Når bør babyen din begynne å drikke vann? Her får du vite når og hvordan!

Når bør babyen din begynne å drikke vann? Her får du vite når og hvordan!

Når bør babyen din begynne å drikke vann? Her får du vite når og hvordan!

  • Trenger babyen min som fullammes vann?
  • Hva om babyen min får morsmelkersatning eller sliter med forstoppelse?
  • Hva med om sommeren, eller når vi er på sydenferie?

Når er vann egentlig nødvendig?

Baby som fullammes

Den første melken som kommer når du ammer inneholder mye vann og melkesukker, noe som gjør den til en effektiv tørstedrikk. Den fete melken som metter kommer etterpå. Babyen vil derfor drikke mindre og hyppigere når det er varmt eller ved økt væskebehov. Fullammer du og lar babyen få amme etter tegn til behov, regulerer babyen selv både tørst og sult. Du trenger derfor ikke gi vann til en baby som fullammes, selv om det er varmt.

Morsmelk inneholder mer enn 80% vann 

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppgir at vann til brysternærte babyer før 6 måneder kan øke risikoen for diaré og underernæring. Vann fyller opp babyens lille magesekk og gjør at babyen ammer mindre eller slipper puppen tidligere. Vann fremfor pupp vil også gjøre at melkeproduksjonen faller. Produksjonen følger etterspørselen og kroppen vil produsere mer eller mindre melk avhengig av etterspørselen.

Få oppskrifter på SUNNERE IS til barna

Her får du smakebiten på e-boken is og smoothie helt gratis.

Hidden Content

Babyer som får morsmelkerstatning 

Babyer som får morsmelkerstatning (mme) trenger i utgangspunktet heller ikke vann før de begynner med fast føde. Men kan ha behov for mer væske enn det som er i mme gjennom vann, ved å ville spise oftere, eller ved feber og sykdom. Sammensetningen i mme er ikke den samme som i morsmelk, noe som gjør at forstoppelse er vanligere hos barn som får mme. 

Men babyen bør vel få i seg noe væske?

Friske babyer som får pupp eller morsmelkerstatning regulerer væskeinntaket sitt helt fint selv. Unngå å gi babyen vann tilsatt smak eller søtt for å få i babyen væske. Babyjuice som finnes på markedet bør ikke gis til små barn og er langt i fra et bra alternativt til vann. Juice inneholder mye fruktsukker, er uheldig for tenner og fortrenger viktige næringsstoffer.

Vann og fast føde

Når babyen din begynner med fast føde kan du tilby vann til måltidene. Det er ikke sikkert babyen drikker så mye men det er med drikke som med mat. En god regel er å tilby vann til måltider men respekter hvis babyen din ikke er interessert enda, det er helt normalt. Det tyder også på at tørsten er slukket, enten via morsmelk eller mme.

Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis barnet får noe du mener kan være en allergisk reaksjon (eller det er allergi i familien), bør du spørre om råd hos lege og/eller hos helsestasjon.

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på instagram her.

Klem fra Stine

Kilder

Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84:602-604. [This study took place in India at temperatures from 35-40°C and relative humidity of 10-35%.]

Almroth SG. Water requirements of breast-fed infants in a hot climate. Am J Clin Nutr. 1978 Jul;31(7):1154-7. [This study took place in Jamaica, at an average outdoor temperature of 27.6°C.]

Sachdev HP, Krishna J, Puri RK, Satyanarayana L, Kumar S. Water supplementation in exclusively breastfed infants during summer in the tropics. Lancet. 1991 Apr 20; 337(8747): 929-33. [This study took place in the tropics at temperatures from 34-41°C and relative humidity of 9-60%.]

http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/241/Mat-for-spedbarn-IS-1047.pdf

Om forfatteren Stine Pedersen Svarthe

Stine har en bachelorgrad i ernæring og elsker å finne enkle løsninger på hvordan man kan lage skikkelig digg hjemmelaget og næringsrik mat.

følg meg på:

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

 Bli trygg på å lage barnematen selv - Bli med på gratis foredrag på nett torsdag 

27. januar kl. 10.00