Tar du et informert valg i matveien? Da må du vite fordeler og ulemper

Tar du et informert valg i matveien? Det kan du gjøre ved å vite fordelene og ulempene!

Å ta et informert valg i matveien handler om å vite både fordelene og ulempene ved en matvare eller et produkt. ⁣⁣
⁣⁣
Det er først når vi vet begge sider og veier disse opp mot hverandre at vi kan ta gode valg.

Barnematindustrien gir deg et glansbilde av produktet

Idag er det matindustrien som får æren av å gi deg mesteparten av informasjonen via markedsføring. De gir deg selvsagt et glansbilde av produktet.
⁣⁣
Nestlé skilter med 96 tester av deres super-økologiske råvarer. Kjærlighet til jord, ingen tilsetningsstoffer og skånsom produksjon. Mange foreldre sitter igjen med inntrykk av at barnemat fra butikken er det beste valget. ⁣⁣

⁣⁣
Hvem gir deg den andre siden av saken?

Jo – Forbrukerrådet, Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og EFSA er noen av våre offentlige organer som tar den viktige jobben med å vurdere ulempene med maten. Men disse organene bruker ikke influensere, tv-reklame eller andre kraftige virkemidler for å nå ut med resultatene sine. De blir liggende «gjemt» på nettet i dørgende lange rapporter eller små notiser. Det blir som spøkelsesinformasjon som nesten ingen finner, hvis ikke man er spesielt interessert.
⁣⁣
Dette gir en sterk ubalanse: vi får vite det positive, men ikke det negative med matvarer.

Legg til:⁣

  •  Villedende markedsføring ⁣
  •  At markedsføring mot barn og unge er dårlig regulert
  • At ultra-prosesserte matvarer markedsføres mest intensivt⁣

    Dette gjør det enda viktigere å ta informerte valg for oss selv og barna våre.

⁣Barnemat på glass er hovedkilden til furan

VKM har gjort en risikovurdering av det potensielt kreftfremkallende stoffet furan i den norske befolkningen. De konkluderer med at dagens inntak av furan gir grunn til bekymring i alle aldersgrupper, men at barn mellom 6 måneder og 2 år er spesielt utsatt. Rapporten viser at barn i ett-årsalderen får i seg mer furan i forhold til kroppsvekten enn større barn og voksne. Middagsmat på glass er hovedkilden til furan for spedbarn og småbarn, og dette stoffet dannes under oppvarmingsprosessen.

⁣Dette kan være ubehagelig å høre. Spesielt om du gir mye barnemat på glass. Noen blir sinte. Noen takker for verdifull informasjon. Det er helt utrolig hvor ulikt vi reagerer og tolker informasjon.
⁣⁣
Det er lettere å ikke feiltolke om man legger følelser til side og ser på det i et større perspektiv. ⁣⁣
⁣⁣
Negativ informasjon om en matvare betyr ikke nødvendigvis at du bør kutte den ut 100%. , men at vi bør ha et bevisst forhold til det.

Det vil ikke dannes furan på samme måte når man lager maten hjemme selv, så det er altså bedre å lage noe hjemmelaget for å redusere mengden furan barna får i seg.

Vi gjør alle så godt vi kan ut i fra den informasjonen vi har. Men når vi får ny informasjon, har vi mulighet til å justere adferden vår og ta mer bevisste valg. ⁣⁣

Finn den balansen som passer for deg og din familie. Tenk at kunnskap er makt og at informerte valg gir bedre valg!

Her finner du oppskrift på en av våre mest populære middagsretter, spaghetti bologense som mange barn liker.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Klem fra oss i Bare Bra Barnemat

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.