroppen klarer i midlertid ikke å produsere fytase selv, så med spiring legger vi til rette for at kroppen kan få tatt opp mest mulig av næringsstoffene.

2. Kornet blir lettere å fordøye

Når makronæringsstoffene er brutt ned til mindre bestanddeler allerede før de kommer inn i tarmen, blir fordøyelsesjobben lettere for kroppen. Vi kan si at det er prefordøyd. Dette kan være spesielt nyttig for de minste barna som skal starte med fast føde, skal venne magen til å fordøye annen mat enn morsmelk.

Det påvirker smaken positivt, og gir sødme og karakter
Mange mener at brød med spiret korn gir en ekstra dimensjon til smaken.

3. Antioksidantnivå stiger

Man kan måle høyere antioksidantnivåer i spiret korn.

Det er lurt å bruke økologisk korn fordi plantevernmidler kan hemme spireprosessen, og det er uansett bra for de minste å begrense mengden sprøytemiddelrester de eksponeres for.

Hva kan man bruke spiret mel til?

Vårt spirede mel kan brukes til bakst, der du ellers ville brukt for eksempel vanlig speltmel eller andre melsorter. Det oppfører seg litt annerledes fordi deler av glutenproteinene allerede er brutt ned under spiringen. Det har også lit høyere vanninnhold fordi det er relativt ferskt og på grunn av spireprosessen. Følg derfor oppskriftene som vi har her på bloggen, eller i det gratis oppskriftsheftet du får tilgang til når du kjøper produktene.

Det egner seg supert til for eksempel brød, rundstykker, pizzabunn, boller, vafler og grøt til babyen din. Her finner du alle våre oppskrifter med spiret mel.

 

I nettbutikken vår kan du kjøpe våre produkter basert på spiret mel. Vi selger de også i butikken vår, Bare Godt som ligger i Drammen.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

Kilder

https://www.matprat.no/artikler/tema/spiring-av-fro-korn-og-belgvekster/

Ikram A, Saeed F, Afzaal M, Imran A, Niaz B, Tufail T, Hussain M, Anjum FM. Nutritional and end-use perspectives of sprouted grains: A comprehensive review. Food Sci Nutr. 2021 Jun 23;9(8):4617-4628. doi: 10.1002/fsn3.2408. PMID: 34401108; PMCID: PMC8358358 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30115372/)

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

2 kommentarer
Bjørn Tore Hunnes sier 8. april 2022

Hei, hvordan er spiret mel vedr karbohydrater?

Svare
  Thea i Bare Bra Barnemat sier 12. april 2022

  Hei! Det er ca 70% karbohydrater i melet – nå har jeg lagt inn næringsinnhold under begge produktene inne i nettbutikken. Hilsen Thea BBB

  Svare
Legg til ditt svar

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.