Lag spennende drikke til barna!

Lag spennende drikke til barna!

Har barna lyst på noe annet enn vann, og kanskje du gjerne vil begrense søtet saft og brus? Her skal du få flere supertips til hvordan du kan lage spennende drikke til barna!

Barna mine syntes det er kjempestas når jeg danderer et glass med fruktskiver, farris og sugerør for eksempel. De elsker at de får «litt ekstra». Dette kan også være et tips hvis du trenger å få i barna godt med drikke, for eksempel på varme sommerdager eller hvis det er febersykdom i huset.

Disse tipsene passer generelt fra 1 år, siden barn under 1 år ikke skal ha noe annet å drikke enn morsmelk/mme og vann. Du kan lese mer om introduksjon av vann til babyen din her.

 

Gode alternativer

Istedenfor for saft som er søtet med sukker eller kunstig søtning kan du bruke fruktjuice og vanne ut denne. Det finnes veldige mange ulike på markedet, så her velger du den typen du ønsker.

Frukt og bær te er også et godt alternativ. Pass på at du velger en som er koffeinfri.

Fra 2 år kan barn få små mengder vannkefir og fra 3 år små menger kombucha. Det er fermenterte drikker med kullsyre.

Frys ned isterninger med bær eller urter som du kan ha i glasset til barna. Det er spennende når det flyter og tiner.

Bruk friske bær, skiver av frukt eller grønnsaker i glasset.

Dander med en paraply, et sugerør eller et spennende glass for å gjøre litt ekstra stas på drinken!

 

Her er noen av våre favoritter

  • Helios har økologiske juicer som smaker nydelig og er uten unødvendig sukker. Noen av de er også melkesyregjæret. De er altså tilsatt bakterier som fermenterer juicen, men den er senere pasteurisert så bakteriene er ikke lenger levende. De som imidlertid er igjen er melkesyre. Melkesyre er bra for fordøyelsen og bidrar til å skape et gunstig miljø for de nyttige tarmbakteriene. Gulrotjuicen gir en spenennde oransjefarge og ananasjuicen er søt og god. Bland de gjerne 50/50 med vann eller naturell farris.
  • Supernature Tart cherry er en usøtet surkirsebærjuice. Proppfull av antioksidanter, mørk i fargen og syrlig i smaken. Hvis du tilbyr barna dine denne fra starten av kommer de til å like denne syrlige smaken og assosieres saft med det. Denne kan også brukes til gløgg eller som saus på riskremen i julen. Bland ut ca 1 ss tart cherry i et glass på 2 – 3 dl.
  • Synnøve sin rå eplejuice eller Kolonihagen sin økologiske eplejuice med ingefær er gode alternativer. Bland gjerne ut med litt vann.
  • Farris kan være et alternativ til søtet brus hvis barna liker kullsyre og syntes det er spennende. Med blanding av juice og farris kan det plutselig ligne vanlig brus.
  • Frukt og bær te kan du trekke over natten og lage iste av. De aller fleste frukteer er koffeinfrie, og det bør de være hvis du skal gi de til barn. De er ofte merket som «infusion», da inneholder inneholder de kun frukt og bær og ikke noe hvit, grønn eller svart te. Ha i 2 – 3 poser i en karaffel med en liter vann som du setter i kjøleskapet over natten for eksempel.
  • Skjær skiver av sitron, lime eller appelsin og ha i vannet. Det gir mild smak men morsomme farger og effekter i glasset. Fest gjerne en på kanten av glasset. Vi anbefaler å velge økologiske sitrusfrukter.
  • Skjær agurkskiver med en ostehøvel og la de snirkle seg oppover i glasset.
  • Ha blader av urter i glasset. Mynte eller basilikum er godt. Det fungerer også med rosmarin eller en persillebusk. Den yngste sønnen min kalte det for et «gammelt tre» da han fikk en persillebusk i glasset sitt.
  • Finn frem et brett til isbiter og ha i friske bær som blåbær, granateple, bringebær eller bjørnebær. Fyll med vann og frys ned. Det er moro for barna å få disse i glasset!
  • Barna kan få små mengder vannkefir fra de er 2 år. Dette kan du kjøpe ferdig hos noen lokale forhandlere eller helsekoster. De kan få små mengder kombucha fra 3 år. Dette finner du ofte på de samme stedene, og Bare Bra Barnemat har også fått laget sin helt egne kombucha som vi nå selger på Bare Godt. Begge deler er fermentert og inneholder derfor mindre sukker sammenlignet med brus, men med positive helsefordeler for fordøyelsen som nyttige bakterier og organiske syrer.

Her finner du oppskrift på nydelig kakao.

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

Om forfatteren Thea i Bare Bra Barnemat

Ernæringsrådgiver i Bare Bra Barnemat med mastergrad i human ernæring, og fagansvarlig i medlemsportalen vår Barnematfabrikken. Mamma til to gutter og opptatt av å hjelpe deg med å lage mat med næringsrike råvarer!

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.